Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Estudi de la filosofia de l'època moderna. Del Renaixement a Leibniz
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
JOSEP OLESTI VILA
Idioma de les classes:
Català (90%), Francès (10%)

Competències

  • CG2- Comunicar-se oralment i per escrit de manera clara, coherent i correcta
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE10- Conèixer les teories i arguments dels principals filòsofs, així com les diferents línies interpretatives dels mateixos
  • CE14- Utilitzar oralment i per escrit, de manera correcta i crítica, la terminologia filosòfica especialitzada, així com les diverses tècniques del raonament filosòfic

Continguts

1. Consideracions preliminars

2. La filosofia en l'època del Renaixement

3. La filosofia de Descartes

4. Al marge del cartesianisme: el llibertinatge erudit; Pascal

5. El racionalisme postcartesià: Spinoza, Malebranche, Leibniz

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Altres 0 15 15
Anàlisi / estudi de casos 3 105 108
Classes expositives 42 0 42
Total 45 120 165

Bibliografia

  • Bréhier (2000). Història de la filosofia. UAB-Tecnos. Catàleg
  • Copleston, Frederick C (1999- ). Historia de la filosofía (5a ed.). Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Descartes, René (2005 ). Meditaciones metafísicas con objeciones y respuestas . Oviedo: KRK. Catàleg
  • Spinoza (2013). Ètica. Barcelona: Marbot. Catàleg
  • Leibniz (2018). Discurs de mteafísica / Monadologia. Barcelona: Marbot. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Lectura dels textos obligatoris assenyalats; recensió Competència conceptual i lingüística 15
Exàmens: un examen parcial, a meitat de semestre, i un examen final. - Coneixement de la matèria i capacitat d'expressar-lo
- L'examen parcial, si escau, allibera matèria de l'examen final
80
Participació activa en les sessions a classe Pertinència 5

Qualificació

1. Coneixement i competència expressiva
2. Comentari escrit sobre l'assaig de Montaigne "De l'experiència" (Essais, III, 13)
3. Lectura de les Meditacions metafísiques de Descartes

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No lliurar l'examen final

Observacions

- Les sessions a classe es centraran especialment en Descartes, Spinoza i Leibniz.
- Es pressuposa una lectura, paral.lela a les sessions a classe, d'una història de la filosofia, preferentment Bréhier o Copleston.
- Cal que tot estudiant es faci amb un exemplar de les Meditacions de Descartes i dels Assaigs (capítol 13 del llibre 3) de Montaigne (el primer, de lectura obligatòria; el segon, de lectura i recensió obligatòria).