Dades generals

Curs acadèmic:
2013
Descripció:
IDENTITAT I AUTENTICITAT: Anàlisi del conceptes d'identitat i autenticitat en la filosofia del segle XX.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
ANTONI DEFEZ MARTIN

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CTUdG03 Utilitzar tecnologies de la informació i la comunicació
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG04 Treballar en equip
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis.
  • CE3/N9: Conèixer les teories i arguments centrals en la Metafísica
  • CE4. Identificar i analitzar els temes principals que actualment són objecte d'investigació filosòfica.
  • CE5. Aplicar de forma adequada les tècniques del raonament filosòfic apreciant les seves diverses possibilitats d'aplicació.
  • CE6. Identificar les qüestions filosòfiques subjacents en qualsevol tipus de debat.
  • CE7. Pensar i expressar de forma precisa la formulació de problemes filosòfics complexos i controvertits, i comprendre les estratègies principals concebudes per resoldre'ls.
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE9. Adquirir la capacitat d'analitzar críticament amb claredat i rigor els arguments filosòfics presentats en els esmentats textos.
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics.
  • CE11. Identificar arguments filosòfics en els textos i sotmetre la seva estructura i implicacions al judici crític.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.
  • CE13. Analitzar i construir arguments filosòfics correctes i identificar fal·làcies lògiques, mitjançant l'ús apropiat dels mètodes de raonament, tant formals com informals.
  • CE14. Reconèixer errors metodològics, recursos retòrics, pressuposts implícits, la vaguetat i la superficialitat en les discussions filosòfiques.
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són.
  • CE16. Examinar críticament pressupòsits i mètodes dins de la pròpia disciplina i considerar maneres de pensar i idees poc familiars.
  • CE17. Avaluar arguments filosòfics contraposats, formular i considerar els millors arguments per a diferents punts de vista i identificar els elements més febles del punt de vista més persuasiu.
  • CE18. Reconèixer amb honestedat la força de les conclusions recolzades per la consideració acurada dels arguments substantius.

Continguts

1. Transcendència existencial i social dels conceptes d'identitat i autenticitat.

2. La crítica al substancialisme i a la filosofia de la conciència.

3. Existència, identitat i temporalitat.

4. Subjecte i individu en les societats postmodernes.

5. El retorn del subjecte: la veu pròpia dels éssers humans.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 110 40 150
Total 110 40 150

Bibliografia

  • Campillo, N. (2001). El descrèdit de la modernitat. València: PUV. Catàleg
  • Delacampagne, Ch. (2011). Historia de la filosofía en el siglo XX. Barcelona: RBA. Catàleg
  • Hernández-Pacheco, J. (1996). Corrientes Actuales de la Filosofía. Madrid: Tecnos. Catàleg
  • Löwith, K. (2006). Heidegger, pensador de un tiempo indigente. México: Fondo de Cultura Económica. Catàleg
  • Rodríguez, R. (2004). Del sujeto y la verdad. Madrid: Síntesis. Catàleg
  • Safranski, R. (1997). Un maestro de Alemania. Martin Heidegger y su tiempo.. Barcelona: Tusquets. Catàleg
  • Vattimo, G. (2002). Introducción a Heidegger. Barcelona: Gedisa. Catàleg
  • Heidegger, M. (2009). Ser y Tiempo. Madrid: Trotta. Catàleg
  • Heidegger, M. (2000). Carta sobre el humanismo. Madrid: Alianza Editorial. Catàleg
  • Heidegger, M. (1994). Conferencias y artículos. Barcelona: Ediciones del Serbal. Catàleg
  • Heidegger, M. (1990). De camino al habla. Barcelona: Ediciones del Serbal. Catàleg
  • Heidegger, M. (2001). Tiempo y ser. Madrid: Tecnos. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Explicacions del professor Es valorarà la capacitat de l'alumne pel que fa al seguiment de les explicacions del professor i de les qüestions plantejades 80
Exposicions dels estudiants / Comentari de textos Es valorarà la capacitat de l'alumne a l'hora de comentar textos filosòfics 10
Acta setmanal Es valorarà la capacitat de l'alumne a l'hora de resumir, sintetitzar i exposar en públic els continguts de les classes de la setmana anterior 10

Qualificació

METODOLOGIA

Les classes es basaran tant en el treball dels alumnes al voltant dels textos com en les presentacions del professor per tal d'introduir els conceptes oportuns i les explicacions necessàries. Es pretén impulsar els alumnes a fer les seves pròpies lectures i a reflexionar sobre els temes tractats. Algunes de les sessions es destinaran a l’exposició oral dels exercicis (comentaris de textos) i treballs realitzats pels alumnes. Igualment, els alumnes, de manera rotativa, alçaran una acta setmanal del contingut de les sessions.


AVALUACIÓ

Les exposicions dels estudiants a classe, així com l'activitat d'alçar acta, són obligatòries i formen part, juntament amb l'exercici escrit final, de la nota de l'assignatura.
L’avaluació de l’assignatura tindrà en compte igualment la participació en classe dels alumnes.