Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
Aquest curs vol ser una introducció a l’ètica com a disciplina filosòfica, és a dir, com a reflexió sobre la moral i sobre les condicions de la moral (incloses les condicions biològiques). Tanmateix, també vol ser una introducció a l’ètica centrada en la perspectiva i els problemes morals de caràcter públic, problemes que més o menys ens afecten a tots en tant que ciutadans.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Poc (25%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
ANNA QUINTANAS FEIXAS  / JOAN VERGES GIFRA

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dt 12:00-13:30, dj 12:00-13:30
Pràctiques d'aula1 dt 12:00-13:30, dj 12:00-13:30

Competències

  • CTUdG01 Utilitzar la llengua anglesa
  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CTUdG03 Utilitzar tecnologies de la informació i la comunicació
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG04 Treballar en equip
  • CTUdG08 Dissenyar propostes creatives
  • T6. Ser conscients de la diversitat lingüística i cultural i respectar-la com a font de riquesa.
  • CTUdG07 Analitzar les implicacions ètiques de les actuacions professionals
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CT9. Reconèixer la diversitat cultural i les seves implicacions al llarg del temps i l'espai.
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis.
  • CE3/N2: Conèixer les teories i arguments centrals en l'Ètica i la Filosofia Moral
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics.
  • CE11. Identificar arguments filosòfics en els textos i sotmetre la seva estructura i implicacions al judici crític.
  • CE19. Investigar més enllà de les fronteres tradicionals de la disciplina, examinar les limitacions i virtuts d'altres disciplines i pràctiques, i reconèixer doctrines filosòfiques en contextos no acadèmics.

Continguts

1. El problema moral

          1.1. Naturalesa moral dels humans

          1.2. Moralitat i vida bona

2. Ètica cívica: conceptes i problemes

          2.1. Drets i drets humans

                    2.1.1. Dret a la vida i a la mort

                    2.1.2. Dret a la propietat

          2.2. Obligacions i deures

                    2.2.1. Desobediència civil i objecció de consciència

                    2.2.2. Guerra justa

          2.3. Llibertat i igualtat

                    2.3.1. Llibertat d'expressió i casos límit

                    2.3.2. Discriminació positiva

                    2.3.3. Disseny genètic i discapacitats

3. Neuroètica

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 10 10
Classes participatives 40 20 60
Lectura / comentari de textos 2 25 27
Prova d'avaluació 4 22 26
Seminaris 15 10 25
Total 61 87 148

Bibliografia

  • Peter Singer (1995). Compendio de ética. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Simon Blackburn (2002). Sobre la bondad. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Victòria Camps (ed.) (1988). Historia de la ética. Barcelona: Crítica. Catàleg
  • Alasdair MacIntyre (1976). Historia de la ética. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • John Rawls (2010). Una teoria de la justícia. Accent. Catàleg
  • Kathinka Evers (2011). Neuroética. Katz. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Prova d'avaluació de la primera part del curs Ben feta 33
Ressenya Ben feta 20
Participació a classe Ben feta 7
Participació en activitats externes Ben feta 7
Seminari de lectura Ben feta 33

Qualificació

Que l'activitat estigui ben feta.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No participar en les activitats corresponents a un 50% o més d'avaluació