Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Introducció històrica als principals autors de la filosofia antiga amb consideració explícita al problema de les fonts: 1. Estudi de la contextualització històrica i historiogràfica dels principals autors i les doctrines d'aquest període. 2. Aproximació sistemàtica als principals problemes tractats en els diversos corrents de la filosofia antiga. 3. Introducció a l'obra dels principals autors.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
JUAN MANUEL DEL POZO ALVAREZ  / ORIOL PONSATI MURLA
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context
  • CE9. Adquirir la capacitat d'analitzar críticament amb claredat i rigor els arguments filosòfics presentats en els esmentats textos
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són

Continguts

1. Aristòtil

          1.1. Aristòtil i el seu context històric

          1.2. El corpus aristotèlic

          1.3. La metafísica

          1.4. La filosofia de la natura

2. La filosofia en època hel·lenística

          2.1. El món hel·lenístic

          2.2. L'estoïcisme antic: lògica, física i ètica

          2.3. Epicur

3. El Neoplatonisme

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Elaboració individual de treballs 4,00 30,00 34,00
Lectura / comentari de textos 5,00 30,00 35,00
Prova d'avaluació 5,00 30,00 35,00
Sessió expositiva 36,00 10,00 46,00
Total 50,00 100,00 150

Bibliografia

  • Aristòtil (1995 ). Ètica nicomaquea . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Aristòtil (1994 ). Metafísica . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Armstrong, A.H. (1993). Introducción a la filosofia antigua. Buenos Aires: Eudeba. Catàleg
  • Aubenque, Pierre (1981 ). El Problema del ser en Aristóteles . Madrid: Taurus. Catàleg
  • Bréhier, Émile (1998-2002 ). Història de la filosofia . Madrid [etc.]: Tecnos [etc.]. Catàleg
  • Ciceró, Marc Tul·li (1988- ). La Naturalesa dels déus . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Ciceró, Marc Tul·li (2006 ). La República . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Copleston, Frederick C. (2001- ). Historia de la filosofía (6a ed.). Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Epictet (1983 ). Enquiridió . Barcelona: Laia. Catàleg
  • Epicur,|cde Samos (1975 ). Lletres . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Ferrater Mora, Josep, (1994 ). Diccionario de filosofía (Ed., rev., aum. y actualizada). Barcelona: Ariel. Catàleg
  • García Gual, Carlos (1981 ). Epicuro . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Guthrie, W.K.C. (1984-1993 ). Historia de la filosofía griega . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Lledó, Emilio (1995 ). El Epicureísmo (2ª ed.). Madrid: Taurus. Catàleg
  • Long, Anthony A (1984 ). La Filosofía helenística : estoicos, epicúreos, escépticos . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Plató (2010 ). El banquet ; Fedre . Barcelona: Educaula. Catàleg
  • Plató (2009 ). Cartes . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Plató (cop. 1999 ). Fedó . Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Plató (1981-1999 ). Diálogos . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Sèneca, Luci Anneu (1928-1931 ). Lletres a Lucili . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Terricabras, Josep Maria (1986 ). Textos de filosofia Ergo : curs d'orientació universitària . Barcelona: Vicens-Vives. Catàleg
  • Torelló, Ramón María (1993 ). Introducció a la filosofia grega . Barcelona: Enciclopèdia Catalana. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Realització d'un treball escrit Per a l'avaluació del treball escrit es prendrà especialment en consideració la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant. 50
Comentaris de text (2) Per a l'avaluació dels comentaris de text es valorarà especialment la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat i l'ordre expositius i la solidesa dels arguments. 25
Examen Per a l'avaluació de l'examen es prendrà especialment en consideració la correcció formal, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant. 25

Qualificació

AVALUACIÓ

L'avaluació consta de tres parts diferenciades:

- elaboració de dos comentaris de text al llarg del semestre;
- elaboració d'un treball escrit;
- i un examen.

En totes les activitats d'avaluació es prendrà especialment en consideració la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La qualificació serà NO PRESENTAT quan l'alumne no hagi lliurat o realitzat algun dels treballs d'avaluació obligada, ja sigui el treball, l'examen o algun dels dos comentaris de text.

Assignatures recomanades

  • Antropologia filosòfica
  • Ètica
  • Història de la filosofia antiga I

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Unviersitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Necessàries

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Preferències

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Analytics

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Marketing

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.