Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2022
Descripció:
Introducció a la química ambiental. La química dels compartiments ambientals: atmosfera, aigua, litosfera i biosfera. Cicles dels elements principals. Química dels sistemes aquàtics: equilibris àcid-base, complexació i redox (diagrames pE-pH) en aigües naturals. Impacte dels contaminants orgànics i inorgànics en el medi ambient.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup BC

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
Adrià Juvanteny i Palomeras  / Alfons Polo Ortiz  / Hugo Christian Valdes Rivas
Idioma de les classes:
Català (50%), Castellà (50%)

Grup CA

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
Adrià Juvanteny i Palomeras  / Alfons Polo Ortiz  / Hugo Christian Valdes Rivas
Idioma de les classes:
Català (50%), Castellà (50%)

Competències

  • Capacitat per analitzar críticament a partir de la recollida d'informació i la interpretació de dades , situacions complexes i dissenyar estratègies creatives i innovadores per resoldre-les
  • Saber comunicar-se oralment i per escrit en l'àmbit científic i professional , utilitzant les llengües pròpies i l'anglès
  • Planificar i avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los aplicant criteris de qualitat
  • Descriure l'estructura , propietats i reactivitat dels elements i compostos en el context dels cicles dels elements , així com l'impacte dels contaminants en el medi ambient , i aplicar tècniques d'anàlisi per a la seva determinació

Continguts

1. Introducció a la química ambiental.

2. La química dels compartiments ambientals: atmosfera, aigua, litosfera i biosfera. Cicles dels elements principals.

3. Química dels sistemes aquàtics: equilibris àcid-base, complexació i redox (diagrames pE-pH) en aigües naturals.

4. Impacte dels contaminants orgànics i inorgànics en el medi ambient.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 2,00 14,00 0 16,00
Prova d'avaluació 8,00 14,00 0 22,00
Resolució d'exercicis 0 10,00 0 10,00
Sessió expositiva 18,00 0 0 18,00
Sessió participativa 0 7,00 2,00 9,00
Total 28,00 45,00 2,00 75

Bibliografia

  • Baird, Colin (cop. 2001 ). Química ambiental (2nd ed.). Barcelona: Reverté. Catàleg
  • Baird, Colin (1998 ). Environmental chemistry (2nd ed.). New York: W. H. Freeman and Co.. Catàleg
  • Baird, Colin (cop. 1995 ). Environmental chemistry . New York: W. H. Freeman and Co.. Catàleg
  • Manahan, Stanley E (cop. 2000 ). Environmental chemistry (7th ed). Boca Raton, [etc.]: Lewis Publishers. Catàleg
  • Manahan, Stanley E (1994 ). Environmental chemistry (6th ed.). Boca Raton [etc.]: Lewis Publishers. Catàleg
  • O'Neill, Peter (1993 ). Environmental chemistry (2nd ed.). London [etc.]: Chapman & Hall. Catàleg
  • Domènech, Xavier (2014). Fundamentos de química ambiental. Madrid: Editorial Sintesis. Catàleg
  • Sierra Rodríguez, Miguel Ángel (2008 ). Principios de química medioambiental . Madrid: Editorial Síntesis. Catàleg
  • Contaminación ambiental : una visión desde la química (2003). Madrid: International Thomson. Catàleg
  • Problemas resueltos de contaminación ambiental : cuestiones y problemas resueltos (2003). Madrid [etc: Thomson. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Classes participatives Es valorarà la resposta a les qüestions, plantejades com a tests d'autoaprenentatge (qüestionaris Moodle, QHS) i com 1 o més exercicis avaluables per escrit, durant el període acadèmic. Avaluació continuada. No recuperable. 25 No
Proves finals escrites Prova formada per qüestions teòriques d'opció múltiple. Aquesta activitat serà una prova d'avaluació inclosa en el context dels exàmens que tots els estudiants poden realitzar segons la convocatòria general prèviament estipulada. El percentatge de la nota de l'assignatura, que correspon a la totalitat d'aquesta activitat, és recuperable. 50
Proves avaluació d'exercicis i problemes Prova de resolució de problemes (prova d'avaluació continuada). Aquesta activitat serà una prova d'avaluació inclosa en el context dels exàmens que tots els estudiants poden realitzar segons la convocatòria general prèviament estipulada. El percentatge de la nota de l'assignatura que correspon a la totalitat d'aquesta activitat és recuperable. 25

Qualificació

Classe Participativa:
Es valorarà la resposta a les qüestions, plantejades com a tests d'autoaprenentatge (qüestionaris Moodle, QHS) i com 1 o més exercicis avaluables per escrit, durant el període acadèmic. Avaluació continuada. No recuperable. (25% de la qualificació).

Prova avaluació d'exercicis i problemes:
Es valorará la resposta als exercicis proposants pel profesorat en una prova final d'avaluació continuada. Recuperable. (25% de la qualificació).

Prova d'avaluació escrita:
Prova final de teoria, formada per qüestions d'opció múltiple. Recuperable. (50% de la qualificació).

General
La nota de l'assignatura s'obtindrà mitjançant la mitjana ponderada de les activitats d'avaluació. Per fer la mitjana cal obtenir una nota de 4 o superior (sobre 10) de la mitjana del bloc recuperable o de la activitat de recuperació, si escau, per poder calcular la nota final ponderada de l'assignatura. Si no s'assoleix aques valor, l'assignatura no s'aprova.

Activitat de recuperació
Hi haurà una única prova de recuperació de la part definida com recuperable. La prova constarà d'una part teòrica i una part de problemes. El pes relatiu de les dues parts serà 2:1. La nota d'aquesta prova podrà definir de nou la totalitat de la nota de la part recuperable de l'assignatura. Ponderant amb la qualificació de la prova no recuperable, s'obtindrà la nota final de l'assignatura.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Només es qualificarà l'assignatura com a "No presentat" quan no s'hagi comparegut a cap prova puntuable. Participar en alguna de les activitats avaluables atorga a l'estudiant la condició de "Presentat"

Avaluació única:
Els estudiants que ho desitgin poden acollir-se a l'avaluació única. Aquesta avaluació es troba incorporada en la normativa UdG i està regulada en el reglament de la Facultat de Ciències (limitació temporal i de supòsits).

Consistirà un examen final on es combinaran preguntes teòriques d'opció múltiple i exercicis corresponents al temari de l'assignatura en una relació 67/33% respectivament.

La nota mínima per superar l'examen serà un 5 sobre 10.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Les tutories es faran, individualment o en grups reduïts, presencialment o via Sala del curs de Blackboard Collaborate. Les tutories es programaran i realitzaran prèvia sol·licitud dels estudiants via correu electrònic.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

La comunicació estudiant professor es portarà a terme presencialment, via correu electrònic, via Fòrum de Moodle o via Sala del Curs del Blackboard Collaborate. La sol·licitud de tutories s’ha de realitzar sempre per correu electrònic.

Observacions

Criteris generals:
Al llarg del procés d'avaluació es podrà demanar en qualsevol moment un document identificador vàlid per comprovar la identitat de l'alumne/a.
La tinença de telèfons mòbils o similars (smartphones, tauletes, rellotges intel.ligents, etc.) comporta suspendre l'assignatura.
La no compareixença a alguna d'aquestes proves atorga una nota de zero a la mateixa. Aquesta qualificació es tindrà en compte en el moment de calcular la nota final de l'assignatura.


Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.