Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2013
Descripció:
LECTURA I ANÀLISI DEL TRACTATUS DE WITTGENSTEIN
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
Antoni Defez Martin

Grup SO

Durada:
Anual
Professorat:
Antoni Defez Martin

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis
  • CE7. Pensar i expressar de forma precisa la formulació de problemes filosòfics complexos i controvertits, i comprendre les estratègies principals concebudes per resoldre'ls
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són

Continguts

1. Introducció: Wittgenstein i la filosofia.

2. Ètica, misticisme i silenci.

3. La distinció "dir i "mostrar".

4. Filosofia, llenguatge i lògica.

5. L'ontologia formal del Tractatus.

6. La proposició com a imatge.

7. El problema de la normativitat del llenguatge.

8. Pensament i intencionalitat lingüística.

9. Subjecte, solipsisme i realisme.

10. Final: el Tractatus i la filosofia posterior de Wittgenstein.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 110,00 40,00 150,00
Total 110,00 40,00 150

Bibliografia

  • Kenny, A. (1984). Wittgenstein. Madrid: Alianza Editorial.
  • McGuinness, B. (1988). Wittgenstein, el joven Ludwig (1889-1921). Madrid: Alianza. Catàleg
  • Monk, R. (1994). Ludwig Wittgenstein. Barcelona: Anagrama. Catàleg
  • Wittgenstein, L. (2007). Tractatus Logico-Philosophicus. Barcelona: Edicions 62.
  • Wittgenstein, L. (2009). Cuadernos de notas (1914-1916). Madrid: Sintesis.
  • Wittgenstein, L. (1991). Diarios secretos. Madrid: Alianza.
  • Wittgenstein, L. (1989). Conferencia sobre ética. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Wittgenstein, L. (1995). Aforismos Cultura y Valor. Madrid: Espasa Calpe. Catàleg
  • Wittgenstein, L (1997). Investigacions filosòfiques. Barcelona: Edicions 62.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Explicacions del professor S'avaluarà la comprensió y expliació dels ítems presentats a classe per part del professor 70
Exposicions dels estudiants / Comentari de textos S'avaluarà la capacitat expositiva i d'anàlisi 20
Acta setmanal S'avaluarà la capcitat de síntesi i exposició 10

Qualificació

METODOLOGIA

Les classes es basaran tant en el treball dels alumnes al voltant dels textos com en les presentacions del professor per tal d'introduir els conceptes oportuns i les explicacions necessàries. Es pretén impulsar els alumnes a fer les seves pròpies lectures i a reflexionar sobre els temes tractats. Algunes de les sessions es destinaran a l’exposició oral dels exercicis (comentaris de textos) i treballs realitzats pels alumnes. Igualment, els alumnes, de manera rotativa, alçaran una acta setmanal del contingut de les sessions.


AVALUACIÓ

Les exposicions dels estudiants a classe, així com l'activitat d'alçar acta, són obligatòries i formen part, juntament amb l'exercici escrit final, de la nota de l'assignatura.
L’avaluació de l’assignatura tindrà en compte igualment la participació en classe dels alumnes.

Observacions

Prerequisits:
Coneixements generals de filosofia moderna i contemporània.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.