Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
L'alumnat escull una de les tres opcions, i fa tota l'assignatura en l'especialització d'aquell esport: Bàsquet, Handbol o futbol BÀSQUET Continuar en el procés de formació dels alumnes en tots els àmbits relacionats amb el bàsquet. L’assignatura s’estructurarà incidint en l’estudi de la tècnica, la tàctica , la planificació i la preparació física en el bàsquet. HANDBOL En aquest curs d’ampliació en l’handbol es fa un tractament molt més específic de l’ensenyament de l’esport. En una primera part del curs “Especialització en l’handbol” es presentaran tots els continguts que s’han de dominar per tal de formar-se com a professional en handbol i es realitzaran classes teòrico-pràctiques on aprendrem a treballar aquests continguts i crear una progressió metodològica per ser capaços d’ensenyar-los posteriorment. A la segona part del curs “Handbol d’alt rendiment” treballarem més aspectes de caire competitiu com la planificació, la direcció d’equips i el treball propi d’un entrenador d’handbol. FUTBOL El futbol és l’esport col•lectiu més practicat a la nostra societat. És indiscutible que el futbol d’alt nivell és un fenomen sociocultural, a la vegada que és un magnífic instrument educatiu pels joves esportistes. En aquest bloc teòric - pràctic de perfeccionament al futbol, es treballarà perquè els estudiants adquireixin conceptes, habilitats i destreses específiques per tal d'afrontar la resolució de situacions real de joc i alhora, poder ser competents a nivell tecnificació i rendiment en el futbol i en la seva preparació física. NOVES TENDÈNCIES DE L'ENTRENAMENT EN ELS ESPORTS EQUIP En aquest curs l'objectiu és oferir a l'alumnat la possibilitat de conèixer noves tendències en l'entrenament i la preparació física de l'esportista. Es presentaran recursos relacionats amb aquesta vesant relacionada amb l'entrenador personal de l'esportista.
Crèdits ECTS:
12

Grups

Competències

  • Saber utilitzar les noves tecnologies de la informació i la comunicació
  • Assumir la necessitat d'estar immers en un procés de formació permanent.
  • Desenvolupar habilitats de relació personal i de comunicació.
  • Desenvolupar hàbits d'excel·lència i qualitat en la intervenció professional.
  • Actuar amb ètica i valors professionals.
  • Ajustar-se als límits de la competència professional.
  • Identificar i analitzar els trets estructurals i funcionals de l'activitat física i de l'esport.
  • Adquirir habilitats motrius i demostrar l'execució de la pràctica en l'activitat física i de l'esport.
  • Demostrar posseir i comprendre coneixements en les diferents àrees de l'activitat física i l'esport desenvolupades en el present pla d'estudis.
  • Saber aplicar els coneixements al treball o vocació d'una forma professional i posseir les competències que acostumen a mostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de les diferents àrees d'estudi de l'activitat física i l'esport.
  • Planificar i avaluar els programes de l'activitat física i de l'esport en l'ensenyament, entrenament, salut, gestió, recreació i readaptació.

Continguts

1. BÀSQUET C 1. Anàlisi de l'estructura funcional dels esports d'equip C.1.1. Perspectives d’anàlisi: estructuralisme, praxiologia i els sistemes complexos C.1.2. Estructura funcional del bàsquet C.2. Tàctica d'equip C.2.1. El jugador/a de bàsquet: anàlisi de les seves característiques C.2.2. Introducció a la Tàctica Defensiva C.2.2.1 Defensa individual C.2.2.2. Defensa en Zona; tipus C.2.2.3 Defenses Mixtes. C.2.2.4. Defenses Alternatives. C.2.2.5. Defenses d’ajustaments. C.2.2.6. Disseny de Sistemes de joc C.2.3. Introducció a la Tàctica Ofensiva C.2.3.1. El contraatac. Fases i organització C.2.3.2. Atac contra Individual. Joc lliure C.2.3.3. Atac contra Zona. Joc lliure C.2.3.4. Sistemes Universals C.2.3.5. Disseny de Sistemes de joc C.3. Planificació C.3.1. Sistemes d’entrenament. C.3.2. Planificació de l’entrenament. C.3.3. Planificació Anual. C.3.4. Treball per Períodes. C.3.5. Planificació de Concentracions i Tornejos. C.4. Preparació física C.4.1. Objectius C.4.2. La preparació física en els equips de formació C.4.3 Planificació i Seqüenciació de l’entrenament. C.4.4. Sessions tipus C.4.5. Recuperació funcional en el bàsquet C.4.6. La preparació física en els equips de alt rendiment. C.4.7. La preparació física en es concentracions i tornejos C.5. Direcció d'equip C.5.1. Abans, Durant i Després dels partits. C.5.2: Psicologia de l’Entrenador. C.5.3: Temps morts. C.6. Recursos en el bàsquet C.6.1: El Scouting. C.6.2. Estadístiques.

2. HANDBOL C1.- Contextualització de l’esport C1.1 - Història C1.2 – Reglament IHF C1.3 - Competicions C2.- Tècnica i tàctica individual C2.1- Principis de tàctica individual C2.2.- Llocs específics ofensius i defensius C2.3.- El porter C3.- Tàctica col•lectiva C3.1 – principis de tàctica col•lectiva C3.2 – mitjans bàsics ofensius C3.3 – mitjans bàsics defensius C4.- Fases del joc C4.1 – la defensa C4.2 – el contraatac C4.3- l’atac estàtic C4.4 – el replegament C5.- Planificació de l’entrenament C5.1 – Planificació anual C5.2 – l’entrenament C5.3- La construcció de tasques C5.4- L’entrenament físic integrat C6.- L’entrenador i la competició C6.1.- El perfil de l’entrenador C6.2.- La preparació de partits C6.3.- La direcció d’equips C7.- sistemes de joc C7.1.- defensius C7.2.- ofensius C8.- Situacions especials C8.1.- desigualtats numèriques C8.2.- cops francs C9.- Handbol-platja

3. FUTBOL C0.- Models, tendències i propostes en l'entrenament del futbol. C1.-La tàctica C1.1. Concepte, definicions i autors de referència C2.-Principis fonamentals de la tàctica C2.1. Principis defensius i principis ofensius C3.-Organització col·lectiva de la defensa C3.1. Defensa zonal, la defensa individual i la defensa mixta C4.-Organització col·lctiva de l'atac C4.1. Fases d'atac: iniciació, creació i finalització C4.2. Zones d'atac: eix central i les bandes C4.3. Tipus d'atac: posicional i directe C5.-Fases del procés tàctic C5.1. Maduració, mecanització i perfeccionament C6.- Fases de construcció del joc C6.1. Defensa-atac: transició defensa-atac, construcció, preparació última passada, última passada i finalització C6.2. Atac-defensa: replegament, pressió a la pilota i recuperació de la pilota C7.-Sistemes de joc: evolució, models (individual, mixta i zonal) i sistemes actuals C8.-Automatismes: concepte, exercicis i exercicis amb handicap C9.-Estratègia: estratègia defensiva i estratègia ofensiva C10.-Preparació física específica: treballs de resistència, força i velocitat

4. NOVES TENDÈNCIES. 1. Conceptualització del fitness i el wellness 2. Segmentació d'usuaris 3. El professional 4. Serveis i Activitats Dirigides 5. Treball en Sala de fitness 6. Entrenament personal i entrenament funcional 7. Noves tendències en el sector del fitness

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Classes expositives 40 0 40
Classes pràctiques 20 30 50
Exposició dels estudiants 0 44 44
Lectura / comentari de textos 0 30 30
Prova d'avaluació 6 80 86
Seminaris 24 0 24
Visionat/audició de documents 0 26 26
Total 90 210 300

Bibliografia

  • Alvarez del Villar (1985). La preparación física del fútbol basada en el atletismo. Madrid: Gymnos.
  • Ardà, T. i Casal, C. (2003). Metodología de la enseñanza del fútbol . Barcelona: Paidotribo.
  • Corbeau, J. (1990). De la escuela....... a las asociaciones deportivas. Lleida: Editorial deportiva Agonos.
  • Erlagen, J. W. (1994). El entrenamiento físico del futbolista (I i II). Barcelona: Paidotribo.
  • Fradua, L. (1999). La visión del juego en el futbolista. Barcelona: Paidotribo.
  • Jimenez, F. J. (2001). El entrenador en la iniciación al fútbol. Training Fútbol, (67), 38-45
  • Lago, C. (2003). La enseñanza del fútbol en la edad escolar. Sevilla: Wanceulen.
  • Martínez, C. i Nieto, T. (1982). Fútbol. Teoría y práctica de la técnica individual. Madrid: Esteban Sanz.
  • Segura, J. (2001). 1009 Ejercicios y Juegos de fútbol. Barcelona: Paidotribo.
  • Studener, H. i Wolf, W. (2005). Fútbol entrenamiento con pelotas. Buenos Aires: Stadium.
  • Vázquez Folgueira, S. (1983). Fútbol base: La técnica aplicada a diversos niveles. Madrid: Esteban Sanz.
  • Wanceulen (1995). Fútbol. Cuadernos Técnicos. Sevilla: Deportiva.
  • Wein, H. (1995). Fútbol a la medida del niño. Madrid: CEDIF.
  • Wein, H. (1999). Fútbol a la medida del adolescente. Sevilla: CEDIFA.
  • Whitehead, N. i Malcolm, C. (2001). Entrenamiento de fútbol. Juegos, adiestramientos y prácticas. Barcelona: Paidotribo.
  • FútbolON. Recuperat , a www.futbolon.com
  • Entrenadores. Recuperat , a www.entrenadores.info/
  • Escuela de entrenadores de fútbol. Recuperat , a www.inicia.es/de/entrenador/
  • Entrenamiento de Futbol Individual. Recuperat , a www.expertfootball.com/es/
  • Fútbol Base. Recuperat , a www.futbolbase.com
  • abfutbol. Revista Técnica de Fútbol. Recuperat , a http://www.abfutbol.com/
  • Areces, A. i Vales, A. (1994). Propuesta organizativa de las perspectivas de análisis de los deportes de equipo. RED, X(3), 35-41
  • Bayer, C. (1986). La enseñanza de los juegos deportivos colectivos. Barcelona: Hispano Europea.
  • Bar-Yam, Y.. Aplications of Complex Systems: Sports and Complexity. Complexity in team play. Recuperat , a http://necsi.org
  • Bar-Yam, Y.. Significant points in the study of complex systems. Recuperat , a http://necsi.org
  • Beard, B. (1991). El jugador completo de baloncesto.Preparación, técnica, entrenamiento y el juego. Barcelona: Hispano Europea.
  • Bengué, L. (2005). Fundamentos transversales para la enseñanza de los deportes de equipo. Barcelona: Inde.
  • Bompa, T. (2004). Entrenamiento de la potencia aplicado a los deportes. Barcelona: Inde.
  • Bosc, G. i Grosgeorge, B. (1981). El entrenador de baloncesto. Barcelona: Hispano Europea.
  • Cometti, G. (1998). Pliometría. Barcelona: Inde.
  • Drobnic, F.; Puigdellívol, J. i Bové, T. (2009). Bases científicas para la salud y un óptimo rendimiento en baloncesto. Madrid: Ergon.
  • Everett, D. (1982). Baloncesto. Barcelona: Hispano Europea.
  • Faucher, D. (2002). Enseñar baloncesto a los jóvenes. Barcelona: Paidotribo.
  • Ibáñez, S. i Pino, J. (1995). Criterios para la elaboración de los sistemas de juego en los deportes de equipo. RED, X(3), 27-34
  • López Ros, V. i Castejón, J. (1998). Técnica, táctica individual y táctica colectiva. Revista Educación Física, (68), 5-9
  • Hernández, J. (1995). Análisis praxiológico de las estructuras de los deportes. RED, IX(2), 27-33
  • Hernández, J. (1988). Baloncesto. Iniciación y Entrenamiento. Barcelona: Paidotribo.
  • Hernández, J. (2000). La iniciación a los deportes desde su estructura y dinámica.. Barcelona: Inde.
  • Hütter-Becker, A.; Schewe i Heipertz, W. (2005). La rehabilitación en el deporte. Barcelona: Paidotribo.
  • Ortiz, V. (1999). Entrenamiento de fuerza y explosividad para la actividad física y el deporte. Barcelona: Inde.
  • Ibáñez, S. i Pino, J. (1995). Criterios para la elaboración de los sistemas de juego en los deportes de equipo. RED, X(3), 27-34
  • Lagardera, F. i Lavega, P. (2003). Introducción a la praxiológia motriz. Barcelona: Paidotribo.
  • Martín Acero, R. i Lago, C. (2005). Deportes de equipo. Comprender la complejidad para elevar el rendimiento. Barcelona: Inde.
  • Murrey, B. (2004). Estrategias para situaciones especiales en baloncesto. Barcelona: Paidotribo.
  • Naclerio, F. (2011). Entrenamiento deportivo. Fundamentos y aplicaciones en diferentes deportes. Madrid: Médica Panamericana.
  • Sampedro, J. (1999). Fundamentos de Táctica Deportiva. Análisis de la estrategia de los deportes. Madrid: Gymnos.
  • Smith, D. (1988). Baloncesto. Ataques y defensas múltiples. Madrid: Pila Teleña.
  • Táctica en Baloncesto. Nivel 2 (2011). Madrid: Federación Española de Baloncesto.
  • Terrados, N. i Calleja, J. (2008). Fisiología, entrenamiento y medicina del baloncesto. Barcelona: Paidotribo.
  • Gandolfi, G. (2010). Libro de jugadas de los entrenadores de la NBA (Primera). Madrid: Tutor.
  • Viru, A. i Viru, M. (2003). Análisis y control del rendimiento deportivo. Barcelona: Paidotribo.
  • Weineck, J. (2005). Entrenamiento total. Barcelona: Paidotribo.
  • Anton, J. (1990). Balonmano, Fundamentos y etapas de aprendizaje. Madrid: Gymnos.
  • Anton, J. (2006). Balonmano, Fundamentos y etapas de aprendizaje. Madrid: Gymnos.
  • Barcenas,D. i Roman, J. (1991). Balonmano, técnica y metodología. Madrid: Gymnos.
  • Bayer, C. (1986). Técnica del balonmano, la formación del jugador. Barcelona: Hispano Europea.
  • Blázquez, D. (1986). La iniciación de los deportes de equipo. Barcelona: Martínez Roca.
  • Czerwinski, J. (1993). El balonmano, técnica, táctica y entrenamiento. Barcelona: Paidotribo.
  • García Herrero, J.A. (2003). Entrenamiento en Balonmano. Bases de la construcción de un proyecto de formación. Madrid: Gymnos.
  • Lasierra, G.; Ponz, J.M. i De Andres, F. (1992). 1013 ejercicios y juegos aplicados al balonmano. Barcelona: Paidotribo.
  • Pinaud, P. i Díez, E. (2009). Percepción y creatividad en el proceso de aprendizaje del balonmano. Barcelona: Stonberg.
  • Pérez, C. (2012). Paleovida: la alimentación con la que conseguirás mejorar tu vida. Barcelona: Ediciones B.
  • Garcia Ferrando, M.; Puig, N.; Lagardera, F. (2009). Sociología del deporte. Madrid: Alianza Editorial.
  • Méndez, R. (2012). Programación del entrenamiento y gestión técnica en salas de fitness y musculac. Autor editor.
  • Tous, J. (1999). Nuevas tendencias en fuerza y musculación. Autor-Editor.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
AVC1- Prova escrita Cada assignatura ajustarà aquests percentatges per tal de ser coherent amb la metodologia i els continguts desenvolupats durant el curs. 60
AVC2- Treball d'aplicació pràctica i metodològica Cada assignatura ajustarà aquests percentatges per tal de ser coherent amb la metodologia i els continguts desenvolupats durant el curs. 40

Qualificació

Avaluació Contínua:
- Assistència 80%.
- Cada assignatura ajustarà aquests percentatges per tal de ser coherent amb la metodologia i els continguts desenvolupats durant el curs.

Futbol
TS: Treballs setmanals de grup, 10%
TC: Treball de curs:Part pràctica, 40%
ET: Examen teòric: 50%(Parcial 1: 25%; Parcial 2: 25%)

Bàsquet
Prova escrita dels continguts teòrics del primer semestre, 35%
Prova escrita dels continguts teòrics del segon semestre, 35%
Treball tutoritzat, 30%

Handbol
Examen primers 4 temes i 2 articles, 40%
Examen últims 4 temes i 2 articles, 40%
Treball de metodologia, 20%

Noves tendències:
Examen de continguts teòrics (40%)
Treballs assignatura (50%)
Activitats a l'aula (10%)


Avaluació Final:
Els alumnes que no hagin aprovat l'avaluació contínua, podran presentar-se a la prova d'avaluació final. Només s'examinaran d'aquelles parts que no hagi aprovat en l'avaluació contínua.

En cas de no assistir al 80% de les sessions pràctiques o teòric - pràctiques, l'alumnat s'haurà d'avaluar d'un examen final (100%).
En el cas d'haver d'assistir a un examen de suficiència la nota màxima serà un aprovat.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà un alumne no presentat aquell que no es presenti a l'avaluació final no havent superat l'avaluació contínua.

Observacions

Aquesta és una assignatura anual de 12 Cr.
L'alumnat escollirà només una d'aquestes especialitzacions.

Els objectius d'aprenentatge de cada una d'aquestes especialitzacions esportives són els que s'apunten a continuació:

BÀSQUET
OA1.- Conèixer les diferents perspectives d’anàlisi de l’estructura funcional dels esports d’equip i del bàsquet.
OA.2.- Reconèixer les característiques dels jugadors i aplicar els coneixements dels elements tècnics-tàctics del bàsquet per dissenyar situacions d’ensenyament específiques, atenent al lloc que desenvolupa el jugador.
OA.3.- Comprendre l’estructura global i las fases del joc en el bàsquet.
OA.4.- Aprendre els conceptes tàctics bàsics per organitzar la defensa i l’atac.
OA.5.- Conèixer les diferents formes d’organitzar el contraatac, així com dissenyar la progressió d’aprenentatge.
OA6..-Adquirir els coneixements suficients de l’etapa d’aprenentatge per poder-los aplicar a la pràctica en l’àmbit escolar o en un club de bàsquet.
OA7.- Descriure les característiques i objectius de la preparació física en el bàsquet.
OA8.- Conèixer les directrius generals de la direcció d’equips de formació .
OA9.-Detectar errors en les tasques proposades, oferint correccions adequades i possibles alternatives de solució.

HANDBOL
OA1.- Aprofundir en els elements de la tècnica i la tàctica de cada lloc específic.
OA2.- Conèixer, diferenciar i saber crear una seqüència metodològica per cada un dels mitjans bàsics col•lectius.
OA3.- Reconèixer i saber crear activitats per treballar cada una de les fases del joc
OA4.- Ampliar els coneixements generals en l’esport a nivell de reglament i referències històriques.
OA5.- Identificar els diferents sistemes de joc col•lectiu i conèixer les situacions idònies per aplicar-los.
OA6.- Aprendre a planificar i dissenyar un entrenament i tota una temporada esportiva.
OA7.- Adquirir coneixements sobre direcció de grups, preparació de competicions i les obligacions d’un entrenador d’handbol.
OA8.- Aprendre a analitzar un equip d’handbol mitjançant l’observació directe o el visionat d’imatges.

FUTBOL
OA1 .- Conèixer el concepte i els fonaments bàsics de la tàctica individual i col•lectiva des de diferents perspectives teòriques.
OA2.- Reconèixer, entendre i saber transmetre els principis ofensius i defensius del futbol.
OA3.- Aprendre a dissenyar, desenvolupar i avaluar tasques d'ensenyament i d’aprenentatge relatius a l’organització d’un equip segons les seves característiques
AO4 .- Entendre les fases del procés tàctic i les de construcció del joc (defensa-atac i atac-defensa).
AO5.- Conèixer i dur a la pràctica els diferents sistemes de joc .
AO6 .- Visualitzar, analitzar i valorar el procés tàctic dels principals equips professionals observant els seus sistemes, automatismes i estratègies.
AO7.- Planificar la preparació física específica d'un equip de futbol.

NOVES TENDÈNCIES
OA1.- Conceptualitzar l'evolució històrica del fitness al wellness
OA2.- Conèixer els perfils d'usuari del centre de fitness per tal d'ajustar la instal·lació a les seves necessitats i preferències
OA3.- Identificar el perfil del professional del fitness
OA4.- Conèixer el procediment de treball en sala de fitness: valoració inicial, i propostes de treball.
OA5.- Executar activitats dirigides amb pautes de qualitat.
OA6.- Conèixer els paràmetres de treball de l'entrenador personal i les diferents tendències en aquest sector.
OA7.- Conèixer els processos de gestió integral del departament tècnic d'un centre de fitness/wellness

Són assignatures bàsicament de caràcter teòrico-pràctic, i per tant es desenvoluparan a les instal·lacions esportives

Assignatures recomanades

  • Desenvolupament motor i iniciació esportiva
  • Esports d'equip 1
  • Fisiologia de l'exercici 1
  • Fisiologia de l'exercici 2
  • Jocs i habilitats motrius bàsiques
  • Legislació esportiva i direcció de sistemes i organitzacions
  • Teoria de l'entrenament 1
  • Teoria de l'entrenament 2