Dades generals

Curs acadèmic:
2009
Descripció:
Coneixements bàsics de geologia. Interpretació de talls i mapes geològics
Crèdits:
4,5
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Poc (25%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
CRISTINA FORTUNY DELGADO

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dl 17:30-19:30
Pràctiques de laboratori1 dt 17:30-19

Altres Competències

  • Obtenir uns coneixements bàsics dels continguts de la Geologia.
  • Conèixer del Treball de Camp aplicat a conceptes geològics.
  • Aproximar-se al medi natural de les comarques gironines.
  • Relacionar la Geologia amb la vida quotidiana.
  • Situar la Geologia dins del coneixement del medi i les ciències experimentals.
  • Desenvolupar activitats didàctiques relacionades amb la temàtica geològica.
  • Gestionar els recursos didàctics aplicats a la Geologia.
  • Destacar situacions engrescadores i educadores.

Continguts

1. Introducció a la Geologia. Branques de la Geologia.

2. Minerals, roques i fòssils.

3. Agents geològics externs.

4. Ampliació dels agents geològics externs: Els fenòmens atmosfèrics. El sòl. El riu. Les platges. Les glaceres.

5. La Terra. Tectònica de Plaques.

6. Agents geològics interns.

7. Interpretació i edició de talls geològics.

8. Interpretació de mapes.

9. Recursos geològics i didàctics a internet.

10. Introducció al Treball de Camp.

11. Espais d'interès natural.Coneixement del medi de les comarques gironines.

12. Geologia de Catalunya.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Total 0 0 0

Bibliografia

  • RUDEL, A. (1982). Geología. Ed. Hora, S.A.. Catàleg
  • ANGUITA,F.; MORENO,F. (1993). Procesos geológicos externos.. Ed.Rueda.. Catàleg
  • ANGUITA, F.; MORENO.F. (1991). Procesos geológicos internos.. Ed.Rueda. Catàleg
  • PEDRINACI, E. (2001). Los procesos geológicos internos. Sintesis Educación. Catàleg
  • Varis (1985). Història Nautral dels Països Catalans.. Enciclopedia Catalana.. Catàleg
  • Col·lecció "Girona itineraris" (1999). La pedra de Girona.. Ajuntament de Girona.La Caseta de la Devesa. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %

Qualificació

Mètodes docents:
A l'aula s'exposarà per part del professor la temàtica geològica a tractar juntament amb les aplicacions pràctiques a realitzar per part de l'alumne. Les sessions teòriques i pràctiques s'aniran combinant i es realitzaran a l'aula o al laboratori.
A l'inici de cada tema es buscarà de relacionar amb la vida quotidiana, a travès dels coneixements inicials dels alumnes. A continuació es desenvoluparà el tema i les explicacions del professor aniran acompanyades de preguntes als alumnes per tal d'incentivar la participació, així com revisió i discussió de temes. En les sessions pràctiques es realitzaran exercicis d'aplicació escolar a nivell grupal, fent un breu resum de les observacions i conclusions a nivell de recursos i docència.


Tipus d'exàmens:
L'avaluació es realitzarà en funció de diferents paràmetres:
- Participació a classe i treball diari.
- Realització de treballs: grup, individual.
- Resolució d'exercicis diàris i exercici final.

Observacions

Assignatura interessant per completar coneixements del medi natural. I per tots aquells que mostrin inquietuds cap a la didàctica de les ciències experimentals.
No es requereix de coneixements de Geologia a nivell avançat, temàtica planera.