Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Introducció històrica als principals autors de la filosofia antiga amb consideració explícita al problema de les fonts: 1. Estudi de la contextualització històrica i historiogràfica dels principals autors i les doctrines d'aquest període. 2. Aproximació sistemàtica als principals problemes tractats en els diversos corrents de la filosofia antiga. 3. Introducció a l'obra dels principals autors.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Competències

  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE10- Conèixer les teories i arguments dels principals filòsofs, així com les diferents línies interpretatives dels mateixos
  • CE12- Identificar les qüestions filosòfiques subjacents en qualsevol tipus de discussió i les possibles implicacions filosòfiques que se'n deriven
  • CE14- Utilitzar oralment i per escrit, de manera correcta i crítica, la terminologia filosòfica especialitzada, així com les diverses tècniques del raonament filosòfic
  • CE15- Analitzar amb claredat, rigor i críticament arguments filosòfics, jutjant la seva coherència, força demostrativa i pertinència

Continguts

1. Aristòtil

          1.1. Aristòtil i el seu context històric

          1.2. El corpus aristotèlic

          1.3. La metafísica

          1.4. La filosofia de la natura

2. La filosofia en època hel·lenística

          2.1. El món hel·lenístic

          2.2. Epicur i el Jardí

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Elaboració individual de treballs 2,00 30,00 0 32,00
Lectura / comentari de textos 1,00 30,00 0 31,00
Prova d'avaluació 1,00 30,00 0 31,00
Sessió expositiva 28,00 0 28,00 56,00
Total 32,00 90,00 28,00 150

Bibliografia

  • Aristòtil (1995 ). Ètica nicomaquea . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Aristòtil (1994 ). Metafísica . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Armstrong, A.H. (1993). Introducción a la filosofia antigua. Buenos Aires: Eudeba. Catàleg
  • Aubenque, Pierre (1981 ). El Problema del ser en Aristóteles . Madrid: Taurus. Catàleg
  • Boeri, Marcelo D (2014). Los Filósofos estoicos :. Sankt Augustin: Academia Verlag. Catàleg
  • Brun, Jean (1992). Aristóteles y el Liceo. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Calvo Martínez, Tomás (1996). Aristóteles y el aristotelismo. Torrejón de Ardoz: Akal. Catàleg
  • Cappelletti, Ángel J (1996). Los Estoicos antiguos :. Madrid: Gredos. Catàleg
  • Ciceró, Marc Tul·li (1988- ). La Naturalesa dels déus . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Ciceró, Marc Tul·li (2006 ). La República . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Düring, I. (1990). Aristóteles. UNAM.
  • Epictet (1983 ). Enquiridió . Barcelona: Laia. Catàleg
  • Epicur,|cde Samos (1975 ). Lletres . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Epicur (1994). Obras (2ª ed.). Madrid: Tecnos. Catàleg
  • Festugière, A. J (1979). Epicuro y sus dioses (3ª ed.). Buenos Aires: Editorial Universitaria de Buenos Aires. Catàleg
  • García Gual, Carlos (1981 ). Epicuro . Madrid: Alianza. Catàleg
  • García Rúa, José Luis (1996). El Sentido de la naturaleza en Epicuro :. Granada: Editorial Comares. Catàleg
  • Guthrie, W.K.C. (1984-1993 ). Historia de la filosofía griega . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Jaeger, Werner (1946). Aristóteles :. México, D.F.: Fondo de Cultura Económica. Catàleg
  • Lledó, Emilio (1995 ). El Epicureísmo (2ª ed.). Madrid: Taurus. Catàleg
  • Long, Anthony A (1984 ). La Filosofía helenística : estoicos, epicúreos, escépticos . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Marx, Karl (1971). Diferencia de la filosofía de la naturaleza en Demócrito y en Epicuro. Madrid: Ayuso. Catàleg
  • Mondolfo, Rodolfo (1942). El Pensamiento antiguo : (2ª ed. rev.). Buenos Aires: Editorial Losada. Catàleg
  • Mondolfo, Rodolfo (1941). Moralistas griegos :. Buenos Aires: Ed Iman. Catàleg
  • Reale, Giovanni (1985). Introducción a Aristóteles. Barcelona: Herder. Catàleg
  • Sèneca, Luci Anneu (1928-1931 ). Lletres a Lucili . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Torelló, Ramón María (1993 ). Introducció a la filosofia grega . Barcelona: Enciclopèdia Catalana. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Realització d'un treball escrit (Aristòtil) Per a l'avaluació del treball escrit es prendrà especialment en consideració la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant. 33 No
Comentari de text/Examen (Aristòtil) Per a l'avaluació del comentari de text/examen es tindrà en compte els coneixements assolits així com la correcció gramatical i ortogràfica. 33 No
Comentari de text /Examen (Epicur) Per a l'avaluació del comentari de text/examen es tindrà en compte els coneixements assolits així com la correcció gramatical i ortogràfica. 34 No

Qualificació

AVALUACIÓ

L'avaluació consta de TRES parts diferenciades:

- treball escrit: 33% de la nota final del semestre;
- comentari d’un text d’Aristotil: 33% de la nota final del
semestre;
- comentari d’un text d’Epicur: 34% de la nota final del semestre.

En totes les activitats d'avaluació es prendrà especialment en consideració la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La qualificació serà NO PRESENTAT quan l'alumne no hagi lliurat o realitzat cap dels treballs d'avaluació obligada.

Avaluació única:
L'avaluació única consistirà en un únic examen final que abasti la totalitat de la matèria de l’assignatura. Es mantindran els percentatges assignats a cada bloc: Aristòtil, 66%; Epicur, 34%.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Els professors de l'assignatura tindran horari de tutoria presencial i/o virtual a convenir.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

Els professors de l'assignatura es comunicaran amb els estudiants a través del fòrum del Moodle, del correu electrònic o del Meet, segons convingui.

Assignatures recomanades

  • Antropologia filosòfica
  • Ètica
  • Història de la filosofia antiga I

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
En el cas que al llarg del curs s’hagués de passar a un 100% de
docència virtual, les classes presencials de l'assignatura se substituirien per docència virtual a través de videos penjats al Moodle i/o classes per videoconferència utilitzant el programa Meet.
També es donaria material extra als estudiants per llegir.
Es podrien proposar comentaris de text addicionals i voluntaris que els estudiants lliurarien a través del Moodle.

Modificació de l'avaluació:
L'avaluació de l'assignatura no es modificarà en la seva estructura. L'únic canvi serà que les activitats es faran a casa i es lliuraran via Moodle en l'espai habilitat per a cadascuna de les tasques d'avaluació.
Així, l'avaluació de l'assignatura constarà igualment de tres tasques:

- treball escrit (Aristòtil): 33% de la nota final del semestre;
- comentari d’un text d’Aristotil: 33% de la nota final del semestre;
- comentari d’un text d’Epicur: 34% de la nota final del semestre.

Tutoria i comunicació:
La comunicació amb els estudiants i les tutories es fan a través del correu electrònic i també a través de tutories per videoconferència amb el programa Meet.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Necessàries

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Preferències

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Analytics

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Marketing

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.