Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Estudi filosòfic de l'home i de les seves creacions culturals
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
ANNA QUINTANAS FEIXAS
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CG5- Treballar en equip i desenvolupar els rols propis del treball cooperatiu atenent els valors democràtics, de respecte mutu i de no discriminació
  • CE10- Conèixer les teories i arguments dels principals filòsofs, així com les diferents línies interpretatives dels mateixos
  • CE14- Utilitzar oralment i per escrit, de manera correcta i crítica, la terminologia filosòfica especialitzada, així com les diverses tècniques del raonament filosòfic
  • CE15- Analitzar amb claredat, rigor i críticament arguments filosòfics, jutjant la seva coherència, força demostrativa i pertinència

Continguts

1. Introducció: la pregunta antropològica

2. L'humanisme grec i la polis

3. La "imago Dei" i la cristiandat

4. La construcció del subjecte modern

5. De la mort de Déu a la mort de l'Home

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Classes participatives 36 0 36
Elaboració de treballs 5 56 61
Lectura / comentari de textos 5 48 53
Total 46 104 150

Bibliografia

  • Jaeger, W. (1971). Paideia. Los ideales de la cultura griega. FCE. Catàleg
  • Dodds, E.R. (1985). Los griegos y lo irracional. Alianza. Catàleg
  • Festugière, A.J. (1986). La esencia de la tragedia griega. Ariel. Catàleg
  • Pomeroy, S.B. (1990). Diosas, rameras, esposas y esclavas: mujeres en la antigüedad clásica. Akal. Catàleg
  • Flacelière, R. (1989). La vida cotidiana en Grecia en el siglo de Pericles. Temas de Hoy. Catàleg
  • Le Goff, J. (1969). La civilización del occidente medieval. Juventud. Catàleg
  • Gilson, E. (1965). Las metamorfosis de la ciudad de Dios. Rialp. Catàleg
  • García-Junceda, J.A. (1987). La cultura cristiana y San Agustín. Cincel. Catàleg
  • García Gómez, M.C. (1996). Hombre y naturaleza: apuntes sobre la antropología renacentista. Universidad de Alicante. Catàleg
  • Farrington, B. (1971). F. Bacon: filósofo de la revolución industrial. Ayuso. Catàleg
  • Morey, M. (1987). El hombre como argumento. Anthropos. Catàleg
  • Todorov, T. (1991). Nosotros y los otros: reflexión sobre la diversidad humana. Siglo XXI. Catàleg
  • García Bacca, J.D. (1955). Antropología filosófica contemporánea: diez conferencias. Anthropos. Catàleg
  • Stevenson, L. (1981). Siete teorías de la naturaleza humana. Cátedra. Catàleg
  • Bürger, Christa (cop. 2001 ). La Desaparición del sujeto : una historia de la subjetividad de Montaigne a Blanchot . Tres Cantos: Akal. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Comentari de text Capacitat de l'estudiant per situar, analitzar i comentar un text d'antropologia filosòfica.
Bibliografia utilitzada.
Capacitat per relacionar i comparar les tesis antropològiques de diferents autors.
Saber relacionar el pensament de l'autor amb el seu context històric.
50
Treball de curs Capacitat de l'estudiant per aprofundir en un autor o una temàtica rellevant per a l'antropologia filosòfica. Bibliografia utilitzada. Capacitat de reflexió crítica. 50

Qualificació

La nota final es calcularà a partir del tant per cent assignat a cada activitat, tot i que el seu resultat numèric es pot acabar de perfilar en funció de l'interès, la constància i la implicació activa de l'estudiant durant el curs.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es posarà "No Presentat" a l'estudiant que, sense causa justificada, no hagi realitzat totes les activitats d'avaluació.