Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2021
Descripció:
Aquesta assignatura té com a objectiu donar competències en la lectura crítica dels textos, l'escriptura de textos acadèmics i creatius --tant en en format tradicional com electrònic-- i l'expressió oral.
Crèdits ECTS:
12

Grups

Grup B

Durada:
Anual
Professorat:
ALBERT ROSSICH ESTRAGO  / PEP VALSALOBRE PALACIOS
Idioma de les classes:
Català (100%), Castellà (0%)

Grup D

Durada:
Anual
Professorat:
AUGUST RAFANELL VALL-LLOSERA  / FRANCESC TOUS PRIETO
Idioma de les classes:
Català (100%), Castellà (0%)

Competències

  • CG1- Buscar, seleccionar i utilitzar eficaçment informació de diferent procedència i format en funció d'objectius determinats, usant significativament les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
  • CG2- Comunicar-se oralment i per escrit de manera clara, coherent i correcta
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins

Continguts

1. El text

          1.1. Oral versus escrit

          1.2. Problemes d'ortografia

          1.3. Puntuació

          1.4. Arquitectura de la frase i construcció del paràgraf

          1.5. Els connectors i els marcadors textuals

          1.6. Precisió lèxica i qüestions d’estil

2. Gèneres acadèmics

          2.1. Examen

          2.2. Ressenya

          2.3. Fitxa bibliogràfica

          2.4. El treball acadèmic

                    2.4.1. Estructura

                    2.4.2. Recerca d'informació

                    2.4.3. Lectura crítica

                    2.4.4. Plagi

                    2.4.5. Notes i bibliografía

3. L'expressió oral

          3.1. La veu i els altres elements no verbals

          3.2. La narració i l'argumentació

          3.3. Preparació i escenificació

          3.4. La classe

          3.5. La conferència

          3.6. El debat

          3.7. L'entrevista

4. L'escriptura creativa

          4.1. Els gèneres literaris

          4.2. La narració

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 45,00 107,00 0 152,00
Aprenentatge basat en problemes (PBL) 30,00 70,00 0 100,00
Assistència a actes externs 0 10,00 0 10,00
Sessió participativa 5,00 35,00 0 40,00
Total 80,00 222,00 0 302

Bibliografia

  • Alvar Ezquerra, J. (1999). Manual de redacció y estilo. Istmo. Catàleg
  • Blecua, J. M. (1982). ¿Qué ese hablar?. Salvat. Catàleg
  • Bosque, I. (2004). Redes. Diccionario combinatorio del español contemporáneo. SM. Catàleg
  • Cassany, D. (1993). La cuina de l'escriptura. Empúries. Catàleg
  • Ceberio, M. R. (2006). La buena comunicación. Las posibilidades de la interacción humana. Paidós. Catàleg
  • Eco, Umberto (2001). Cómo se hace una tesis : técnicas y procedimientos de estudio, investigación . Gedisa. Catàleg
  • Germano, W. (2008). Cómo transformar tu tesis en un libro. Siglo XXI. Catàleg
  • Gómez Torrego, L. (2004). Nuevo manual de español correcto. Arco/Libros. Catàleg
  • Guitton, J. (2000). El trabajo intelectual: consejos a los que estudian y a los que escriben. Rialp. Catàleg
  • Havelock, E. A. (1996). La Musa aprende a escribir. Paidós. Catàleg
  • King, S. (2004). Mientras escribo. Debolsillo. Catàleg
  • King, Stephen. (2018). Escriure : (Primera edició). Barcelona: L'Altra Editorial. Catàleg
  • Lázaro Carreter, F. (1997). El dardo en la palabra. Galaxia Gutenberg. Catàleg
  • Martín Gaite, C. (1988). El cuento de nunca acabar. Anagrama. Catàleg
  • Mestres, J. M. (2000). Manual d'estil. La redacció i l'edició de textos. Eumo. Catàleg
  • Millán, J. A. (2005). Perdón, imposible. Guía para una puntuación más rica y consistente. RBA Libros. Catàleg
  • Ordine, Nuccio (2013). La utilitat de l'unútil. Barcelona: Quaderns Crema. Catàleg
  • Pujol, Josep M.. (2000). Ortotipografia : (3a ed. rev.). Barcelona: Columna. Catàleg
  • Serra i Casals, Enric (2017 ). Com escriure bé una ressenya . Vic: Eumo. Catàleg
  • Turabian, Kate L.. (1996). A Manual for writers of term papers, theses, and dissertations (6th ed, revised by John Grossman and Alice Bennett). London: University of Chicago Press. Catàleg
  • Wagensberg, J. (2004). La rebelión de las formas. Tusquets. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Conjunt d’exercicis pràctics sobre ortografia, puntuació, elaboració de paràgrafs, correcció d’estil, etc. que el professor anirà demanant als alumnes S’avaluarà el grau de correcció juntament amb la qualitat lingüística i ortotipogràfica dels exercicis presentats. 30% de la nota final. 30 No
Redacció d'una monografia acadèmica o bé d'una combinació de ressenyes que generin un estat de la qüestió S'avaluarà la correcció de l'estil, la precisió lèxica, la qualitat del discurs elaborat per l'estudiant, així com la seva capacitat de relacionar apropiadament, citant-les sempre, les diverses fons bibliogràfiques. 30% de la nota final. 30 No
Pràctiques de comunicació oral Es valoraran els aspectes formals de la presentació (situació, veu, moviments), així com la completesa i adequació dels continguts. 30% de la nota final. 30 No
Examen d'ortografia Aquesta prova final suposarà un 10% de la nota final. 10 No

Qualificació

Els professors faran mitjana aritmètica de totes les notes durant el curs, tenint sempre en compte els percentatges fixats a la casella de les activitats d’avaluació. Ara bé, l’esforç, l’assistència constant i la millora en els resultats a mesura que el curs avança també seran un factor positiu a l’hora d’arrodonir la nota final. Qualsevol acte de còpia o plagi suposarà el suspens immediat i irrevocable.

L'assistència a la sessió pràctica de la biblioteca valdrà 0,5 punt que se sumarà a la nota final.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
El curs de Comunicació Oral i Escrita és una assignatura essencialment pràctica i que aprofundeix en les tècniques de lectura, redacció i publicació acadèmiques. En conseqüència, l’assistència a classe és obligatòria. Els professors establiran mecanismes per controlar-la diàriament.

Molts dels treballs es proposaran directament a classe, de manera que l'absència de l'estudiant pot provocar que no pugui presentar els exercicis encomanats pel professor. Aquesta circumstància, o bé el retard en el lliurament d’algun dels treballs (que el professor no està obligat a corregir), pot suposar un No Presentat aplicable al conjunt de l'assignatura.

Avaluació única:
Presentació d'una monografia acadèmica i realització d'una prova d'expressió escrita i d'una prova d'expressió oral.

L'assistència a la sessió pràctica de la biblioteca valdrà 0,5 punt que se sumarà a la nota final. En cap cas, però, aquest mig punt pot servir per aprovar l’assignatura, en cas que s’hagi suspès.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Les tutories es faran presencialment al despatx dels professors, si la situació mèdica ho permet.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

La comunicació es durà a terme a través del plafó d'avisos i anuncis del Moodle i del correu electrònic.

Observacions

Per treure profit d'aquesta assignatura es recomana tenir molt en compte que per escriure i parlar bé es necessita el domini d'una tècnica que se sol assolir a còpia de molts d'esforços.

Com deia el doctor Samuel Johnson, "el que s'escriu sense esforç es llegeix sense plaer".


Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
Ens cas d'emergència sanitària i de retorn a una situació de confinament, tots els temes que restin pendents del programa es duran a terme de forma telemàtica mitjançant classes virtuals a través de Google Meets o de plataformes similars, xats i del penjament de guies docents, power-points, articles, enllaços, videos i tota mena de material complementari.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.