Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Definirem Renaixement i Humanisme, què són i què els diferencia, quins són els professionals anomenats humanistes, quin objectiu tenen i on l'exerceixen. El temari ofereix una panoràmica dels trets més importants d’alguns dels humanistes i dels textos més influents en la literatura, en el pensament i en l’art europeus de final de l’edat mitjana i de tota l’edat moderna. Es dedica atenció especial a la influència concreta en l'àmbit hispànic i del nord d'Europa.
Crèdits:
3

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
LARA VILA TOMAS
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CB1 Seleccionar de manera adequada les fonts i la informació que permetin desenvolupar una recerca original que aporti nous coneixements en el camp de les ciències humanes.
  • CB2  Analitzar problemes nous en tota la seva complexitat i proposar la seva solució des d'una perspectiva multidisciplinària.
  • CE2  Explorar noves vies de creació de coneixement, en investigacions concretes de l'àmbit humanístic, a partir del coneixement i la reflexió sobre una pluralitat de línies de recerca desenvolupades en aquest àmbit.
  • CE3  Avançar i aprofundir, en el registre que correspon a un postgrau, en el coneixement de problemàtiques concretes plantejades en les diferents disciplines de l'àmbit de les ciències humanes.
  • CE4  Aplicar, en investigacions concretes de l'àmbit humanístic, la terminologia i els marcs conceptuals adequats i estar en condicions de relacionar els problemes específics d'aquestes investigacions amb les teories de referència.
  • CE6  Analitzar i interpretar, amb el màxim rigor acadèmic, i en la seva forma original, les fonts primàries de les investigacions en ciències humanes, ja siguin documentals, materials o iconogràfiques.

Continguts

1. Renaixement i humanisme, unes definicions necessàries. Què és un humanista. Fites de l'humanisme. Una nova metodologia científica.

2. La difusió de l'obra de Virgili com a paradigma del primer humanisme. La recuperació dels comentaris dels antics gramàtics. L'obra de Sebastian Brant (1502).

3. Difusió de l'humanisme en l'àmbit hispànic. Estudi de casos: poesia i historiografia.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 20,00 0 20,00
Elaboració individual de treballs 0 20,00 0 20,00
Lectura / comentari de textos 0 15,00 0 15,00
Sessió participativa 20,00 0 0 20,00
Total 20,00 55,00 0 75

Bibliografia

  • Burke, Peter (1999). El Renacimiento (1ª ed. en biblioteca de bolsillo). Barcelona: Crítica. Catàleg
  • Burke, Peter (1993). El Renacimiento italiano :. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Kristeller, Paul Oskar (1986). El Pensamiento renacentista y las artes :. Madrid: Taurus. Catàleg
  • Rico, Francisco (1993). El Sueño del humanismo :. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Culianu, Ioan P. (1999). Eros y magia en el Renacimiento : 1484 . Madrid: Siruela.
  • Klein, Robert (1982). La Forma y lo inteligible : escritos sobre el Renacimiento y el arte moderno. Madrid: Taurus.
  • Alciati, Andrea (1993). Emblemas. Torrejón de Ardoz: Akal.
  • Flor, Fernando R. de la (1995). Emblemas : lecturas de la imagen simbólica . Madrid: Alianza.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Classes participatives Es valorarà la participació de l'estudiant a classe. 5 No
Cerca, lectura i interpretació de textos Comprensió de les problemàtiques concretes. 5 No
Preparació de treballs i/o exposicions Es valorarà la capacitat per a elaborar un treball acadèmic. 90

Qualificació

En l'avaluació dels treballs escrits i exercicis, els errors gramaticals i les faltes d'ortografia rebaixaran 0,1 punts cadascun.
El plagi comportarà el suspens immediat.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La no presentació d'algun dels exercicis proposats comporta la no presentació a l'acta de l'assignatura.

Avaluació única:
L'avaluació única consistirà en l'elaboració d'un treball sobre la matèria que es proposi.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Els alumnes podran fer tutories presencialment, a través del correu electrònic o, si s'escau, per videoconferència.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

Les comunicacions relatives a la matèria es faran bé a l'aula, bé a través del Moodle de l'assignatura.

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
Cas que les classes no puguin fer-se presencialment, no es modificaran els continguts de l'assignatura sinó que s'adaptaran al format online. Es facilitarà als estudiants textos de bibliografia secundària, que es compartiran al moodle, així vídeos explicatius de la matèria.

Modificació de l'avaluació:
Atès que l'avaluació consisteix en la presentació d'un treball escrit, no es preveu modificar-la.

Tutoria i comunicació:
Els canals de comunicació i tutoria amb els alumnes seran la bústia d'avisos del moodle de l'assignatura i el correu electrònic personalitzat. En cas necessari, es podrà optar per fer alguna sessió de tutoria en línia.