Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
El subtítol de l'assignatura en defineix el contingut per al curs 2018-19: INTRODUCCIÓ A LA LECTURA DE L'OBRA ARTÍSTICA D'ANTONI TÀPIES. Durant el curs s'abordaran les etapes més significatives de l'obra artística d'Antoni Tàpies, s'analitzaran alguns dels seus treballs més rellevants, es contextualitzarà la seva pràctica artística en el seu marc històric i cultural i es treballaran alguns dels seus textos publicats més importants. L'obra d'Antoni Tàpies es prendrà com a cas d'estudi per a una hermenèutica de l'obra d'art a partir de diverses metodologies historiogràfiques d'anàlisi. S'analitzarà, també, la recepció de la seva obra i les interpretacions codificades del seu significat a través dels models crítics de referència, i s'avaluarà també la importància de les exposicions de la seva obra a través dels exemples més influents i paradigmàtics.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
FRANCISCO JAVIER ANTICH VALERO
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CG1- Buscar, seleccionar i utilitzar eficaçment informació de diferent procedència i format en funció d'objectius determinats, usant significativament les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE42- Adquirir, interpretar i aplicar els fonaments de la teoria de l'art i el pensament estètic al coneixement integral i integrat del fet artístic

Continguts

1. Els llocs d'Antoni Tàpies. Introducció a la recepció de la seva obra: exposicions i interpretacions.

2. La formació de l'artista: primeres obres, experiència biogràfica, context històric i Storytelling.

3. La rebel·lió informalista. El context internacional de postguerra.

4. La dimensió política de l'art: l'obra de Tàpies en la seva època i la militància antifranquista.

5. La pintura i el cos. L'experiència dels materials.

6. Les sèries.

7. L'obra tardana.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 5,00 0 5,00 10,00
Cerca i anàlisi d'informació 0 50,00 0 50,00
Elaboració individual de treballs 0 30,00 0 30,00
Lectura / comentari de textos 0 30,00 0 30,00
Sessió expositiva 10,00 0 10,00 20,00
Sessió participativa 5,00 0 5,00 10,00
Total 20,00 110,00 20,00 150

Bibliografia

  • Tàpies, Antoni (1988). Obra completa. Vol. 1. 1943-1960. Fundació Antoni Tàpies.
  • Tàpies, Antoni (1995). Obra completa. Vol. 4. 1976-1981. Fundació Antoni Tàpies.
  • Tàpies, Antoni (1990). Obra completa. Vol. 2. 1961-1968. Fundació Antoni Tàpies.
  • Tàpies, Antoni (1992). Obra completa. Vol. 3. 1969-1975. Fundació Antoni Tàpies.
  • Tàpies, Antoni. (2010). Memòria personal :. Barcelona: Fundació Antoni Tàpies. Catàleg
  • Tàpies, Antoni. (2008). En blanc i negre :. Barcelona: Cercle de Lectors. Catàleg
  • Tàpies, Antoni. (1998). Tàpies :. Barcelona: Fundació Antoni Tàpies. Catàleg
  • Tàpies, Antoni. (2004). Tàpies :. [Barcelona]: Actar. Catàleg
  • Tàpies, Antoni. (2006). Els Cartells de Tàpies i l'esfera pública :. Barcelona: Fundació Antoni Tàpies. Catàleg
  • Tàpies, Antoni. (2012). Antoni Tàpies, cap braços cames cos =. Barcelona: Fundació Antoni Tàpies. Catàleg
  • Tàpies, Antoni. (2013). Tàpies des de l'interior :. Barcelona: Fundació Antoni Tàpies. Catàleg
  • Cirlot, Juan-Eduardo. (1960). Tapies. Barcelona: Omega. Catàleg
  • Foster, Hal; Krauss, Rosalind; Bois, Yve-Alain; Buchloh, Benjamin (2006). Arte desde 1900. Madrid: Akal. Catàleg
  • Gimferrer, Pere. (1974). Antoni Tàpies i l'esperit català. Barcelona: Polígrafa. Catàleg
  • Wallis, Brian (2001). Arte después de la modernidad. Nuevos planteamientos en torno a la representació. Madrid: Akal. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Classes participatives Es valorarà la preparació de la intervenció, la claredat expositiva i la metodologia adequada. 10 No
Treball sobre les lectures obligatòries de curs Lectura, anàlisi i comentari per escrit, en el que s'avaluarà la comprensió del text i la capacitat d'anàlisi crítica 30
Estudi i anàlisi d'obres d'art concretes S'avaluarà la capacitat de treballar amb la bibliografia adequada, de comentar de manera metodològicament pertinent l'obra i d'interpretar de forma rigorosa l'obra. 30
Treball de curs S'avaluarà la definició del tema, l'ús crític de la bibliografia, la solvència metodològica i formal del treball, la capacitat d'ordenació en l'argumentació, la capacitat analítica i relacional. 30

Qualificació

Estan especificats, en percentatge relatiu respecte a la qualificació final, a l'apartat "Activitats d'avaluació". Cada activitat no realitzada puntuarà "zero" en el percentatge respectiu.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La no presentació d'un estudiant del treball monogràfic de l'assignatura implicarà la qualificació de No Presentat en les actes de la convocatòria.
La no presentació dels treballs escrits, o dels casos pràctics reclamats o de les intervencions orals programades, es qualificarà com a "zero", i com a tal computarà en l'avaluació numèrica total de l'assignatura en el seu percentatge equivalent.

Avaluació única:
En cas d'avaluació única, l'estudiant haurà de realitzar el treball monogràfic, a més d'un treball sobre les lectures obligatòries de curs.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Durant la realització del curs, s'indicarà les hores que el professor estarà a disposició dels estudiants per fer tutories presencials. En el cas d'alteració del desenvolupament habitual del curs, s'habilitaran mecanismes de videoconferència per poder fer les tutories.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

Amb un desenvolupament habitual del curs, la comunicació i interacció amb l'estudiant serà a través dels mecanismes ja establerts en les classes i en les tutories presencials.
També a través del correu electrònic xavier.antich@udg.edu
En el cas d'alteració del desenvolupament habitual del curs, s'habilitaran mecanismes per garantir la comunicació i interacció amb l'estudiant a través de trobades per videoconferència.

Observacions

L'assistència a les sessions de classe és considerada fonamental per poder adquirir els coneixements que permetran ser avaluat en aquesta assignatura

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
En el cas que al llarg del curs s’hagués de passar a un 100% de docència virtual, la docència prevista com a presencial passarà a ser no presencial a través de la plataforma habilitada ad hoc per a videoconferències. La resta d'activitats continuaran com ja estan previstes.

Modificació de l'avaluació:
En el cas que al llarg del curs s’hagués de passar a un 100% de docència virtual, l’avaluació no es modificarà.

Tutoria i comunicació:
En el cas d'alteració del desenvolupament habitual del curs, s'habilitaran mecanismes per garantir la comunicació i interacció amb l'estudiant a través de trobades per videoconferència.
El professor estarà disponible i localitzable a través del correu electrònic xavier.antich@udg.edu