Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2008
Descripció:
Societat de la informació. El paper de la família i l'entorn social en l'educació. Intervenció en famílies. Influència educativa dels mitjans de comunicació. Projectes educatius de ciutat.
Crèdits:
4,5
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Gens (0%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MARIA DELS ANGELS ROURA MASSANEDA

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dt-dj 18:30-20 34

Altres Competències

  • 1. Promoure en els alumnes una comprensió adequada dels processos evolutius i educatius en el marc de les relacions que s'estableixen entre cultura, ensenyament, aprenentatge i desenvolupament. 2. Capacitar als alumnes perquè comprenguin les relacions que s'estableixen entre els processos evolutius i els processos educatius, 3. Facilitar i ajudar als alumnes a la comprensió de les pràctiques educatives familiars i al coneixement dels programes associats per la seva millora. 4. Facilitar i ajudar als alumnes a la comprensió de les pràctiques educatives que es donen a l'entorn social i al coneixement dels programes associats per la seva millora. 5. Ajudar als alumnes a incorporar estratègies per cooperar en grup que els capaciti per discutir constructivament, planificar i realitzar tasques conjuntament i, especialment, utilitzar i regular les relacions interpersonals.

Continguts

1. 1. Cultura, ensenyament, aprenentatge i desenvolupament. L'organització social de l'educació. Les pràctiques educatives com a contextos de desenvolupament. La perspectiva ecològica de Urie Bronfenbrenner. 2. El desenvolupament entès com un viatge en solitari de les persones. La teoria de Piaget. La concepció piagetiana de l'educació i les seves implicacions educatives. 3. El desenvolupament mediat per la cultura. La teoria històric-cultural de Lev S. Vigotski. Aprenentatge i desenvolupament. La Zona de Desenvolupament Pròxim. 4. Desenvolupament i família. Les pràctiques educatives familiars i els canvis evolutius individuals. Models d'intervenció a les famílies. 5. L'influència educativa dels mitjans d'educació. Televisió i tecnologies de la informació. Els valors a les tecnologies de la informació i la comunicació. 6. L'aprenentatge al llarg de la vida i la seva implicació pel desenvolupament humà. Alfabetització i educació d'adults. La formació permanent. 7. Els projectes educatius de ciutat. Diagnosi, elaboració i actuacions. 8. Estratègies d'intervenció psicològica als àmbits educatius. La perspectiva comunitària. L'educació escolar i les persones.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 3,00 2,00 5,00
Lectura / comentari de textos 3,00 3,00 6,00
Sessió expositiva 1,50 0,50 2,00
Total 7,50 5,50 13

Bibliografia

  • Bronfenbrenner, U. (1987). La ecología del desarrollo humano. Buenos Aires: Paidós. Catàleg
  • Cole, M. (1999). Psicología cultural. Madrid: Morata. Catàleg
  • Piaget, J. (1985). Escrits per a educadors. Vic: Eumo. Catàleg
  • Vigotski, L.S. (1979). El desarrollo de los procesos psicológicos superiores. Barcelona: Crítica. Catàleg
  • Vigotski, L.S. (1995). Pensamiento y lenguaje. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Vila, I. (1998). Familia, escuela y comunidad. Barcelona: Horsori. Catàleg
  • Mª Luisa Máiquez...(et al.) (2000). Aprender en la vida cotidiana : un programa experimental para padres . Madrid: Aprendizaje Visor.
  • M.J. Rodrigo; Palacios,J (1998). Familia y desarrollo humano. Madrid: Alianza Editorial.
  • Monereo, C; Pozo, I (2005). El asesoramiento educativo a examen. Barcelona: Graó.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %

Qualificació

Mètodes docents:
Classes presencials, discussió en grups i realització de pràctiques.
Tipus d'exàmens:
L'avaluació es farà a partir dels treballs realitzats a classe.

Observacions

Prerequisits:
Cap