Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2018
Descripció:
En aquesta assignatura es presentaran els fenòmens gramaticals que tenen com a àmbit la paraula: accent, estructura sil•làbica, morfologia flexiva i derivativa, la composició i la parasíntesi. En esta asignatura se presentarán los fenómenos gramaticales que tienen como ámbito la palabra: acento, estructura silábica, morfología flexiva y derivativa, la composición y la parasíntesis.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
MONTSERRAT BATLLORI DILLET  / Beatriz Blecua Falgueras
Idioma de les classes:
Castellà (90%), Anglès (10%)

Competències

  • CTUdG01 Utilitzar la llengua anglesa
  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CTUdG04 Treballar en equip
  • T5. Relacionar sistemàticament els nous coneixements que es van adquirint amb altres ja apresos, del propi camp de coneixement o d'altres afins, fins i tot de forma original i creativa
  • T6. Organitzar i il·lustrar les pròpies idees amb exemples de lectures obligatòries i complementàries realitzades per l'alumne
  • E1. Desenvolupar un correcte ús oral i escrit de la llengua espanyola, que serà l'utilitzada en les exposicions orals en classe i en els diferents treballs realitzats
  • E2. Dominar els coneixements bàsics de gramàtica i de literatura espanyoles fonamentals per poder adaptar-se a qualsevol nivell d'ensenyament, o altres àmbits professionals
  • E3. Estar familiaritzat i saber manejar els principals programes i recursos informàtics aplicats específicament a l'estudi de la llengua i la literatura
  • E4. Argumentar amb rigor i construir una opinió pròpia i fonamentada sobre qüestions relacionades amb la llengua i la literatura espanyoles
  • E5. Mostrar una actitud positiva i respectuosa amb la diversitat de les manifestacions de la llengua i saber entendre-les en el seu context social, geogràfic i cultural, i ser capaç de comunicar-se amb els parlants de qualsevol varietat de l'espanyol
  • E6. Adquirir i utilitzar adequadament la terminologia i formalització bàsica per descriure amb precisió la llengua espanyola
  • E7. Aplicar els coneixements tècnics i formals adquirits durant el grau a fenòmens lingüístics no estudiats, de forma original i creativa
  • E8. Aplicar l'estudi científic a l'anàlisi lingüística i/o literària de manera rigorosa, mitjançant l'ús dels diferents mètodes científics proposats per diferents escoles i utilitzant les eines informàtiques oportunes per aconseguir resultats de qualitat

Continguts

1. Cambios fonéticos esporádicos que afectan a la palabra

2. Componentes y estructura morfológica de la palabra

3. Morfología flexiva

4. Morfología derivativa

5. La sílaba

6. El acento

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 14,00 0 14,00
Cerca i anàlisi d'informació 0 20,00 20,00
Lectura / comentari de textos 0 20,00 20,00
Prova d'avaluació 4,00 24,00 28,00
Resolució d'exercicis 2,00 28,00 30,00
Sessió participativa 28,00 0 28,00
Tutories de grup 10,00 0 10,00
Total 58,00 92,00 150

Bibliografia

  • Alvar Ezquerra, Manuel (1995 ). La Formación de palabras en español (2ª ed.). Madrid: Arco/Libros. Catàleg
  • Aronoff, Mark (2005). What is morphology?. Oxford: Blackwell. Catàleg
  • Bajo Pérez, Elena (cop. 1997 ). La derivación nominal en español . Madrid: Arco/Libros. Catàleg
  • Bosque, Ignacio, 1951- (cop. 1999 ). Gramática descriptiva de la lengua española . Madrid: Espasa. Catàleg
  • Di Tullio, Ángela (2010 ). Manual de gramática del español (Nueva edición). Buenos Aires: Waldhuter. Catàleg
  • Escandell Vidal, M. Victòria Marrero Aguiar, Victoria (DL 2009 ). El Lenguaje humano . Madrid: Editorial Universitaria Ramón Areces. Catàleg
  • Fábregas, Antonio (2013). La morfología. Madrid: Síntesis. Catàleg
  • Gil Fernández, Juana (cop. 2000 ). Panorama de la fonología española actual . Madrid: Arco/Libros. Catàleg
  • Hualde, José Ignacio (2005 ). The Sounds of spanish . Cambridge: Cambridge University Press. Catàleg
  • Lieber, Rochelle (2010). Introducing morphology. Cambridge (UK): Cambridge University Press. Catàleg
  • Nueva gramática de la lengua española : manual (cop. 2010 ). Madrid: Espasa Libros. Catàleg
  • Núñez Cedeño, Rafael A (cop. 1999 ). Fonología generativa contemporánea de la lengua española . Washington DC: Georgetown University Press. Catàleg
  • O'Grady, William D. (William Delaney), 1952- Aronoff, Mark Archibald, John Rees-Miller, Janie (cop. 2001 ). Contemporary linguistics : an introduction (4a ed.). Boston [etc.]: Bedford / St. Martin's. Catàleg
  • Quilis, Antonio (2000 ). Principios de fonología y fonética españolas (3a ed.). Madrid: Arco/Libros. Catàleg
  • Varela Ortega, Soledad (cop. 2005 ). Morfología léxica : la formación de las palabras . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Varela Ortega, Soledad (1990 ). Fundamentos de morfología . Madrid: Síntesis. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Exercici 1: canvi fonètic esporàdic Es valorarà la capacitat de relacionar els continguts teòrics amb els pràctics pel que fa a la resolució de problemes. 10
Exercici 2: morfologia Coneixements teòrics i pràctics de morfologia. Domini de la normativa de l'espnayol 20
Examen Coneixements teòrics i pràctics de fonètica, fonologia i morfologia en l'àmbit de la paraula. Domini de la normativa de l'espanyol 70

Qualificació

Se realizarán tres actividades de evaluación: dos ejercicios (o prácticas) y un examen final. La no presentación de una actividad de evaluación cuenta, a efectos de calcular la nota media, como 0.

En las pruebas escritas se descontará 0,2 p. por falta.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Se calificará como No presentado al estudiante que no se presente al examen.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.