Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Investigació i desenvolupament corporal, integració del cos en moviment i espai escènic. Taller d'expressió corporal, aprenentatge de metodologies. En aquest laboratori d'expressió corporal incorpora diferents estils - performance- dansa- circ i teatre físic- al que resulta un fort treball físic. En aquest workshop de creació de llenguatges corporals aprendràs metodologies i conceptes per connectar aquells estils i deixaràs anar els fluxos d'un a un altre. Aquest taller t'introduirà a aquells conceptes a espurna la creativitat dins tu, això t'ajudarà a trobar els teus moviments propis, les teves frases, qualitats, caràcters, ... Aquestes classes emfatitzen el treball de respiració, floorwork, ritmes com a llengua i encontre, qualitats i estats.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
GABRIELA MELINA PEREYRA
Idioma de les classes:
Català (50%), Castellà (50%)

Competències

  • B4 Analitzar situacions complexes i dissenyar estratègies per resoldre-les, individualment i en equip.
  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • E1 Dominar aquelles tècniques que permeten reproduir el comportament humà.
  • E2 Dominar les retòriques de l'emoció.
  • E3 Usar les tècniques de la veu parlada i cantada.
  • E4 Dominar les tècniques expressives del cos en moviment.
  • E11 Articular el temps escènic i articular-se entorn d'ell.
  • E12 Articular l'espai escènic i articular-se entorn d'ell.

Continguts

1. ENTRENAMENT FÍSIC I VOCAL: L‘objectiu d’aquest apartat, a més de millorar la qualitat física del alumne, és dotar-lo d’eines provinents de diferents disciplines per augmentar la seva expressivitat com a intèrpret. Es treballaran conceptes propis de la dansa contemporània, del teatre físic, de la performance i el circ.

2. EL MOVIMENT EN UN MATEIX: Treballarem en el re-descobriment dels patrons físics de cada alumne, amb la fi d’ampliar les seves capacitats creatives. L’objectiu és ser detectar hàbits físics que li són propis i quins li són aliens, així com comprendre quines són les emocions que es manifesten a través d'ells. Crear consciència permetrà traspassar límits, potenciar l'expressivitat i desenvolupar creativitat.

3. EL MOVIMENT EN RELACIÓ AMB L’ALTRE: L’objectiu es que l’alumne sigui capaç de trobar ímputs per al seu moviment més enllà dels seus propis impulsos sense abandonar el seu món intern. Comprendre la diferència entre generar una cadena comunicativa d'acció-reacció i una d'acció-acció.

4. MOVIMENT I RELACIÓ AMB L’ESPAI: L’objectiu és, per una banda, és comprendre a l'espai no només com una geometria sinó com una vivència, una percepció.  I de l’altre, reconèixer la influència entre l'espai i el cos com una eina generadora de textualitat.

5. ESCENES I ESTRUCTURES D’IMPROVISACIÓ: L´objectiu és treballar i combinar totes les eines físiques anteriorment esmentades mitjançant improvitzacions en les quals es treballarà simultàniament amb el cos i la veu. Aquestes improvisacions seran lliures, guiades pels professors o els companys.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Elaboració individual de treballs 55,00 90,00 0 145,00
Sessió pràctica 20,00 60,00 0 80,00
Total 75,00 150,00 0 225

Bibliografia

  • Grotowski, Jerzy (2005). Hacia un teatro pobre. Siglo XXI.
  • Artaud, Antonin (2002). El teatro y su doble. Barcelona: Edhasa.
  • Barba, Eugenio (2000). Teatro: Soledad, oficio y revuelta. Catálogos Editora.
  • Jacques Lecoq (1997). El cuerpo poético. Alba Editorial.
  • Peter Brook (1993). La puerta abierta. Alba Editorial.
  • Banegas, Cristina (2007). Caligrafía de la voz (2007). Leviatán.
  • Deleuze, Gilles (2002). Francis Bacon Lógica de la Sensación. Arena Libros.
  • J. Briggs y F.D. Peat (1989). Espejo y reflejo: Del caos al orden.. Gedisa.
  • Paz Octavio (2003). El arco y la lira. Fondo de Cultura Económica.
  • Sánchez José Antonio (2002). Dramaturgias de la imagen (Tercera edición ). Universidad de Castilla-La Mancha.
  • Sánchez José Antonio (2007). Prácticas de lo Real en la escena Contemporánea. Visor.
  • Ure Alberto (2003). Sácate la careta. Norma.
  • Wigman Mary (2002). El lenguaje de la danza. Ek Aguazul.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Anàlisi d'una imatge i creació d'una constel·lació dramatúrgica Improvitzacions pautades:
-Capacitat de posar en pràctica els continguts.
-Creativitat en l’associació dels continguts.
-Actitud i implicació.
- Assimilació dels continguts.
- Evolució del alumne.
Memoria:Treball d’una extensió d’entre 5 i 10 pàgines amb els següents continguts:
- Memoria del exercicis i conceptes treballats durant el curs.
- Anàlisi i reflexió de la relació del alumne/a amb aquestos conceptes.
35 No
Creació- improvització En els exercicis práctics com a les escenes i estructures d'improvitzaciò:
-Assimilació dels continguts i capacitat de posar-los en pràctica.
-Evolució del alumne.
-Creativitat en l’associació dels continguts.
-Actitud i implicació.
35 No
Memòria i reflexió Memoria/Treball d’una extensió d’entre 5 i 10 pàgines amb els següents continguts:
-Anàlisi i reflexió d'un capítol d'un dels llibres que consten en la bibliografia. La professora proposarà una llista segons els interessos revelats pel grup.
- Relacionar aquesta teoria amb els exercicis i continguts dictats durant les classes.

30 No

Qualificació

Els criteris de qualificació es correspondran amb el nivell d’assoliment de les competències exigides per aprovar l’assignatura.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
L'assignatura és d'avaluació continuada, els exercicis han de ser presentats a terme.
Una assistència a classe inferior al 80% de les sessions sense justificació es considerarà NO Presentat.
No presentar-se a l'examen es considera NO Presentat, a no ser que sigui causa major.

Avaluació única:
-Avaluació única (rebuig):
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté uns retorns dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Les tutories individua-les i grupals podran fer-se de manera presencial i/o telemàtica.

Observacions

- Crisi sanitaria: En cas de força major, com ara una crisi sanitària, la docència i les tutories continuarien telemàticament, fins allà on ho permeti les característiques de l'assignatura. L'avaluació de l'assignatura també es podria fer de manera telemática.

- Avaluació única (rebuig):
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté uns retorns dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.