Dades generals

Curs acadèmic:
2014
Descripció:
Estructura microscòpica dels diferents òrgans que configuren els aparells i els sistemes dels éssers vius.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup BL

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
ISABEL CASAS ROQUETA
Idioma de les classes:
Català (70%), Anglès (30%)

Grup RA

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
ISABEL CASAS ROQUETA
Idioma de les classes:
Català (70%), Anglès (30%)

Competències

  • CG1. - Capacitat per analitzar críticament, a partir de la recollida d'informació i la interpretació de dades, situacions complexes i dissenyar estratègies creatives i innovadores per resoldre-les.
  • CG2. - Saber comunicar-se oralment i per escrit en l'àmbit científic i professional, utilitzant les llengües pròpies i l'anglès.
  • CG4. - Planificar i avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los aplicant criteris de qualitat.
  • CG5. - Capacitat per actuar, generar propostes i prendre decisions en la investigació i en l'activitat professional amb criteris ètics i de sostenibilitat.
  • CE4 - Saber utilitzar i aplicar de forma segura la instrumentació, les tècniques i les metodologies experimentals pròpies de la disciplina.
  • Saber utilitzar i aplicar de forma segura la instrumentació, les tècniques i les metodologies experimentals pròpies de la disciplina.
  • Comprendre els processos que determinen el funcionament dels éssers vius, els mecanismes de regulació i la seva manipulació.
  • Saber utilitzar i aplicar de forma segura la instrumentació, les tècniques i les metodologies experimentals pròpies de la disciplina.
  • Comprendre, a nivell estructural i funcional, les bases cel.lulars i fisiològiques dels éssers vius.

Continguts

1. Embriologia i organogènesis

2. Organografia comparada dels diferents sistemes en metazous

3. Models experimentals animals

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Cerca d'informació 0 20 20
Classes participatives 4 0 4
Classes pràctiques 26 0 26
Prova d'avaluació 3 0 3
Treball en equip 0 17 17
Tutories 5 0 5
Total 38 37 75

Bibliografia

  • Martín, Valentín (cop. 2007 ). Organografía microscópica (2ª ed.). [S.l.: s.n.]. Catàleg
  • Carrato Ibánez, Alfredo (1987 ). Organografía microscópica animal . Madrid: Alhambra. Catàleg
  • Stevens, Alan (cop. 2006 ). Histología humana (2a ed.). Madrid [etc.]: Elsevier. Catàleg
  • Ham, Arthur W (1980 ). Tratado de histología (8ª ed.). México [etc.]: Interamericana. Catàleg
  • Fawcett, Don W (cop. 1999 ). Compendio de histología . Madrid, [etc.]: McGraw Hill Interamericana. Catàleg
  • Junqueira, L. C (cop. 2005 ). Histología básica : texto y atlas (6a ed.). Barcelona: Masson. Catàleg
  • Gartner, Leslie P (cop. 2003 ). Atlas color de histología (3ª ed.). Madrid: Médica Panamericana. Catàleg
  • Ross, Michael H (cop. 2007 ). Histología : texto y atlas color con biología celular y molecular (5a ed.). México, D.F. [etc.]: Médica Panamericana. Catàleg
  • Paniagua Gómez-Álvarez, Ricardo (2002 ). Citología e histología vegetal y animal : biología de lascélulas y tejidos animales y vegetales (3ª ed.). Madrid [etc.]: McGraw-Hill/Interamericana. Catàleg
  • Paniagua Gómez-Álvarez, Ricardo (1983 ). Introducción a la histología animal comparada : atlas-libro de la estructura microscópica de los animales . Barcelona: Labor. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Treball en equip Aquest treball puntuarà un 10% de la nota final. 10
Prova d'avaluació (coneixements teòrics i pràctics) El contingut de les classes expositives (70%) i de les classes pràctiques (20%) seran valorades globalment en una prova d'avaluació tipus test. 90

Qualificació

L’avaluació de l’aprenentatge dels estudiants es realitzarà mitjançant:
-Un examen al final del curs i un treball en grup que consistirà en la redacció (anglès) i exposició oral (anglès, català o castellà) d'un article científic sobre la histologia d'un òrgan/sistema determinat (obligatori presentar-lo per obtenir l'aprovat).
-En l'examen final el contingut de les classes teòriques representarà un 70% i el contingut de les classes pràctiques un 30%.
-L'examen serà de modalitat test amb un número variable de preguntes sobre principis bàsics de l’assignatura. La part pràctica constarà d'imatges i preguntes test.
- L’assistència a les classes pràctiques és obligatòria.
- L’assignatura es considera superada quan la nota obtinguda és igual o superior a 5 sobre 10. Si no s'obté aquesta nota l'alumne podrà presentar-se a un examen de recuperació en la que igualment caldrà que assoleixi la nota mínima de 5. La convocatòria de recuperació NOMÉS DONARÀ DRET A OBTENIR UN APROVAT (5).

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
S'obtindrà la qualificació de NO PRESENTAT en el cas de no realitzar la prova escrita, no presentar el treball o no assistir a les classes pràctiques.

Assignatures recomanades

  • Citologia i histologia
  • Fisiologia animal I
  • Fisiologia animal II