Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2015
Descripció:
L'objectiu de l'assignatura és aproximar-nos, des de la perspectiva del cicle vital, a les característiques dels/les joves i adults/es com a persones immerses en processos d’ensenyament-aprenentatge. També es pretén abordar la naturalesa d'aquests processos d'ensenyament-aprenentatge i que en fer-ho els i les alumnes es situïn en la perspectiva crítica de la Sociologia de l’Educació.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
ANNA AMADO CODONY
Idioma de les classes:
Català (85%), Castellà (10%), Anglès (5%)

Competències

  • Conèixer les àrees curriculars de l'Educació Primària, la relació interdisciplinària entre elles, els criteris d'avaluació i el cos de coneixements didàctics entorn dels procediments d'ensenyament i aprenentatge respectius.
  • Dissenyar, planificar i avaluar processos d'ensenyament i aprenentatge, tant individualment com en col·laboració amb altres docents i professionals del centre.
  • Dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat i que atenguin la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans que conformin els valors de la formació ciutadana.
  • Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa i de l'entorn social.
  • Conèixer i aplicar a les aules les tecnologies de la informació i la comunicació. Discernir selectivament la informació audiovisual que contribueixi als aprenentatges, a la formació cívica i a la riquesa cultural.

Continguts

1. Psicologia del desenvolupament més enllà de la infància

          1.1. Reconceptualitzant la idea de desenvolupament

          1.2. Els conceptes d'adolescència, joventut, adultesa i vellesa

          1.3. Desenvolupament físic, cognitiu i afectiu al llarg del cicle vital

2. Educació de persones adultes

3. Sociologia de l'educació

          3.1. Introducció a la sociologia

          3.2. Desenvolupament i estat actual de la sociologia de l'educació

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Altres 30,00 4,00 34,00
Elaboració individual de treballs 2,00 15,00 17,00
Lectura / comentari de textos 0 12,00 12,00
Prova d'avaluació 2,00 10,00 12,00
Total 34,00 41,00 75

Bibliografia

  • Marín, Gerardo (1976). Lecturas de psicología social contemporánea. Mèxic: Trillas. Catàleg
  • Maisonneuve, J. (1985). Psicologia Social. Mèxic: Paidós. Catàleg
  • Leyens, Jacques-Phillipe. (1991). Psicologia Social. Barcelona: Herder. Catàleg
  • Enguita, M.F. (1999). Sociología de la Educación. Barcelona: Ariel.
  • Moreno, A. (2001). Sociología de la Educación. Claves teóricas. Oviedo: Septem.
  • Fernández, F. (Coord.) (2003). Sociología de la Educación. Madrid: Pearson. Catàleg
  • Moraleda, Mariano (1992). Psicología del desarrollo. Barcelona: Buixareu universitaria. Catàleg
  • Delgado, B. (Coord.) (2008). Psicología del desarrollo desde la infancia a la vejez.. Aravaca: McGraw-Hill.
  • Moreno, A. (2009). Psicologia del desenvolupament II. Adolescència, joventut, edat adulta i vellesa. Barcelona: UOC.
  • Coleman, JC (1982). Psicología de la adolescencia. Madrid: Morata.
  • Fernandez, Evaristo (1991). Psicopedagogia de la adolescencia. Madrid: Narcea. Catàleg
  • Santrock, J.W. (2003). Adolescencia. Madrid: McGraw-Hill.
  • Varis autors (2001). Psicologia de la educación y el desarrollo en la edad escolar. Grupo editorial universitario. Catàleg
  • Ferrandez, Adalberto; Puente, Juan Manuel. (1991). Educación de personas adultas. Vol 1 i 2. Madrid: Anagrama. Catàleg
  • Varis autors (2009). La formació bàsica de persones adultes. Barcelona: Universitat de Barcelona. Catàleg
  • Funes, J. (2010). 9 ideas clave. Educar en la adolescencia.. Barcelona: Graó.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Lectura i comentari d'articles i textos En el cas que es demani la realització d'algun treball sobre els articles i/o textos que es traballaran dins o for a de l'aula, caldrà que aquest es presenti seguint la normativa especificada i en la data establerta. 20
Treball en grup Es requerirà la realització d'un treball en grup que consistirà en l'anàlisi de la realitat formativa d'un context i el disseny d'una proposta per a millorar les possibilitats formatives d'aquest. 20
Examen final Es farà mitja amb la resta de tasques d'avaluació a partir d'una puntuació de 4. 60

Qualificació

Caldrà la presentació i/o realització de totes les activitats d'avaluació dins el termini establert, per tal de poder superar l'assignatura.

- Els criteris d'avaluació de les lectures i/o comentaris d'articles i textos que es realitzaran dins i/o fora de l'aula seran específics per a cada una d'elles i es detallaran prèviament a la seva realització.
- A l'inici de l'assignatura es concretarà l'objectiu del treball en grup així com també els continguts i els criteris d'avaluació.
- Per tal de poder superar l'examen, i que la nota en aquest faci mitja amb la resta de notes, caldrà obtenir una puntuació igual o superior als 4 punts a l'examen. El tipus d'examen es negociarà a l'inici de curs amb els/les alumnes.

Totes les activitats d'avaluació hauran de tenir una bona presentació, amb un vocabulari clar i comprensible, els documents consultats hauran d'estar correctament referenciats (segons la sisena versió de la normativa APA), i sense faltes d'ortografia (es penalitzarà 0'1 punts per cada falta comesa, arribant a un màxim de 2 punts). Qualsevol treball copiat, parcialment o totalment, d'algun altre company o material es puntuarà amb un 0 sense possibilitat de repetir-lo.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà com a no presentat aquell alumne que no presenti o realitzi totes les activitats d'avaluació.

Observacions

Es recomana assistir a classe el primer dia per tal de conèixer quin és el funcionament de l'assignatura i sobretot, per tal de poder negociar el sistema d'avaluació conjuntament.

Aquells alumnes aque no puguin assistir a classe el primer dia cal que es posin en contacte, a través del correu electrònic, amb la professora.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.