Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Innovació en la Gestió cultural vol apropar els alumnes a una sortida professional turística com es ara treballar en nodes culturals. Per la qual cosa es combinen algunes aspectes teòrics amb un gran fonament pràctic.
Crèdits ECTS:
4

Grups

Grup B

Durada:
Anual
Professorat:
LUISA MOLANO CERRO  / MARIA ELENA PUIGGROS ROMAN
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • 5. Seleccionar i utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació més adequades a cada situació
  • 7. Prevenir i resoldre problemes, conflictes i prendre decisions
  • 8. Treballar en equip, establint aquelles relacions que més poden ajudar a fer aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera contínua.
  • 11. Dissenyar propostes creatives, tenir iniciativa i esperit emprenedor.
  • 12. Coordinar i liderar projectes de treball o altres activitats
  • 16. Definir objectius, estratègies i polítiques en el turisme
  • 20. Analitzar les característiques i iniciatives de la direcció, gestió i planificació turística
  • 22. Tenir pensament lògic i esperit crític
  • 23. Utilitzar tècniques, mètodes i models bàsics de les disciplines turístiques
  • 24. Llegir, comprendre i comentar texts científics

Continguts

1. Tema 1 Gestió Cultural: instruments i procediments a. Com i on s'aplica b. Heurística c. estudi de casos

2. Tema 2:informació turística a. Establiments: tipologies i legislació aplicable b. Objectes: guies, llibres de viatges, webs, blogs, etc. c. Persones: el guia turístic

3. Tema 3: MUSEOGRAFIA Ça.Expositoria b.Informació c.Comissariat d.Estudi de casos

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Altres 0 30 30
Anàlisi / estudi de casos 6 0 6
Classes participatives 39 0 39
Prova d'avaluació 0 25 25
Total 45 55 100

Bibliografia

  • Aymar i Ragolta, Jaume (2006). Simbologia religiosa en l'art occidental . Edimurtra. .
  • Ballart, J i Treserres, J (2002). Gestión de patrimonio cultural. Ariel.
  • Choay, Françoise (2007). Alegoría del patrimonio . Gustavo Gili.
  • Donaire, José Antonio (2008). Turisme cultural entre l'experiència i el ritual . Vitel·la.
  • Eliade, Mircea (1995). El Mito del eterno retorno : arquetipos y repetición . Alianza.
  • Eliade, Mircea (1999). Imágenes y símbolos . Taurus.
  • Mondéjar Jiménez, Juan Antonio Gómez Borja, Miguel Ángel (2009). Turismo cultural en ciudades Patrimonio de la Humanidad. Universidad de Castilla La Mancha.
  • Pérez-Juez, Amalia (2006). Gestión del patrimonio arqueológico : el yacimiento como recurso turístico . Ariel.
  • Santana, Agustín (2005). El Encuentro del turismo con el patrimonio cultural : concepciones teóricas y mo. Federación de Asociaciones de Antropología del Estado Español :Fundación El Mont.
  • Journal of heritage tourism . Channel View Books.
  • Revista Pasos (On Line). Recuperat , a http://www.pasosonline.org/
  • Webs de museos del mundo. Recuperat , a ...
  • Journal of heritage tourism (2006). Clevedon: Channel View Books.
  • Alcalde, G. Et al (2010). Museus d'Avui. Els Nous Museus de Societat. Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.
  • Alegret, J.Ll i Carbonell, E. (2012). La patrimonialització de la cultura marítima. Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.
  • Cabo Nadal, M. (2010). Información turística en destino. Paraninfo.
  • Carreras Monfort, César (2010). Turisme cultural (2a ed.). . UOC Universitat Oberta de Catalunya.
  • Cátedra, Maria (1998). La manipulación del patrimonio cultural: la Fábrica de Harinas de Ávila. Política y Sociedad, (27), 89-116
  • Donaire, José Antonio (2008). Turisme cultural entre l'experiència i el ritual . Vitel•la.
  • Fernàndez de Paz, Esther (2006). De tesoro ilustrado a recurso turístico: el cambiante significado del patrimonio. Pasos,,
  • Paunero i Amigó, Xavier (2003). Patrimoni, turisme i desenvolupament local . Servei de Publicacions de la Universitat de Girona.
  • Peñarroya, Montserrat (2010). Màrqueting electrònic per al turisme cultural . Vitel•la.
  • Planells, M i Crespi, M (2008). Información turística en destino. Síntesis.
  • Picazo Zamora, Carlos (1996). Asistencia y guía a grupos turísticos . Síntesis.
  • Prat, Joan (1993). Antigalles, reliquies i essencies: reflexions sobre el concepte de patrimoni. Revista d'Etnologia de Catalunya,,
  • Puertas, Xavier (2012). Gestión del ocio en el ámbito turístico. Síntesis.
  • Richards, Greg (2010). Cultural tourism research methods . CAB International.
  • Riera Arché, Anna (2008). Anàlisi del Monestir de Sant Pere de Rodes. Universitat de Girona.
  • Throsby, David (2001). Economía y Cultura. Cambridge University Press.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Activitats Aquesta activitat representa el 50% sobre la nota final 50
Assistència Mínim 80%
En continguts, competències i hores de dedicaió és igual que les classes expoeiivas
5
Examen L'examen, representa el 45% sobre la nota final 45

Qualificació

Avaluació contínua: activitats en sistema de portafoli i proves escrites
Activitats: 50%
Examen oral : 45%
Assistència: 5%

Avaluació única: un únic examen on es preguntarà a més sobre els activitats. Serà imprescindible haver-les fet per respondre. No entren en sistema de portafoli


L’assistència es obligatòria i té capacitat avaluativa. El cas d’alumnes que per feines/pràctiques/Erasmus o similars podran fer l’avaluació continuada malgrat no puguin assistir a classe (caldrà justificants documentals

Sistema de Portafoli: sistema basat en el concepte de millora contínua. L’alumnat ha de mostrar al professor l’activitat ABANS del lliurament definitiu. El professor indicarà les correccions necessàries. Es pot repetir les vegades que es consideri precís (comptant que l’estudiant entén el que li diu el professor i ho aplica). Pot fer-se en tutories presencials. Per avaluació única no entra el sistema de Portafoli


Les activitats es faran en grups. Els grups seran formats pel professor.
Les activitats i el treball de curs es lliuraran al moodle dins del termini indicat en format PDF (excepte que sigui àudio/ vídeo o excel)
Per poder aplicar els percentatges indicats s’ha d’obtenir un mínim de 5 en la mitja de les activitats (sempre que s’hagin fet totes).les activitats no lliurades penali•litzen. Talment a les proves ha d’ aconseguir un mínim de 4 en cada una d’ elles.
A la convocatòria extraordinària és adient per
• alumnes d’avaluació única que no hagin superat l’assignatura a la convocatòria ordinària
• alumnes que no hagin fet una prova en la data establerta (per causes justificades)
• alumnes que vulguin millorar la nota (es conserva la millor nota)

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Segons normativa de la Universitat de Girona:
La qualificació de "No Presentat" exhaureix convocatòria de qualificació als efectes previstos en la normativa de Permanència i progressió en estudis de grau de la Universitat de Girona.

Observacions

A part del sistema de Portafoli es recomana anar a tutories (presencials o via mail) per aclarir tots els possibles dubtes
És responsabilitat de l'alumnat consultar el moodle de l’assignatura amb freqüència (les noves indicacions seran alertades) on hi ha el programa, material de suport, comunicacions, notes...