Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2016
Descripció:
Estudi de la dimensió econòmica de les manifestacions socials i culturals de la humanitat amb especial atenció a la comprensió dels problemes centrals de l'economia des del punt de vista de l'antropologia social.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
Juan Luis Alegret Tejero
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • CTUdG01 Utilitzar la llengua anglesa
  • CT9. Reconèixer la diversitat cultural i les seves implicacions al llarg del temps i l'espai
  • CED14. Coneixement d'aspectes específics (econòmics, socials, polítics, culturals) d'un o més períodes del passat de la humanitat
  • CEP21. Capacitat per exposar idees i arguments historiogràfics per escrit i en el propi idioma, amb claredat, coherència i segons els cànons acadèmics
  • CEP26. Capacitat d'identificar, localitzar, tractar i interpretar les fonts de la disciplina
  • CEP27. Capacitat d'analitzar adequadament situacions i informacions complexes tant en el passat com en el present

Continguts

1. TEMA I. INTRODUCCIÓ I.1. L’objecte d’estudi de la antropologia econòmica I.2. Perspectives teòriques en la definició de l’economia a. El debat formalistes – substantivistes b. La economia moral – economia liberal

2. TEMA II. LA PRODUCCIÓ II.1. L’ecosistema II.2. El procés tecnològic II.3. L ’accés als recursos II.4. El treball II.5. Les arts de subsistència: Caça/recol•lecci ó, Ramaderia, Pesca, Agricultura

3. TEMA III. LA CIRCULACIÓ DE LA PRODUCCIÓ III.1. Reciprocitat III.2. Redistribució III.3. Intercanvi: comerç i mercat

4. TEMA IV. EL CONSUM IV.1. El concepte de consum IV.2 Tipus de consum IV.3. Relacions socials i consum

5. PRACTIQUES. El sistema de pesca marítima a Catalunya

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 50,00 100,00 150,00
Total 50,00 100,00 150

Bibliografia

  • Godelier, Maurice (1981 ). Instituciones económicas . Barcelona: Anagrama. Catàleg
  • Godelier, Maurice (1976 ). Racionalidad e irracionalidad en economía (7ª ed.). México: Siglo XI. Catàleg
  • Comas d'Argemir, Dolors (1998 ). Antropología económica . Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Narotzky, Susana (2004 ). Antropología económica : nuevas tendencias . Barcelona: Melusina. Catàleg
  • Veblen, Thorstein (1963 ). Teoria de la clase ociosa . México: Fondo de Cultura Económica. Catàleg
  • Polanyi, Karl (1976 ). Comercio y mercado en los imperios antiguos . Barcelona: Labor. Catàleg
  • Polanyi, Karl (DL 1994 ). El Sustento del hombre . Barcelona: Mondadori. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Prova escrita d'avaluació del temari. Una pregunta sobre cada tema i una pregunta sobre el tema de pràctiques. El 90% de la nota final correspon a l'exàmen final 90
Sessions de practiques. La pesca marítima a Catalunya L'assistència a les sessions de pràctiques es obligatòria. Una de les preguntes de l'examen serà sobre el tema de les pràctiques 10

Qualificació

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.