Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2016
Descripció:
En aquest curs farem una introducció a la filosofia política a partir de la lectura d'algunes de les obres més importants del pensament polític de l'època moderna.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
Joan Vergés Gifra
Idioma de les classes:
Català (90%), Anglès (10%)

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG04 Treballar en equip
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis
  • CE3/N3: Conèixer les teories i arguments centrals en la Filosofia Moral i la Filosofia Política
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics
  • CE11. Identificar arguments filosòfics en els textos i sotmetre la seva estructura i implicacions al judici crític
  • CE19. Investigar més enllà de les fronteres tradicionals de la disciplina, examinar les limitacions i virtuts d'altres disciplines i pràctiques, i reconèixer doctrines filosòfiques en contextos no acadèmics

Continguts

1. Introducció

2. Maquiavel: El príncep

3. Thomas More: Utopia

4. Hobbes: Leviatan

5. Locke: Segon assaig sobre el govern civil

6. Rousseau: Del contracte social

7. Kant: La pau perpètua

8. Conclusió

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Assistència a actes externs 70,00 120,00 190,00
Prova d'avaluació 3,00 57,50 60,50
Total 73,00 177,50 250,5

Bibliografia

  • Victòria Camps (ed.) (2000). Història de la ética. Crítica. Catàleg
  • E. Truyol Serra (1990). Historia de la filosofía del derecho y del Estado. Ariel. Catàleg
  • Fernando Vallespín (ed.) (2000). Historia de la teoría política. Alianza. Catàleg
  • More, Thomas,|cSir, sant (2009 ). Utopia . [Girona]: Papers amb Accent. Catàleg
  • Machiavelli, Niccolò (2009 ). El Príncep . Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Hobbes, Thomas (1999 ). Leviatán : la materia, forma y poder de un estado eclesiástico y civil . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Locke, John (1983 ). Assaig sobre el govern civil ; precedit de la Carta sobrela tolerància . Barcelona: Laia. Catàleg
  • Rousseau, Jean-Jacques (1993 ). Del Contracte social o principis del dret polític . Barcelona: Ed. 62. Catàleg
  • Kant, Immanuel (2002 ). Història i política . Barcelona: Edicions 62. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Prova oral de coneixement dels textos obligatoris (d'un, almenys, a escollir pel propi estudiant) S'avaluarà un bon coneixement del contingut d'un dels textos obligatoris del curs. També s'avaluarà la capacitat d'expressar-se correctament i amb soltura en el registre pròpiament acadèmic. 40
Participació a classe i en aquelles activitats acadèmiques fora de classe que siguin d'interès per l'assignatura Preparació de les classes, assistència a classe i posterior assimilació del treball fet a les classes. També s'hi inclou l'assistència a activitats acadèmiques fora de classe que siguin d'interès per al curs. 10
Examen de coneixement dels continguts globals del curs Coneixement de les respostes a les preguntes formulades en l'examen. 50

Qualificació

Avaluarem les activitats de l'assignatura d'acord amb els criteris següents: (1) Coneixement del contingut exposat a classe. (2) Coneixement del contingut dels textos de lectura obligatòria. (3) Domini del registre d'expressió pròpiament acadèmic.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No participar en activitats iguals o superiors a un 50% o més.

Observacions

Tenir un cert bagatge en la història de la filosofia.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.