Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Estudi de la filosofia de l'època moderna. De Locke a Kant
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MIREIA LOPEZ AMO  / JOSEP OLESTI VILA
Idioma de les classes:
Català (90%), Anglès (10%)

Competències

  • CG2- Comunicar-se oralment i per escrit de manera clara, coherent i correcta
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE10- Conèixer les teories i arguments dels principals filòsofs, així com les diferents línies interpretatives dels mateixos
  • CE14- Utilitzar oralment i per escrit, de manera correcta i crítica, la terminologia filosòfica especialitzada, així com les diverses tècniques del raonament filosòfic

Continguts

1. PART I. EMPIRISME POSTCARTESIÀ

2. Tema 1. Locke. La polèmica amb l'innatisme. L'origen de les idees. Realisme indirecte i coneixement.

3. Tema 2. Berkeley. Crítica al materialisme. Idealisme subjectiu. Resposta a les objeccions.

4. Tema 3. Hume: Impressions i idees. Teoria de les idees i principi empirista. Crítica a la causalitat.

5. PART II. KANT I LA IL.LUSTRACIÓ

6. Tema 4. Les Il.lustracions britànica, francesa, alemanya; altres.

7. Tema 5. El lloc de Kant: raó teòrica; raó pràctica; teleologia.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 48,00 102,00 0 150,00
Total 48,00 102,00 0 150

Bibliografia

  • Bréhier, Émile (1998-2002 ). Història de la filosofia . Madrid [etc.]: Tecnos [etc.]. Catàleg
  • Berkeley, George (1983). Tres diàlegs entre Hylas i Philonous. Barcelona: Laia. Catàleg
  • Berman, D. (1994). George Berkeley: Idealism and the Man. Oxford: Clarendon House. Catàleg
  • Bermudo, J.M. (1983). Los filósofos y sus filosofías. Barcelona: Vicens Vives. Catàleg
  • Colomer, E. (1986). El pensamiento alemán de Kant a Heidegger. Barcelona: Herder. Catàleg
  • Copleston, F. (1986). Historia de la Filosofia Vol. V. De Hobbes a Hume.. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Copleston, F. (1984). Historia de la Filosofia Vol. VI. De Wolf a Kant. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Flage, Daniel E. Berkeley . . Catàleg
  • Hume, David (1985). Tratado de la naturaleza humana. Barcelona: Orbis. Catàleg
  • Hume, David (2006 ). Resum del Tractat de la naturalesa humana ; Carta d'un gentleman al seu amic d'Edimburg ; La Meva vida . Barcelona: La Busca. Catàleg
  • Mackie, J. L.|q(John Leslie) (1976 ). Problems from Locke . Oxford: Clarendon Press. Catàleg
  • Mossner, E.C. (1980). The Life of David Hume . Oxford: Oxford University Press. Catàleg
  • Newman, Lex (ed.) (2007). The Cambridge Companion to Locke’s Essay Concerning Human Understanding. Cambridge: Caambridge University Press. Catàleg
  • Kant, Immanuel (1996 ). Prolegòmens a tota metafísica futura que pugui presentar-se com a ciència . Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Kant, Immannuel (1984). Fonamentació de la metafísica dels costums . Barcelona : Laia. Catàleg
  • Locke, John (1985). Ensayo sobre el entendimiento humano. Barcelona: Orbis. Catàleg
  • Locke, John (1985). Carta sobre la tolerancia. Madrid: Tecnos. Catàleg
  • Locke, John (2006). Segundo tratado sobre el gobierno civil . Barcelona: Tecnos. Catàleg
  • Stroud, Barry (1995). Hume. Mexico: Universidad Nacional Autónoma de México. Catàleg
  • Terricabras, JM. (coord.), (2001). El pensament filosòfic i científic. Vol. I. Dels orígens al segle XIX.. Barceloan: Agora-Pòrtic. Catàleg
  • Thomas, D (ed.) (1995). Routledge philosophy guidebook to Locke on government. London: Routledge. Catàleg
  • Urmsom, J.O (cop. 1984 ). Berkeley . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Woolhouse, R. (2009). Locke: A Biography. Cambridge : Cambridge University Press. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Comentari escrit d'una de les dues obres següents, a escollir per l'estudiant:
- Locke, Carta sobre la tolerància.
- Kant, Què és la Il.lustració?
Concisió, claretat, ús adecuat dels conceptes tècnics i comprensió de la problemàtica. 34 No
Primer examen parcial del contingut consignat al temari (part I) Coneixement de la matèria i capacitat d'expressar-lo correctament. 33 No
Segon examen parcial del contingut consignat al temari (part II) Coneixement de la matèria i capacitat d'expressar-lo correctament. 33 No

Qualificació

Coneixement de continguts, reconeixement d'arguments i competència expressiva.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Per poder ser avaluat cal entregar els dos exàmens parcials.

Avaluació única:
Un examen final, que inclourà la integritat del programa i pressuposarà les lectures obligatòries (en les mateixes condicions que l'avaluació ordinària: a escollir entre Locke i Kant).

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Paral.lela a les sessions ordinàries

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

Correu electrònic, eventualment videoconferència, i idealment visita al despatx.

Observacions

Cal que tot estudiant es faci amb un exemplar de l'obra de la qual hauran de fer un comentari escrit.

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
No es modifiquen. Si cal, es realitzaran online

Modificació de l'avaluació:
No es modifica. Si cal, es realitzarà online.

Tutoria i comunicació:
No es modifica. Si cal, es farà online.