Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Estudi de la filosofia de l'època moderna. De Locke a Kant
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MONICA CARBO RIBUGENT  / MIREIA LOPEZ AMO  / JOSEP OLESTI VILA
Idioma de les classes:
Català (90%), Anglès (10%)

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE9. Adquirir la capacitat d'analitzar críticament amb claredat i rigor els arguments filosòfics presentats en els esmentats textos.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.

Continguts

1. Bloc 1. Empirisme anglès. Tema 1. Locke. La polèmica amb l'innatisme. L'origen de les idees. Realisme indirecte i coneixement. La fundació del liberalisme clàssic. Tema 2. Berkeley. Crítica al materialisme. Idealisme com a resposta a l'escepticisme. Tema 3. Hume: Impressions i idees. Teoria de les idees i principi empirista. Causalitat. Filosofia Moral

2. Bloc 2. La Il.lustració. Il.lustracions britànica i francesa. Altres processos il.lustrats. La il.lustració alemanya.

3. Bloc 3. Kant.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 45 105 150
Total 45 105 150

Bibliografia

  • Bréhier, Émile (1998-2002 ). Història de la filosofia . Madrid [etc.]: Tecnos [etc.]. Catàleg
  • Berkeley, George (1983). Tres diàlegs entre Hylas i Philonous. Barcelona: Laia. Catàleg
  • Berman, D. (1994). George Berkeley: Idealism and the Man. Oxford: Clarendon House.
  • Bermudo, J.M. (1983). Los filósofos y sus filosofías. Barcelona: Vicens Vives. Catàleg
  • Colomer, E. (1986). El pensamiento alemán de Kant a Heidegger. Barcelona: Herder. Catàleg
  • Copleston, F. (1986). Historia de la Filosofia Vol. V. De Hobbes a Hume.. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Copleston, F. (1984). Historia de la Filosofia Vol. VI. De Wolf a Kant. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Flage, Daniel E. Berkeley . . Catàleg
  • Hume, David (1985). Tratado de la naturaleza humana. Barcelona: Orbis. Catàleg
  • Hume, David (2006 ). Resum del Tractat de la naturalesa humana ; Carta d'un gentleman al seu amic d'Edimburg ; La Meva vida . Barcelona: La Busca. Catàleg
  • Mackie, J. L.|q(John Leslie) (1976 ). Problems from Locke . Oxford: Clarendon Press. Catàleg
  • Mossner, E.C. (1980). The Life of David Hume . Oxford: Oxford University Press.
  • Newman, Lex (ed.) (2007). The Cambridge Companion to Locke’s Essay Concerning Human Understanding. Cambridge: Caambridge University Press.
  • Kant, Immanuel (1996 ). Prolegòmens a tota metafísica futura que pugui presentar-se com a ciència . Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Kant, Immannuel (1984). Fonamentació de la metafísica dels costums . Barcelona : Laia. Catàleg
  • Locke, John (1985). Ensayo sobre el entendimiento humano. Barcelona: Orbis. Catàleg
  • Locke, John (1985). Carta sobre la tolerancia. Madrid: Tecnos. Catàleg
  • Locke, John (2006). Segundo tratado sobre el gobierno civil . Barcelona: Tecnos. Catàleg
  • Stroud, Barry (1995). Hume. Mexico: Universidad Nacional Autónoma de México. Catàleg
  • Terricabras, JM. (coord.), (2001). El pensament filosòfic i científic. Vol. I. Dels orígens al segle XIX.. Barceloan: Agora-Pòrtic. Catàleg
  • Thomas, D (ed.) (1995). Routledge philosophy guidebook to Locke on government. London: Routledge.
  • Urmsom, J.O (cop. 1984 ). Berkeley . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Woolhouse, R. (2009). Locke: A Biography. Cambridge : Cambridge University Press.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Presentació per escrit de diferents activitats vinculades als continguts tractats a classe i a les lectures obligatòries. Concisió, claretat, ús adecuat dels conceptes tècnics i comprensió de la problemàtica. 40
Examen final del contingut consignat al temari Coneixement de la matèria i capacitat d'expressar-lo correctament. 60

Qualificació

Coneixement de continguts, reconeixement d'arguments i competència expressiva.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No presentació a l'examen final.