Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Estudi de la filosofia de l'època moderna. De Locke a Kant
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MIREIA LOPEZ AMO
Idioma de les classes:
Català (90%), Anglès (10%)

Competències

  • CG2- Comunicar-se oralment i per escrit de manera clara, coherent i correcta
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE10- Conèixer les teories i arguments dels principals filòsofs, així com les diferents línies interpretatives dels mateixos
  • CE14- Utilitzar oralment i per escrit, de manera correcta i crítica, la terminologia filosòfica especialitzada, així com les diverses tècniques del raonament filosòfic

Continguts

1. Empirisme poscartesià. Tema 1. Locke. La polèmica amb l'innatisme. L'origen de les idees. Realisme indirecte i coneixement. La fundació del liberalisme clàssic. Tema 2. Berkeley. Crítica al materialisme. Idealisme com a resposta a l'escepticisme. Tema 3. Hume: Impressions i idees. Teoria de les idees i principi empirista. Causalitat. Filosofia Moral

2. Tema 4. Kant. La raó teòrica. La raó pràctica.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 45 105 150
Total 45 105 150

Bibliografia

  • Bréhier, Émile (1998-2002 ). Història de la filosofia . Madrid [etc.]: Tecnos [etc.]. Catàleg
  • Berkeley, George (1983). Tres diàlegs entre Hylas i Philonous. Barcelona: Laia. Catàleg
  • Berman, D. (1994). George Berkeley: Idealism and the Man. Oxford: Clarendon House. Catàleg
  • Bermudo, J.M. (1983). Los filósofos y sus filosofías. Barcelona: Vicens Vives. Catàleg
  • Colomer, E. (1986). El pensamiento alemán de Kant a Heidegger. Barcelona: Herder. Catàleg
  • Copleston, F. (1986). Historia de la Filosofia Vol. V. De Hobbes a Hume.. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Copleston, F. (1984). Historia de la Filosofia Vol. VI. De Wolf a Kant. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Flage, Daniel E. Berkeley . . Catàleg
  • Hume, David (1985). Tratado de la naturaleza humana. Barcelona: Orbis. Catàleg
  • Hume, David (2006 ). Resum del Tractat de la naturalesa humana ; Carta d'un gentleman al seu amic d'Edimburg ; La Meva vida . Barcelona: La Busca. Catàleg
  • Mackie, J. L.|q(John Leslie) (1976 ). Problems from Locke . Oxford: Clarendon Press. Catàleg
  • Mossner, E.C. (1980). The Life of David Hume . Oxford: Oxford University Press. Catàleg
  • Newman, Lex (ed.) (2007). The Cambridge Companion to Locke’s Essay Concerning Human Understanding. Cambridge: Caambridge University Press. Catàleg
  • Kant, Immanuel (1996 ). Prolegòmens a tota metafísica futura que pugui presentar-se com a ciència . Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Kant, Immannuel (1984). Fonamentació de la metafísica dels costums . Barcelona : Laia. Catàleg
  • Locke, John (1985). Ensayo sobre el entendimiento humano. Barcelona: Orbis. Catàleg
  • Locke, John (1985). Carta sobre la tolerancia. Madrid: Tecnos. Catàleg
  • Locke, John (2006). Segundo tratado sobre el gobierno civil . Barcelona: Tecnos. Catàleg
  • Stroud, Barry (1995). Hume. Mexico: Universidad Nacional Autónoma de México. Catàleg
  • Terricabras, JM. (coord.), (2001). El pensament filosòfic i científic. Vol. I. Dels orígens al segle XIX.. Barceloan: Agora-Pòrtic. Catàleg
  • Thomas, D (ed.) (1995). Routledge philosophy guidebook to Locke on government. London: Routledge. Catàleg
  • Urmsom, J.O (cop. 1984 ). Berkeley . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Woolhouse, R. (2009). Locke: A Biography. Cambridge : Cambridge University Press. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Presentació per escrit de diferents activitats vinculades als continguts tractats a classe i a les lectures obligatòries. Concisió, claretat, ús adecuat dels conceptes tècnics i comprensió de la problemàtica. 40
Examen final del contingut consignat al temari Coneixement de la matèria i capacitat d'expressar-lo correctament. 60

Qualificació

Coneixement de continguts, reconeixement d'arguments i competència expressiva.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
.