Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Perspectives amb possibilitat de transformació psicosocial: •Model de la diversitat sexual i de gènere: cossos, identitats i sexualitats diverses; un desafiament a la cisheteronormalidad. •Interseccionalitat i deconstrucció de la heterosexualidad i el cisgenerismo Marc legal que protegeix al col·lectiu LGTBI a Catalunya. Llei 11/2014. Demanda de atenció psicològica de les persones LGTBI relacionats amb l'orientació del desig i la identitat de gènere: conflictes intra-intersubjectius amb l'orientació sexe-afectiva, Homo-lesbo-trans-bifobia. (bulling, agressions i violències, discriminació àmbit salut), violències intragènere. Estratègies de prevenció i intervenció socioeducativa. Bones pràctiques: •Eines i recursos educatius per treballar el tema •Famílies LGTBIQ+
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup J

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
ANTONIA DORADO CABALLERO
Idioma de les classes:
Català (75%), Castellà (25%)

Competències

  • · Aplicar el pensament crític i creatiu, amb capacitat d'indagar i adoptar un enfocament científic i ètic en els diferents àmbits de la professió.
  • · Acceptar, integrar i elaborar las crítiques sobre la pròpia actuació professional
  • · Integrar els coneixements i avenços de la psicologia en la seva actualització professional
  • · Establir les prioritats, les metes i els objectius de la intervenció
  • · Identificar les característiques dels individus, grups o organitzacions i els contextos rellevants per als serveis que se sol·licita
  • · Obtenir i organitzar informació rellevant per al servei demanat
  • · Valorar, contrastar i prendre decisions sobre l'elecció dels mètodes i dels instruments de mesura adequats en cada situació o context d'avaluació

Continguts

1. Conceptualització de la diversitat afectiu-sexual i de gènere.

          1.1. Construcció social del sistema sexe-gènere i l'heteronormativitat.

          1.2. Aproximació a les identitats múltiples

2. Marc legal i normatiu LGTBI

          2.1. Legislació catalana, estatal i internacional que regula els drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

          2.2. Recursos i serveis

          2.3. Protocols i procediments

          2.4. Plans locals

3. Prevenció i intervenció psicosocial en l'àmbit de la diversitat afectiu-sexual i de gènere

          3.1. Sensibilització i formació

          3.2. Atenció i acompanyament psicoterapèutic

          3.3. Intervenció sociocomunitària

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Elaboració individual de treballs 4,00 11,50 15,50
Prova d'avaluació 7,00 15,00 22,00
Sessió expositiva 11,25 0 11,25
Sessió pràctica 11,25 15,00 26,25
Total 33,50 41,50 75

Bibliografia

  • Despentes, Virginie (2018). Teoría King Kong (Primera edición). Barcelona: Literatura Random House. Catàleg
  • Preciado, Beatriz (2011). Manifiesto contrasexual. Barcelona: Anagrama. Catàleg
  • Preciado, Beatriz (2008). Testo yonqui. Madrid: Espasa Calpe. Catàleg
  • McNamee, Sheila (1996). La Terapia como construcción social. Barcelona: Paidos. Catàleg
  • Payne, Martin (2002). Terapia narrativa :. Barcelona [etc.]: Paidós. Catàleg
  • Burr, Vivien (1997). Introducció al construccionisme social. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya [etc]. Catàleg
  • Coll-Planas, Gerard (2013). Dibuixant el gènere. [València]: Edicions 96. Catàleg
  • Coll-Planas, Gerard (2010). La Voluntad y el deseo :. Madrid: Egales. Catàleg
  • Coll-Planas, Gerard (2009). Transitant per les fronteres del gènere :. Barcelona: Generalitat de Catalunya Departament d'Acció Social i Ciutadania Secretaria de Joventut. Catàleg
  • Coll-Planas, Gerard. Estratègies, trajectòries i aportacions de joves trans, lesbianes i gais. . Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Prova d'avaluació grupal i amb disponibilitat de material bibliogràfic i documental Coneixement, reflexió i ús adequat de tots els continguts assolits a l'optativa 50
Elaboració de treball o treballs Ampliació, anàlisi i reflexió d'alguns dels continguts de l'optativa 50

Qualificació

Per tal d'optar a la ponderació de la nota final serà indispensable la realització de totes les activitats d'avaluació.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà aquell/a estudiant com a no presentat/da, quan no realitzi qualsevol de les activitats d'avaluació abans esmentades.

Observacions

No s'esperen canvis en l'organització i estructura dels continguts, i/o dels criteris d'avaluació, entre el període de matrícula i el començament del mòdul. Però en el cas que es produïssin, serien comunicats a l'inici del període de docència corresponent.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.