Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2007
Descripció:
Aproximació a la Història de la Música des de diferents perspectives: els fets socials, estètics i culturals, la interpretació, el repertori històric i la didàctica de la música a l'escola.
Crèdits:
4,5
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
MIQUEL ALSINA TARRES

Altres Competències

  • - Assolir uns coneixements generals mínims sobre la història de la música occidental, els estils, els gèneres, les formes musicals i la seva evolució.
  • - Reconèixer i relacionar, a través de l'audició i de la partitura, diferents músiques amb les èpoques, els estils i els autors treballats.
  • -Analitzar una obra musical, a partir de l'audició o de la partitura, identificant-ne els elements estilístics principals.
  • -Utilitzar el repertori musical en l'elaboració de recursos i materials per a la didàctica de la música.

Continguts

1. Períodes estilístics en la història de la música occidental: de la música medieval a les músiques del segle XX.

2. Els elements de la composició musical: melodia, ritme, harmonia, forma i textura.

3. Compositors i repertoris representatius dels diferents períodes de la història de la música occidental.

4. Evolució de les formes i els gèneres musicals al llarg de la història.

5. Organologia. L'intrument musical i la seva evolució.

6. Introducció al folklore musical. Autors i treballs representatius en el context geogràfic català.

7. La música història al currículum de música de l'educació primària. Audició, didàctica i estràtègies d'ensenyament/aprenentatge.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Total 0 0 0

Bibliografia

  • ABRAHAM, Gerard (1987). Historia universal de la música. Madrid: Taurus.
  • BLACKING, John (1994). Fins a quin punt l'home és músic?. Vic: Eumo.
  • CAZURRA, Anna (2001). Introducció a la música: de l'antiguitat als nostres dies. Quaderns Crema, Assaig.
  • COMELLAS, José Luís (1995). Nueva historia de la música. Ediciones Internacionales Universitarias.
  • DALHAUS, Carl (1986). Fundamentos de la historia de la música. Barcelona: Gedisa.
  • FUBINI, Enrico (1999). La estética musical desde la Antigüedad hasta el siglo XX. Alianza Música.
  • GROUT, Donald Jay; PALISCA, Claude V. (2001). Historia de la música occidental (2 vols.). Madrid: Alianza.
  • HARNONCOURT, Nikolaus (2003). El diálogo musical: reflexiones sobre Monteverdi, Bach y Mozart. Barcelona: Paidós.
  • MARTÍNEZ, Juan Miguel Martínez (2006). Materiales didácticos para el estudio de la Hisòria de la Música. Universidfad de Múrcia.
  • MICHELS, Ulrich (1992). Atlas de Música (2 vols.). Madrid: Alianza.
  • PALISCA, Claude V. (Ed.) (1996). Norton Anthology of Western Music (2 vols.). New York: Norton.
  • ROBERTSON, Alec; STEVENS, Denis (Eds.) (1992). Historia general de la música (4 vols.). Madrid: Istmo.
  • Eufonía (Núm. 22: Historia de la música) (2002). Barcelona: Graó.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %

Qualificació

Avaluació inicial per determinar els coneixements i la formació de l’alumnat.

Avaluació contínua a partir de la valoració de treballs elaborats i lliurats en diferents moments del quadrimestre.

Prova escrita al final del quadrimestre on l'alumne haurà de demostar l'assimilació dels continguts treballats. La prova consistirà en una part teòrica i una altra d’audició i análisi de fragments o d'obres treballades a classe.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.