Dades generals

Curs acadèmic:
2015
Descripció:
Estudi de problemes econòmics concrets on el problema de la informació i el paper dels incentius té especial rellevància.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
Idioma de les classes:
Català (80%), Anglès (20%)

Competències

  • Analitzar el funcionament del sistema econòmic i ser capaç de contextualizar el paper i les funcions dels diferents agents i institucions econòmiques.
  • Formular i resoldre problemes concrets en la presa de decisions.
  • Utilitzar els conceptes i models econòmics per entendre i explicar la realitat econòmica que ens envolta.

Continguts

1. Bloc 1. Mètodes de votació. Aplicacions: anàlisi de mètods usats en diferents parlament, referèndums, etc.

2. Bloc 2. Decisions en situacions d'incertesa. Aplicacions: subastes.

3. Bloc 3. Presentació de treballs

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 1,5 6 7,5
Classes expositives 21,5 32 53,5
Classes participatives 27 15 42
Resolució d'exercicis 0 9 9
Treball en equip 0 38 38
Total 50 100 150

Bibliografia

  • Peyton Young (1995). Optimal Voting Rules. Journal of Economic Perspectives, 9(1), Catàleg
  • Peyton Young (1975). Social Choice Scoring Functions. SIAM Journal of Applied Mathematics, 28(4), Catàleg
  • Donald Saari (1989). A dictionary of voting paradoxes. Journal of Economic Theory, 48(2), Catàleg
  • Donald Saari (2001). Decisions and Elections: Explaining the Unexpected. Cambridge University Press. Catàleg
  • Gaertner, W. (2006). A Primer in Social Choice Theory. Oxford: Oxford University. Catàleg
  • Arrow, K, A. Sen and K. Suzumura (2010). Handbook of Social Choice and Welfare. North-Holland. Catàleg
  • Hervé Moulin (1988). Axioms of Cooperative Decision Making. Econometric Society Monographs. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Activitat 1: Entrega d'exercicis i/o lectures relacionats amb conceptes teòrics Bona redacció, coherent i sense faltes d'ortografia. Adequació i originalitat en les respostes que han d'estar ben documentades. 25
Activitat 2: Participació activa a classe i a les presentacions aportant crítiques, idees, i solucions rellevants i interessants en el tema Intervencions a classe durant tot el curs. Claredat en les intervencions, aportacions originals, capacitat d'avaluar i criticar de manera justificada les contribucions d'altres. 15
Activitat 3: Treball en grup sobre algun tema tractat o relacionat amb l’assignatura (màxim 6000 paraules, pot incloure gràfics i taules) Excel.lent redacció, coherència i sense faltes d'ortografia. Adequació i originalitat en l'elaboració del treball i l'elecció del tema. Bona documentació. 40
Activitat 4: Presentació del treball a classe Expressió oral, claretat de l'exposició, adequació de la presentació al tema, comprensió i domini del tema presentat. 20

Qualificació

La nota de l'assignatura és la mitjana amb les corresponents ponderacions de les 4 activitats d'avaluació definides.

És una assignatura d'avaluació continuada. L'Activitat 3 és l'única recuperable, i només si es compleixen les següents condicions: si s'ha entregat en el període establert i si la nota promig de l'assignatura és suspès. La data límit per entregar la recuperació del treball és la data de l'examen oficial fixat per deganat.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Un estudiant tindrà un No presentat de l’assignatura si no entrega el treball o no el presenta a classe.

Observacions

S'ajustarà la bibliografia a mida que avanci el curs.

La major part del curs es destinarà al tema de votacions.

Les classes seran en català.