Dades generals

Curs acadèmic:
2014
Descripció:
Aquest mòdul va dirigit al coneixement dels models d'educació de persones adultes incidint en les particularitats i condicionants de la intervenció
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • Conèixer les àrees curriculars de l'Educació Primària, la relació interdisciplinària entre elles, els criteris d'avaluació i el cos de coneixements didàctics entorn dels procediments d'ensenyament i aprenentatge respectius.
  • Dissenyar, planificar i avaluar processos d'ensenyament i aprenentatge, tant individualment com en col·laboració amb altres docents i professionals del centre.
  • Dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat i que atenguin la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans que conformin els valors de la formació ciutadana.
  • Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa i de l'entorn social.
  • Conèixer i aplicar a les aules les tecnologies de la informació i la comunicació. Discernir selectivament la informació audiovisual que contribueixi als aprenentatges, a la formació cívica i a la riquesa cultural.

Continguts

1. PER QUÈ L'EDUCACIÓ DE PERSONES ADULTES?

          1.1. L'educació de les persones adultes en el marc de l'educació permanent

          1.2. L'educació de persones adultes i l'educació permanent al llarg de la història recent

2. LA FORMACIÓ DE FORMADORS DE PERSONES ADULTES, UNA FORMACIÓ ESPECÍFICA?

3. COM APRENEN ELS ADULTS?

          3.1. Els procesos d'aprenentatge de les persones adultes

4. PAULO FREIRE I L'EDUCACIÓ DE PERSONES ADULTES

          4.1. La contribució de Paulo Freire en l'educació de persones adultes

          4.2. Metodologies participatives

          4.3. L'educació popular, ciutats educadores, l'educació de persones adultes dins de projectes de desenvolupament de la comunitat

5. EXPERIÈNCIES, METODOLOGIES I MATERIALS EN L'ÀMBIT DE LA FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 32 43 75
Total 32 43 75

Bibliografia

  • DELORS, J (1996). Educacio: hi ha un tresor amagat a dins. Centre Unesco Catalunya. Catàleg
  • GARCIA CARRASCO, J (1997). Educación de Adultos. Ariel. Catàleg
  • BARBERO,J.M. CORTES,F (2005). Trabajo comunitatario, organización y desarrollo social. Alianza Editorial. Catàleg
  • GIROUX, H.A (1990). Los profesores como intelectuales. Paidos. Catàleg
  • MEDINA FERNANDEZ, O (1997). Modelos de educación de personas adultas. BCN: El Roure. Catàleg
  • CARBONELL,F (2000). Educacio i immigració. BCN: Mediterrànea. Catàleg
  • Educació de persones adultes i immigració extracomunitària. Col.lecció finestra . Recuperat , a www.fbofill.org
  • Educació de persones adultes per a la convivència i la cooperació. Recuperat , a www.fbofill.org, col.lecció finestra oberta nº 28
  • PARRA,S. APARICIO,P (COORD) (2009). La lectura, i l'escriptura del món de Paulo Freire (Edicions del Crec). València: Denes. Catàleg
  • institut paulo freire. Recuperat , a wwww.institutpaulofreire.org
  • rizoma freireano. Recuperat , a www.rizoma-freireano.org

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
activitats relacionades amb contextos professionals i anàlisi de casos treball amb grups sobre propostes i projectes de formació de persones adultes 50
prova d'avaluació prova escrita individual on s'haurà de respondre a unes preguntes relacionades amb l'assignatura 50

Qualificació

L'avaluació dels estudiants es farà mitjançant exercicis grupals i individuals.
També es considera necessària l'assitència al 80% de les sessions.
La nota mínima per aprovar serà de 5.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà que l'estudiant té una qualificació de "no presentat" en el cas de no presentar en la data establerta alguna de les activitats d'avaluació.