Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Lectura i comentari d'alguns textos fonamentals de la filosofia política contemporània
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
JOSEP MARIA RUIZ SIMON  / JOAN VERGES GIFRA
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis.
  • CE5. Aplicar de forma adequada les tècniques del raonament filosòfic apreciant les seves diverses possibilitats d'aplicació.
  • CE6. Identificar les qüestions filosòfiques subjacents en qualsevol tipus de debat.
  • CE7. Pensar i expressar de forma precisa la formulació de problemes filosòfics complexos i controvertits, i comprendre les estratègies principals concebudes per resoldre'ls.
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics.
  • CE11. Identificar arguments filosòfics en els textos i sotmetre la seva estructura i implicacions al judici crític.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.
  • CE13. Analitzar i construir arguments filosòfics correctes i identificar fal·làcies lògiques, mitjançant l'ús apropiat dels mètodes de raonament, tant formals com informals.
  • CE14. Reconèixer errors metodològics, recursos retòrics, pressuposts implícits, la vaguetat i la superficialitat en les discussions filosòfiques.
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són.
  • CE17. Avaluar arguments filosòfics contraposats, formular i considerar els millors arguments per a diferents punts de vista i identificar els elements més febles del punt de vista més persuasiu.
  • CE18. Reconèixer amb honestedat la força de les conclusions recolzades per la consideració acurada dels arguments substantius.

Continguts

1. La filosofia política de John Rawls

2. Textos de filosofia política sobre les relacions internacionals: Tucídides, Hume, Kant, Hegel i Morgenthau.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 1,5 72,5 74
Prova d'avaluació 1 30 31
Total 2,5 102,5 105

Bibliografia

  • John Rawls (2010). Una teoria de la justícia. Accent. Catàleg
  • John Rawls (1995). El liberalismo político. Crítica. Catàleg
  • John Rawls (1999). The Law of Peoples. Harvard UP.
  • Tucídides (2007). Historia de la guerra del Peloponeso. Cátedra.
  • David Hume (1987). Ensayos políticos. Tecnos. Catàleg
  • Immanuel Kant (2005). Ensayos sobre la paz, el progreso y el ideal cosmopolita. Cátedra. Catàleg
  • G.W.F. Hegel (1988). Principios de la filosofia del derecho. Edhasa. Catàleg
  • Hans J. Morgenthau (1990). Escritos sobre política internacional. Tecnos. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Prova oral (part sobre Rawls) Respondre les preguntes del professor correctament. 50
Prova escrita (part de textos sobre relacions internacionals) Respondre les preguntes correctament. 50

Qualificació

METODOLOGIA

Les classes es basaran tant en el treball dels alumnes al voltant dels textos com en les presentacions del professor per tal d'introduir els conceptes oportuns i les explicacions necessàries. Es pretén impulsar els alumnes a fer les seves pròpies lectures i a reflexionar sobre els temes tractats.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No fer més del 50% de les activitats avaluables del curs

Observacions

.