Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Anàlisi i discussió de temes bàsics en la tradició metafísica occidental
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
JOSE LUIS PRADES CELMA
Idioma de les classes:
Català (75%), Anglès (25%)

Competències

  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE11- Dominar les teories i els arguments centrals de l'antropologia filosòfica, la metafísica, l'Epistemologia, la Lògica, la Filosofia del Llenguatge, la Filosofia Moral, Política i de l'Art
  • CE14- Utilitzar oralment i per escrit, de manera correcta i crítica, la terminologia filosòfica especialitzada, així com les diverses tècniques del raonament filosòfic
  • CE15- Analitzar amb claredat, rigor i críticament arguments filosòfics, jutjant la seva coherència, força demostrativa i pertinència

Continguts

1. Tema 1. Ment i Cos

2. Tema 2. Causalitat

3. Tema 3. Llibertat i Necessitat. Acció vs Mecanisme.

4. Tema 4. El problema del Jo

5. Tema 5. Identitat Personal

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 30 30
Classes participatives 45 0 45
Lectura / comentari de textos 0 40 40
Prova d'avaluació 0 35 35
Total 45 105 150

Bibliografia

  • Corbi, J. i J.L: Prades (2000). Minds, Causes and Mechanisms. Oxford: Blackwell. Catàleg
  • Descartes, R. (2005). Meditaciones Metafísicas. Oviedo: KRK. Catàleg
  • Hume, D. (1985). Tratado de la Naturaleza Humana. Barcelona: Orbis. Catàleg
  • Nagel, T. (1981). La Muerte en Cuestión y Otros Ensayos. México: Fondo de Cultura Económica. Catàleg
  • Pineda, D. (2012). La Mente Humana. Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Steward, H. (2008). The Metaphysics of Freedom. Oxford: Oxford University Press.
  • Strawson, P. F. (1997). Análisis y Metafísica. Barcelona : Paidós. Catàleg
  • Strawson, P. F. (1995). Libertad y Resentimiento. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Williams, B. (1996). Descartes. El Proyecto de una Investigación Pura.. Madrid: Cátedra. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Explicacions del professor i intervencions de l'alumne a classe Es valorarà la comprensió de les explicacions del professor i la pertinència de les qüestions plantejades per l'alumne. 15
Redacció de breus assaigs sobre alguns dels problemes discutit a la classe Es valorarà la capacitat de l'alumne a l'hora d'analitzar els problemes, detectar les dificultats d'algunes posicions filosófiques i expressar-se amb correcció. Rigor argumentatiu i claredat. 15
Preparació i realització, a l'aula, d'una prova escrita sobre els continguts del curs Rigor argumentatiu
Claredat expositiva
70

Qualificació

10% Participació en les discussions a classe
25& Redacció d'assaigs fora de l'aula
65% Prova escrita a l'aula

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No lliurar l'examen final

Observacions

Les assignatures Metafísica I i Metafísica II són completament independents i poden ser cursades en qualsevol ordre temporal