Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2015
Descripció:
Aquesta assignatura es proposa com a objectiu la introducció dels estudiants als conceptes bàsics de la comunicació persuasiva, el pensament crític, i l’ètica. En la primera part, ens endinsarem en l’anàlisi del llenguatge públic, en els seus raonaments implícits, la seva estructura i els seus valors normatius. Es farà especial èmfasi en les teories de l’argumentació. Els conceptes teòrics del temari s’aplicaran a algunes de les diverses formes de discurs que tenen lloc socialment: els articles de premsa, els anuncis publicitaris, la propaganda política, els discursos científics o els girs i tòpics que abunden en el llenguatge natural. En la segona part, les diferents formes del discurs s’analitzaran en relació als valors morals que comporten. Es treballaran diverses escoles ètiques, teòricament i en relació a casos concrets. Es farà èmfasi en l’ètica aplicada a la publicitat. Al llarg del curs tractarem conceptes bàsics de filosofia del llenguatge, teoria de l’argumentació i l’ètica, sempre tenint en compte possibles aplicacions als camps de la publicitat i les relacions públiques.
Crèdits ECTS:
10

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
MARTA JORBA GRAU  / Mireia Lopez Amo  / Jordi Serra Simon
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Grup B

Durada:
Anual
Professorat:
MARTA JORBA GRAU  / Mireia Lopez Amo  / Jordi Serra Simon
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • Desenvolupar la capacitat d’anàlisi, de síntesi i de judici crític, identificant i argumentant les causes i el context.
  • Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • Adquirir habilitats necessàries per exercir la pràctica professional, respectant els drets fonamentals i els valors individuals i col.lectius que la comunicació persuasiva ha de respectar.
  • Implementar el coneixement teòric i pràctic dels criteris morals i normes ètiques, des dels fonaments de la comunicació social, que han d’inspirar i que limiten la pràctica professional, i permetran als professionals de la publicitat i les relacions públiques actuar en llibertat i responsabilitat.
  • Mostrar sensibilitat vers la diversitat d'opinions, pràctiques i formes de vida, per actuar amb responsabilitat, assolint principis ètics sòlids, prenent com a referència els valors democràtics i d’equitat.

Continguts

1. Comunicació persuasiva

          1.1. Introducció: conceptes bàsics.

          1.2. Fer coses amb el llenguatge

                    1.2.1. Actes de parla

                    1.2.2. Funcions del llenguatge

          1.3. Retòrica i discurs

                    1.3.1. Elements i tècniques de persuasió

                    1.3.2. Retòrica

                    1.3.3. Discurs i poder

2. Argumentació

          2.1. Introducció

          2.2. La importància d’argumentar

          2.3. Veritat i validesa

          2.4. Fal•làcies

3. Ètica

          3.1. Ètica i moral

          3.2. Les escoles ètiques

                    3.2.1. Conseqüencialistes

                    3.2.2. Deontològiques

                    3.2.3. Ètica de la virtut i la cura

          3.3. Ètica en la publicitat

                    3.3.1. Introducció

                    3.3.2. Responsabilitat social corporativa

                    3.3.3. Màrqueting social

                    3.3.4. Els límits de la publicitat

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 30,00 13,00 43,00
Assistència a actes externs 0 23,00 23,00
Exposició dels estudiants 20,00 50,00 70,00
Prova d'avaluació 4,00 35,00 39,00
Resolució d'exercicis 0 30,00 30,00
Sessió expositiva 45,00 0 45,00
Total 99,00 151,00 250

Bibliografia

  • Alcoberro, R. (2004). Ètiques per a un món complex. Pagès. Catàleg
  • Alsius, S. (1998). Ètica i periodisme . Pòrtic. Catàleg
  • Aristòtil (1995). Ètica nicomaquea (volums I i II). Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Aristòtil (1985). Retòrica. Poètica. Laia. Catàleg
  • Barthes (1970). Recherches Rhétoriques. L'Ancienne rhétorique. Seuil.
  • Bernays, E. L. (2008). Propaganda. Melusina. Catàleg
  • Blackburne, S. (2009). Ethics: A very Short Introduction. . Oxford: Oxford University Press.
  • Browne, M. Neil and Stuart M. Keeley (2003). Asking the Right Questions: A Guide to Critical Thinking . Prentice Hall.
  • Ciceró (1931). L'orador. Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Copi, Irving M (1999 ). Introducción a la lógica (4ª ed.). Buenos Aires: Eudeba. Catàleg
  • Driver, J. (2007). Ethics. The Fundamentals. . Blackwell. .
  • Eemeren, Frans H. van and Rob Grootendorst (1992). Argumentation, Communication, and Fallacies: A Pragma-Dialectical Perspective. Lawrence Erlbaum Associates.
  • Fisher (2001). Critical Thinking: An Introduction. Cambridge University Press.
  • García-Carpintero, M. (1996). Las palabras, las ideas y las cosas. Una presentación de la filosofía del lenguaje.. Madrid: Ariel. Catàleg
  • Joana Rubio\Francesc Puigpelat (2007). Com parlar bé en públic. Mina.
  • Kotler, P. (1991). Marketing social. Diaz de Santos. Catàleg
  • Laborda (1993). De retòrica. La comunicació persuasiva. Barcanova. Catàleg
  • Lema Devesa, C.   (2007). Ètica i règim jurídic de la publicitat i les relacions públiques. Barcelona: UOC. Catàleg
  • Martinich, A. P. (2008). The Philosophy of Language. Oxford University Press.
  • Melé, D. (Ed.) (1998). Ética en dirección comercial y publicidad.. Barañáin: Eunsa.
  • Mill, J.S. (2002). El utilitarismo. Madrid: Alianza Editorial.
  • Perelman, C.; Olbrechts-Tyteca, L. (1989). Tratado de la argumentación: la nueva retórica . Gredos. Catàleg
  • Reardon, K. (1983). La persuasión en la comunicación. Paidós.
  • Sokal, A. i Bricmont, J (1999). Impostures intel·lectuals. Empúries. Catàleg
  • Terricabras, Josep Maria (1983 ). Etica i llibertat : un assaig . Barcelona: Curial. Catàleg
  • Toulmin, S. (2007). Los usos de la argumentación. Península.
  • Stanford Encyclopedia of Philosophy. Recuperat , a http://plato.stanford.edu
  • Internet Encyclopedia of Philosophy. Recuperat , a http://www.iep.utm.edu/

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Exposicions en grup Nivell de coneixement i aplicació dels recursos en l’exposició oral
Nivell en la capacitat d’argumentació i justificació de les opinions
Nivell en la capacitat de treballar en grup de forma col•laborativa per a aconseguir objectius comuns
10
Controls. Nivell d’exigència del coneixement del context històrico-social
Nivell de presentació ordenada i clara del text
Nivell de correcció ortogràfica en la comunicació escrita
Nivell de domini dels recursos en l’exposició escrita
Nivell d‘utilització adequada del lèxic específic
Nivell en la comprensió dels conceptes bàsics adquirits a través de fonts documentals diverses
Nivell del reconeixement i identificació dels conceptes bàsics adquirits a través de fonts documentals diverses
60
Exercicis Nivell en la capacitat d’argumentació i justificació de les opinions
Nivell de presentació ordenada i clara del text
Nivell de correcció ortogràfica en la comunicació escrita
Nivell de domini dels recursos en l’exposició escrita
Nivell d‘utilització adequada del lèxic específic
Nivell del reconeixement i identificació dels conceptes bàsics adquirits a través de fonts documentals diverses
20
Conferències Nivell de comprensió de materials externs a l'assignatura Nivell d'aplicació dels coneixements teòrics a la pràctica professional 10

Qualificació

L’assignatura anual es treballarà per mitjà de l' avaluació continuada durant tot el curs. En l'avaluació continuada l'estudiant ha d'estar integrat en la dinàmica del dia a dia a classe i les classes presencials són imprescindibles per a adquirir les habilitats i coneixements de l'assignatura. Cal fer un seguiment regular dels materials i activitats que es pengen al moodle, així com participar a classe en els debats proposats. L'assistència a classe és obligatòria.

Les diferents activitats d'avaluació són:

Exercicis (2): 20%
Controls (2): 60%
Exposició oral en grup: 10%
Controls conferències (2): 10%

La nota final serà la suma de totes les notes ponderades de les activitats.

No hi ha recuperació de les activitats d'avaluació.

El plagi està prohibit i equival a un suspès de l'activitat en qüestió.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Obtindrà la qualificació de "No presentat" tot estudiant que no realitzi TOTES les tasques d'avaluació obligatòria.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.