Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2021
Descripció:
Sistemes de representació, ideació gràfica, dibuix a mà alçada, tècniques de dibuix en blanc i negre i en color. Fotogtafia. Tècniques de dibuix informàtiques.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
JOSEP CARRETE BORRAS
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CB06 Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura i a l'urbanisme de les tècniques d'aixecament gràfic en totes les seves fases, des del dibuix d'apunts a la restitució científica
  • CB07 Aptitud per dominar les tècniques de dibuix informàtiques
  • CT03 Utilització de tecnologies de la informació i la comunicació

Continguts

1. Dibuix intuitiu en el procés creatiu de l’arquitectura. El dibuix com a extensió immediata del pensament.

2. El valor de la línia. El traç.

3. Superfícies i volums. La taca.

4. Representació de materials i textures.

5. Representació de seqüències d'espais interiors/exteriors per explicar una arquitectura, real o projectada.

6. La mirada, el punt de vista, camp visual, l'enquadrament.

7. BLANC I NEGRE. Introducció al blanc i negre. Teoria del blanc i negre. Materials i tècniques: llapis de grafit, carbonet, tinta... Blanc i negre i composició. Creació de volums. Anàlisi del contorn. Atmòsfera, llums i ombres.

8. COLOR. Introducció al color. Teoria del color. Materials i tècniques: llapis de colors, aquarel.les... Color i composició. Creació de volums. Anàlisi del contorn. Atmòsfera, llums i ombres.

9. FOTOGRAFIA. Proposta de referents. Eina de representació arquitectònica i de transmissió conceptual i sensitiva.

10. TÈCNIQUES INFORMÀTIQUES DE REPRESENTACIÓ. SKETCHUP. Introducció i representació d'espais.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 24,00 90,00 34,00 148,00
Sessió expositiva 0 0 2,00 2,00
Total 24,00 90,00 36,00 150

Bibliografia

  • Parramón, José María (1973 ). Cómo pintar a la acuarela (10ª ed.). Barcelona: Parramón. Catàleg
  • Albers, Josef (1985 ). La Interacción del color (5a ed.). Madrid: Alianza. Catàleg
  • Russell, Dale (1990 ). El Libro del azul . Barcelona [etc.]: Gustavo Gili. Catàleg
  • Russell, Dale (1990 ). El Libro del blanco y negro . Barcelona [etc.]: Gustavo Gili. Catàleg
  • Russell, Dale (1990 ). El Libro del amarillo . Barcelona, [etc.]: Gustavo Gili. Catàleg
  • Russell, Dale (1990 ). El Libro de los colores pastel . Barcelona [etc.]: Gustavo Gili. Catàleg
  • Russell, Dale (1990 ). El Libro del rojo . Barcelona, [etc.]: Gustavo Gili. Catàleg
  • Doerner, Max (1991 ). Los Materiales de pintura y su empleo en el arte (5ª ed., versión de la 16ª edición alemana). Barcelona [etc.]: Reverté. Catàleg
  • Kandinsky, Wassily (1983 ). Cursos de la Bauhaus . Madrid: Alianza Editorial. Catàleg
  • Kandinsky, Wassily (1996 ). De lo espiritual en el arte : contribución al análisis delos elementos pictóricos . Barcelona [etc.]: Paidós. Catàleg
  • Kandinsky, Wassily (1987 ). La gramática de la creación ; El futuro de la pintura . Barcelona [etc]: Paidós. Catàleg
  • Blotkamp, Carel (2001 ). Mondrian : the art of destruction . London: Reaktion Books. Catàleg
  • Mondrian, Piet (1989 ). Realidad natural y realidad abstracta . Madrid: Debate. Catàleg
  • Magalí Delgado / Ernest Redondo (2004). Dibujo a mano alzada para arquitectos. Parramon. Catàleg
  • Sontag, Susan (1977). Sobre la fotografia (Edició català 2019). Arcàdia.
  • Sontag, Susan. (2005). Sobre la fotografía. Madrid: Alfaguara. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
ACTIVITAT-01 / Treball de recerca de referents. Carpeta personal amb dibuixos, fotografies, art, textos... Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT-02 / Sèrie de dibuixos a partir d’imatges de projectes referents, en BN (llapis/tinta). Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT-03 / Tècniques de dibuix informàtiques. SketchUp. Explicació teòrica i treball proposat. Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT-04 / Sèrie de dibuixos/fotografies d’anàlisi del lloc a partir de l’emplaçament proposat a Projectes 4 (PR4), en BN o color. (Mateix exercici d’un indret alternatiu proposat per l’alumne, en cas de no cursar PR4). Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT-05 / Sèrie de dibuixos de petits objectes, en color (llapis de colors i aquarel·les). Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT-06 / Fotografia. Explicació teòrica de tema i treball proposat. Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT-07 / Sèrie de dibuixos/fotografies de representació de seqüències d’espais exteriors per explicar el projecte de PR4, en BN o color. (Mateix exercici d’un projecte alternatiu proposat per l’alumne, en cas de no cursar PR4). Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT-08 / Quadern de viatge, sèrie de dibuixos a través d’un viatge real o virtual, en BN o color. Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT-09 / Sèrie de dibuixos/fotografies de representació de seqüències d’espais exteriors/interiors per explicar el projecte de PR4, en BN, color i tècniques de dibuix informàtiques. (Mateix exercici d’un projecte alternatiu proposat per l’alumne, en cas de no cursar PR4). Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10
ACTIVITAT -10 / Prova final. Síntesi dels exercicis realitzats durant el curs. Ajust als criteris que s’exposaran a l'enunciat de l'ACTIVITAT. 10 No

Qualificació

Criteris de qualificació:

Desenvolupament i presentació descriptiva i gràfica de les propostes de cada activitat, amb la utilització de les tècniques gràfiques i fotogràfiques apreses. / Interès en la recerca d'informació sobre els continguts de l'assignatura en diverses fonts (xarxa informàtica, bibliogràfiques, etc.). / Capacitat d'efectuar propostes creatives. / Capacitat de representació intuïtiva de l'espai. / Procés evolutiu de l'aprenentatge.

Criteris per al lliurament dels treballs:

El lliurament de les feines de cada activitat es farà dins del termini que s'estableixi a l'enunciat. / Hom podrà lliurar els treballs fora d'aquests terminis, però la seva qualificació tindrà una penalització de -1 punt. / Únicament no s'aplicarà la penalització anterior per raó justificada. / El dibuix o treball no presentat tindrà una qualificació de 0 punts i farà mitjana amb la resta de les feines de l'activitat corresponent.

Criteris per a les activitats recuperables:

De totes les activitats considerades recuperables, hom podrà tornar a fer els dibuixos o feines ja lliurats i qualificats que consideri, amb l'objectiu de millorar-ne nota. Aquests dibuixos no tindran la penalització de -1 punt per lliurament fora de termini. / El termini màxim per al lliurament de feines de recuperació serà la data de l'ACTIVITAT-10 Prova final.


Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà NO PRESENTAT una presentació a les activitats programades a l'assignatura inferior al 50%. La presentació del 50% o més, malgrat que després no es continuï o no es presenti a la Prova final, no tindrà la consideració acadèmica de NO PRESENTAT, sinó que s'avaluarà i es qualificarà amb les notes que hom hagi obtingut als treballs presentats i qualificant amb 0 punts els no presentats.

Avaluació única:
En cas que l'alumne opti per presentar-se a una Avaluació única a final de curs, aquesta consistirà en 4 parts:
1- la realització de l'ACTIVITAT-10 / Prova final, a la data prevista.
2- la presentació dels exercicis proposats a l'ACTIVITAT-03 / SketchUp, a la data de la Prova final.
3- la presentació dels exercicis proposats a l'ACTIVITAT-08 / Quadern de viatge, a la data de la Prova final.
4- la presentació dels exercicis proposats a l'ACTIVITAT-09 / Representació d'espais de projectes de PR4 o alternativa, a la data de la Prova final.
Cadascuna d'aquestes parts serà el 25% de la nota de l'Avaluació única.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

El procediment per concertar tutories individuals o grupals, tan siguin presencials com virtuals, respectant els horaris de classe, es farà enviant un correu electrònic al professor de l'assignatura demanant concertar la tutoria.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

Les vies de comunicació no presencial amb l’estudiant seran a nivell individual per correu electrònic, i a nivell de grup pel fòrum d’avisos i notícies del Moodle. També si així s'acorda, es poden crear grups de Telegram o d’altres, ja sigui amb els professors i delegats dels estudiants o bé amb la totalitat del grup. Es vetllarà per mantenir aquestes vies actives.

Les classes no presencials es faran amb el Google meet o d'altres aplicacions que s'indiquin des de la UDG.

El material didàctic del curs es compartirà a través del Moodle o bé a través d'una carpeta al Google drive.

Els lliuraments de les totes feines es faran a través d'una carpeta compartida al Google drive. S'indicarà el protocol per tal d'anomenar i lliurar cadascuna de les activitats.

Observacions

Atesa la possible excepcionalitat del proper curs, és prevista una alta proporció d'aprenentatge no presencial. El contingut i l’estructura del curs es pot seguir amb normalitat per part de tothom tenint connexió a internet.

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
Malgrat les incerteses de salut que es puguin esdevenir el proper curs, es preveu que no calgui modificar les ACTIVITATS programades. Pot ser que pugui variar la proporció de presència o no presència a l'aula prevista inicialment, segons siguin les circumstàncies que es donin, fet que s'informaria convenientment. En qualsevol cas, aquest seria el canal per introduir les modificacions que calgués.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.