Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Mètodes quantitatius i qualitatius en investigació educativa. Disseny i realització d’un projecte de recerca educativa adaptat a les necessitats educatives. La qualitat en la investigació educativa: criteris reguladors. Disseny d’instruments per a la recerca.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup F

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
MARIA CARME TIMONEDA GALLART
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CG7 Aplicar els coneixements pedagògics de forma professional, mitjançant l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes.
  • CG8 Reunir i seleccionar informació eficaç i eficient per a emetre judicis degudament fonamentats sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
  • CG9 Transmetre informació a un públic tant especialitzat com no especialitzat, a través de la comunicació oral i escrita (en almenys dos dels idiomes oficials de la Unió Europea), utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació.
  • CE2 Analitzar els referents culturals, polítics i legals de caràcter local i global de les propostes educatives i formatives.
  • CE3 Realitzar estudis prospectius i avaluatius sobre mancances, necessitats i demandes de formació en la societat actual.
  • CE4 Diagnosticar situacions complexes per afavorir el desenvolupament i aplicació de metodologies adaptades a les diferències socioeconòmiques, culturals i personals.
  • CE5 Realitzar estudis i avaluacions educatives i interpretar els resultats.
  • CE10 Dissenyar, coordinar, aplicar i avaluar propostes innovadores de formació i desenvolupament de recursos formatius.
  • CE12 Dissenyar, coordinar, aplicar i avaluar programes d'educació i formació en entorns virtuals.

Continguts

1. Conceptualització d'investigació educativa. Paradigmes en recerca educativa.

2. Fases del procés de recerca. L'article de recerca.

3. Metodologies d'investigació d'orientació empírico-analítica i dissenys d'investigació.

4. Metodologies d'investigació orientades a la interpretació i a la comprensió.

5. Metodologia qualitativa orientada al canvi i a la presa de decisions.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Prova d'avaluació 3,00 40,00 0 43,00
Sessió expositiva 32,00 3,00 0 35,00
Treball en equip 25,00 47,00 0 72,00
Total 60,00 90,00 0 150

Bibliografia

  • Albert Gómez, M.J. (2007). La investigación educativa. Madrid: McGraw Hill. Catàleg
  • Bisquerra Alzina, Rafael (2014). Metodología de la Investigación Educativa. La Muralla.
  • Campillo M. i Zaplana A. (2007). Investigación, educación y desarrollo profesional. Murcia: D.M.. Catàleg
  • Corbetta P. (2007). Metodología y técnicas de investigación social. Madrid: McGraw Hill. Catàleg
  • González Rey F.L. (2007). Investigación cualitativa y subjetividad. Madrid: McGraw Hill. Catàleg
  • Hernández Sampieri R. (2006). Metodología de investigación (4ª). Madrid: McGraw Hill. Catàleg
  • Hinojo Lucena, F.J. i Aznar Díaz, S. (2019). Innovación e investigación educativa en la era digital (e-book). Octaedro.
  • León O.G., Montero I. (2007). Métodos de investigación en psicología y educación. Madrid: McGraw Hill. Catàleg
  • Méndez Coca, M. i Méndez Coca, D. (2020). Iniciarse en la Metodología de Investigación: Materiales e Ideas para investigar en las Ciencias Sociales. CCS.
  • Murillo Torrecilla, F. Javier (2012 ). Análisis de datos cuantitativos con SPSS en investigación socioeducativa . Madrid: Servicio de Publicaciones de la Universidad Autónoma de Madrid. Catàleg
  • Quintana Díaz, J. i García Domingo, B. (2012). Fundamentos básicos de Metodolgía de Investigación Educativa. CCS.
  • Tejedor, F.J. i Etxeberria, J. (2006). Análisis Inferencial de datos en educación . La Muralla.
  • Tójar J.C. (2006). Investigación cualitativa. Comprender y actuar. Madrid: Muralla. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Realització d'una recerca en el camp de la pedagogia amb metodologia mixta en grups d'entre 4 i 5 persones. Autoavaluació individual i grupal. Correcció en l'execució de la recerca.
Elaboració d'un article de recerca i presentació oral del mateix
45 No
Prova d'avaluació dels continguts aplicats de l'assignatura. Es podrà utilitzar els apunts i material escrit que es cregui necessari. Correcció i aprofundiment en les respostes. 55 No

Qualificació

L'article s'haurà de presentar en format electrònic.
Si en el primer lliurament del treball no s'assoleix la nota mínima per aprovar, el grup tindrà una segona oportunitat de recuperació, podent modificar-lo i millorar-lo en un nou termini que es fixarà en aquell moment i que es notificarà a l'estudiant afectat.
El no lliurament del treball en el termini fixat, significa un "No presentat" i, per tant, tampoc hi pot haver recuperació.

La recuperació de l'examen final es portarà a terme a la data que s'assigni i serà de les mateixes característiques.

En l'avaluació continuada, cal obtenir un mínim de 5 en les dues activitats d'avaluació (treball en grup i prova final) per aprovar l'assignatura i per obtenir una nota global ponderada.

Quant a l'avaluació única també cal obtenir un mínim de 5 a cada una de les parts que componen l'examen final per aprovar l'assignatura.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
En l'avaluació continuada, es considerarà que un alumne/a és "No presentat" si no ha realitzat alguna de les dues activitats d'avaluació.
En l'avaluació única també es considerà "no presentat" a l'estudiant no es presenti a una o a les dues parts estipulades per a l'Examen Final.

Avaluació única:
EXAMEN FINAL que consta de dues parts:
- Prova oral i individual sobre els continguts teòrics de l'assignatura (45%)
- Prova escrita avaluant l'aplicació pràctica dels continguts de l'assignatura (supòsits de recerca aplicats a diferents metodologies). La durada aproximada d'aquesta prova pràctica serà de 3 hores (55%)

El procediment per a la recuperació serà el mateix.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Qualsevol estudiant matriculat a l'assignatura pot sol·licitar una tutoria individualitzada mitjançant el mail carme.timoneda@udg.edu i, en funció de les circumstàncies, es portarà a terme via telemàtica o presencialment.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

La interacció amb el gran grup serà de manera telemàtica mitjançant les classes per videoconferència que tindran lloc setmanalment i també hi haurà una interacció en petit grup pel tema del treball de recerca que caldrà portar a terme i serà en funció de com permetin les circumstàncies. Per tant, o bé, via telemàtica, o bé, presencialment.
Sempre la comunicació amb l'estudiant serà primàriament per correu electrònic i, després, si cal, per videoconferència en hores prèviament concertades o presencialment.

Observacions

Per matricular-se a aquesta assignatura cal haver aprovat prèviament l'assignatura de Bases de la Investigació Educativa de segon curs del Grau de Pedagogia