Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2007
Descripció:
Elaboració de plans econòmics i financers. Sistemes de control. Anàlisi de desviacions. Disseny de sistemes d’incentius.
Crèdits:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
Josep Boadas Serra

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dc 19-21, dv 19-21 21

Altres Competències

  • -Establir criteris i metodologia per elaborar i controlar els processos presssupostaris.
  • -Conèixer els distints mètodes de pressupostació i avaluar quin d'ells s'ajusta millor a les necessitats de l'empresa.
  • -Analitzar les alternatives i problemàtica que plantegen les previsions d'activitats i costos.
  • -Abordar la determinació del llindar de rendiblitat amb diversa problemàtica.
  • -Les condicions per determinar que un pla econòmic és viable financerament.
  • -Desenvolupar un model complert de pressupostació i control pressupostari, a tots els nivells i àrees de l'empresa.

Continguts

1. EL CONTROL ECONÒMICO-FINANCER DINS DELS CONTROL DE GESTIÓ EMPRESARIAL. 1.1.- La planificació a l'empresa. 1.2.- Els nivells de la planificació a l'empresa. 1.3.- El control de gestió. 1.4.- Avantatges de la planificació pressupostària. 1.5.- Claus d'èxit de la planificació pressupostària. 1.6.- Esquema d'elaboració. 1.7.- Calendari d'elaboració. 1.8.- Consells pràctics. 1.9.- Tècniques pressupostàries.

2. LA PLANIFICACIO ECONÒMICO-OPERATIVA. 2.1.- Programació de l'activitat econòmica. 2.2.- Pressupost de vendes. 2.3.- Pressupost de producció i compres. 2.4.- El pressupost de resultats com a resum de la planificació econòmica.

3. MODEL VOLUM-BENEFICI EN LA PLANIFICACIÓ ECONÒMICA 3.1.- El model clàssic de punt d'equilibri. 3.2.- L'anàlisi del punt d'equilibri en una empresa multiproducte.

4. LA PLANIFICACIO D'INVERSIONS 4.1.- Importància de les decisions d'inversió. 4.2.- El pressupost d'inversions. 4.3.- Anàlisi d'inversions. 4.4.- Estructura del pressupost d'inversions.

5. LA PLANIFICACIÓ FINANCERA 5.1.- Les previsions financeres. 5.2.- Concepte d'equilibri financer previsional. 5.3.- Cash-Flow net previst. 5.4.- L'equilibri financer.

6. EL CONTROL PRESSUPOSTARI. 6.1.- Introducció. 6.2.- Anàlisi de les desviacions. 6.3.- Model global d'anàlisi del resultat. 6.4.- Model d'anàlisi per articles. 6.5.- El pressupost flexible. 6.6.- Les desviacions en les vendes. 6.7.- Les desviacions del cost de les vendes.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 0 0
Aprenentatge basat en problemes (PBL) 0 0 0
Total 0 0 0

Bibliografia

  • Martínez Pedrós, Daniel (1999). Cómo elaborar y controlar los presupuestos anuales (2a ed. rev. y ampl.). Madrid: ESIC.
  • Nicolás, Pedro (1999). Elaboración y control de presupuestos. Gestión 2000.
  • Anthony Robert, N. (2003). Sistemas de control de gestión. Mac Graw Hill.
  • Muñiz, Luis (2003). Cómo implantar un sistema de control de gestión en la práctica. Gestión 2000.
  • Mussons Rabassa, J. (1992). Finanzas. Hispano Europea.
  • Amat Salas, J.M. (2000). Control presupuestario. Gestión 2000.
  • AECA (1997). El proceso presupuestario en la empresa. Documento n.4. AECA.
  • Mallo, Carlos (1999). El control de la empresa a través de los presupuestos. Partida Doble, (61),
  • Giménez, Fernando (2000). Ediciones Alonso S.L. Elabora su presupuesto anual. Estrategia Financiera, (112),
  • Urrutia, Ignacio (1999). El presupuesto de Torres de Marfil, S.L.. Estrategia Financiera, (126),
  • Manso, Francisco J. (2000). Prosport, S.A. orienta su presupuesto hacia el mercado. Estrategia Financiera, (114),
  • Manso, Francisco J. (2001). ¿ Es posible gestionar presupuestos flexibles que contemplen futur contigencias. Estrategia Financiera, (123),
  • Fernández, Gabriel (2000). Textrom S.A. analiza las desviaciones de sus costes financieros. Estrategia Financiera n. 116, (116),
  • Soldevila, Pilar (1998). Cómo realizar el análisis de desviaciones. Harvard Deusto Finanzas Contabilidad.
  • Universidad de Zaragoza (2007). Ciberconta. Recuperat , a http://ciberconta.unizar.es

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Anàlisi d'un cas integral i global que agrupi les diveres parts que composa el procés de planificació pressupostària utilitzant com a suport eines informàtiques. Lliurament periòdic de les diverses fases del procés pressupostàri amb suport informàtic.
Posada en comú, discusió i anàlisi dels resultats

Qualificació

La qualificació final d'aquesta assignatura es realitzarà mitjançant un examen al final del quatrimestre. Consistirà en la resolució de supòsits pràctics (70% de la nota) i en la resposta d'un test teòric (30% de la nota).

De forma voluntària i sota el requisit d'assistir un mínim de 2/3 de les sessions lectives es pot optar fer avaluació continuada. L'avaluació continuada s'obté de l'assistència, la valoració d'exercicis, discussió de casos proposats en les sessions i fonamentalment de la realització d'un cas integral i global que agrupa les diverses parts que composa el procés de planificació pressupostària utilitzant com a suport eines informàtiques. En el cas d'optar per l'avaluació continuada aquesta ponderarà un 80% de la nota final, i l'examen, que serà obligatori, un 20%.

Observacions

Es convenient tenir coneixements bàsics d'ofimàtica a nivell de full de càlcul.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.