Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
L’objectiu d’aquesta assignatura és comprendre les diferents perspectives sociològiques de l’educació i les seves contribucions a la política educativa i al context de l’escola. També poder copsar la centralitat de la Sociologia com a eina per a entendre millor els sistemes educatius actuals i les seves problemàtiques. L’assignatura pretén proveir als i a les futures mestres d’eines d’anàlisi des de la perspectiva sociològica que situïn l’educació en el marc de les societats multiculturals, democràtiques i desiguals, intentant promoure el compromís dels i les futures mestres amb l’ètica, l’educació i la justícia social.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup JD

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MARC BARBETA VIÑAS  / JORDI FEU GELIS  / LAURA LAZARO LASHERAS
Idioma de les classes:
Català (90%), Castellà (5%), Anglès (5%)

Competències

  • Abordar amb eficàcia situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multiculturals i plurilingües.
  • Identificar actituds que afavoreixin la relació, la participació i la comunicació de la família en la vida dels centres.
  • Identificar i argumentar els valors educatius essencials de les tecnologies de la comunicació.
  • Assumir que l'exercici de la funció docent ha d'anar perfeccionant-se i adaptant-se als canvis científics, pedagògics i socials al llarg de la vida i, per tant, posseir preparació per a la formació contínua i per emprendre estudis posteriors.
  • Analitzar diferents formes de col•laboració amb els sectors de la comunitat educativa i el seu entorn social.
  • Conèixer l'organització de les escoles d'educació infantil i la diversitat d'accions que comprèn el seu funcionament. Assumir que l'exercici de la funció docent ha d'anar perfeccionant-se i adaptant-se als canvis científics, pedagògics i socials.
  • Analitzar l’evolució història de la família, així com els diferents tipus de famílies, estils de vida i educació en el context escolar.
  • Mantenir una relació crítica i autònoma respecte dels sabers, els valors i les institucions socials públiques i privades.
  • Identificar i analitzar les condicions històriques i legislatives que emmarquen la pràctica docent.
  • Analitzar l'impacte social i educatiu dels llenguatges audiovisuals, els mass media iles tecnologies de la informació i la comunicació.
  • Resistir la frustració, responsabilitzar-se i implicar-se positivament en la transformació personal i col•lectiva.

Continguts

1. SOCIOLOGIA DE L’EDUCACIÓ

          1.1. L’estudi de la societat i paradigmes sociològics

          1.2. Processos i agents de socialització: família, escola, mitjans de comunicació i grups d'iguals

          1.3. Estructura social, globalització i societat postindustrial

          1.4. L'escola en perspectiva sociològica

          1.5. Gènere, diversitat sexual i educació

          1.6. Ètnia i educació

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Debat 1,00 3,00 1,00 5,00
Elaboració individual de treballs 0 25,00 1,00 26,00
Lectura / comentari de textos 1,00 25,00 2,50 28,50
Prova d'avaluació 0 15,00 0 15,00
Sessió expositiva 4,00 12,00 6,00 22,00
Sessió pràctica 0,50 10,00 1,00 11,50
Treball en equip 1,00 30,00 1,00 32,00
Tutories de grup 0 0 0,50 0,50
Visionat/audició de documents 0,50 8,00 1,00 9,50
Total 8,00 128,00 14,00 150

Bibliografia

  • Alfonso, Carmen (2003 ). La Participación de los padres y madres en la escuela . Barcelona: Graó. Catàleg
  • Bonal, Xavier (2007 ). Globalización y educación : textos fundamentales . Madrid: Miño y Dávila. Catàleg
  • Fernández Palomares, F. (2003). Sociología de la Educación. Madrid: Pearson. Catàleg
  • Bauman, Zygmunt (2001). Globalització :. Barcelona: Pòrtic. Catàleg
  • Giddens, Anthony (2001). Sociología (4a ed.). Madrid: Alianza. Catàleg
  • Giroux, Henry A (1990). Los Profesores como intelectuales :. Barcelona [etc]: Paidós. Catàleg
  • Apple, Michael W (1997). Escuelas democráticas. Madrid: Morata. Catàleg
  • Willis, Paul E (1988). Aprendiendo a trabajar :. Madrid: Akal. Catàleg
  • Durkheim, Émile (1991). Educació i sociologia. Barcelona: Eumo. Catàleg
  • Trinidad Requena, Antonio (2012). Sociedad, familia, educación :. Barcelona: Tecnos. Catàleg
  • Martínez Sánchez, Jesús (1999). Sociología de la educación :. Barcelona: Ariel. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Elaboració individual de treballs Ajustar-se als requeriments marcats pel professorat.
Demostrar suficiència en la competència lingüística.

30 No
Treball de recerca en equip Ajustar-se als requeriments marcats pel professorat.
Demostrar suficiència en la competència lingüística.
35 No
Examen sobre els continguts temàtics Ajustar-se als requeriments marcats pel professorat.
Demostrar suficiència en la competència lingüística.
35 No

Qualificació

És responsabilitat de l'estudiant una correcta presentació lingüística de les activitats d'avaluació.

Es penalitza amb -0,15 els errors de normativa lingüística (ortogràfics o gramaticals). Una acumulació excessiva d'aquests tipus d'errors pot comportar la qualificació de suspès.

La còpia, el plagi o la utilització de procediments fraudulents en algun o alguns exercicis exigits en l'avaluació comportarà la no superació de l'assignatura.




Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No presentar-se a cap de les tres activitats d'avaluació

Avaluació única:
Examen final sobre el contingut de l'assignatura
S'ha de sol·licitar i presentar a la secretaria d'estudis un mes després de l'inici de l'assignatura. La resolució es farà en set dies naturals.
És recuperable

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Les tutories seran presencials o virtuals amb cita prèvia

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

La comunicació formal serà mitjançant correu electrònic i el fòrum del Moodle. S'obrirà un grup de l'assignatura a Telegram per una comunicació més informal o dubtes generals.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.