Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2022
Descripció:
Aquesta assignatura té com a objectiu donar competències en la lectura crítica dels textos, l'escriptura de textos acadèmics i creatius --tant en en format tradicional com electrònic-- i l'expressió oral.
Crèdits ECTS:
12

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
Idioma de les classes:
Català (75%), Castellà (25%)

Competències

  • CG1- Buscar, seleccionar i utilitzar eficaçment informació de diferent procedència i format en funció d'objectius determinats, usant significativament les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
  • CG2- Comunicar-se oralment i per escrit de manera clara, coherent i correcta
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins

Continguts

1. El text

          1.1. Oral versus escrit

          1.2. Problemes d'ortografia

          1.3. Puntuació

          1.4. Arquitectura de la frase i construcció del paràgraf

          1.5. Els connectors i els marcadors textuals

          1.6. Precisió lèxica i qüestions d’estil

2. Gèneres acadèmics

          2.1. Examen

          2.2. Ressenya

          2.3. Fitxa bibliogràfica

          2.4. El treball acadèmic

                    2.4.1. Estructura

                    2.4.2. Recerca d'informació

                    2.4.3. Lectura crítica

                    2.4.4. Plagi

                    2.4.5. Notes i bibliografía

3. L'expressió oral

          3.1. La veu i els altres elements no verbals

          3.2. La narració i l'argumentació

          3.3. Preparació i escenificació

          3.4. La classe

          3.5. La conferència

          3.6. El debat

          3.7. L'entrevista

4. L'escriptura creativa

          4.1. Els gèneres literaris

          4.2. La narració

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 20,00 60,00 0 80,00
Sessió participativa 5,00 35,00 0 40,00
Total 25,00 95,00 0 120

Bibliografia

  • Alvar Ezquerra, J. (1999). Manual de redacció y estilo. Istmo. Catàleg
  • Blecua, J. M. (1982). ¿Qué ese hablar?. Salvat. Catàleg
  • Bosque, I. (2004). Redes. Diccionario combinatorio del español contemporáneo. SM. Catàleg
  • Cassany, D. (1993). La cuina de l'escriptura. Empúries. Catàleg
  • Ceberio, M. R. (2006). La buena comunicación. Las posibilidades de la interacción humana. Paidós. Catàleg
  • Eco, Umberto (2001). Cómo se hace una tesis : técnicas y procedimientos de estudio, investigación . Gedisa. Catàleg
  • Germano, W. (2008). Cómo transformar tu tesis en un libro. Siglo XXI. Catàleg
  • Gómez Torrego, L. (2004). Nuevo manual de español correcto. Arco/Libros. Catàleg
  • Guitton, J. (2000). El trabajo intelectual: consejos a los que estudian y a los que escriben. Rialp. Catàleg
  • Havelock, E. A. (1996). La Musa aprende a escribir. Paidós. Catàleg
  • King, S. (2004). Mientras escribo. Debolsillo. Catàleg
  • King, Stephen. (2018). Escriure : (Primera edició). Barcelona: L'Altra Editorial. Catàleg
  • Lázaro Carreter, F. (1997). El dardo en la palabra. Galaxia Gutenberg. Catàleg
  • Martín Gaite, C. (1988). El cuento de nunca acabar. Anagrama. Catàleg
  • Mestres, J. M. (2000). Manual d'estil. La redacció i l'edició de textos. Eumo. Catàleg
  • Millán, J. A. (2005). Perdón, imposible. Guía para una puntuación más rica y consistente. RBA Libros. Catàleg
  • Ordine, Nuccio (2013). La utilitat de l'unútil. Barcelona: Quaderns Crema. Catàleg
  • Pujol, Josep M.. (2000). Ortotipografia : (3a ed. rev.). Barcelona: Columna. Catàleg
  • Serra i Casals, Enric (2017 ). Com escriure bé una ressenya . Vic: Eumo. Catàleg
  • Turabian, Kate L.. (1996). A Manual for writers of term papers, theses, and dissertations (6th ed, revised by John Grossman and Alice Bennett). London: University of Chicago Press. Catàleg
  • Wagensberg, J. (2004). La rebelión de las formas. Tusquets. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Redacció d'una monografia acadèmica o bé d'una combinació de ressenyes que generin un estat de la qüestió S'avaluarà la correcció de l'estil, la precisió lèxica, la qualitat del discurs elaborat per l'estudiant, així com la seva capacitat de relacionar apropiadament, citant-les sempre, les diverses fons bibliogràfiques. 100

Qualificació

S'avaluarà la correcció de l'estil, la precisió lèxica, la qualitat del discurs elaborat per l'estudiant, així com la capacitat de relacionar apropiadament, citant-les sempre, les diverses fonts bibliogràfiques.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà com a No Presentat l'estudiant que no hagi presentat, en termini i forma, el treball que configura l'avaluació global d'aquesta assignatura d'oferta tècnica.

Avaluació única:
Com que aquesta assignatura és d'oferta tècnica i no té docència associada, l'avaluació única coincideix amb l'avaluació ordinària.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

A principi de curs es comunicarà a cadascun dels estudiants matriculats en aquesta assignatura d'oferta tècnica quin tutor els corresponent per fer-ne el seguiment i respondre als possibles dubtes.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

La comunicació es durà a terme a través del plafó d'avisos i anuncis del Moodle i del correu electrònic.

Observacions

Per treure profit d'aquesta assignatura es recomana tenir molt en compte que per escriure i parlar bé es necessita el domini d'una tècnica que se sol assolir a còpia de molts d'esforços. Com deia el doctor Samuel Johnson, "el que s'escriu sense esforç es llegeix sense plaer".


Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
Ens cas d'emergència sanitària i de retorn a una situació de confinament, tots els temes que restin pendents del programa es duran a terme de forma telemàtica mitjançant classes virtuals a través de Google Meets o de plataformes similars, xats i del penjament de guies docents, power-points, articles, enllaços, videos i tota mena de material complementari.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.