Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2013
Descripció:
en català
Crèdits ECTS:
3
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Gens (0%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
ROSER GÜELL ORDIS

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dl 9-10:30

Grup SI

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
ROSER GÜELL ORDIS

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dl 9-10:30

Competències

  • Conèixer els continguts psicomotors i d’expressió corporal i el desenvolupament curricular actual d’Educació Infantil.
  • Conèixer les àrees curriculars de l'Educació Primària, la relació interdisciplinària entre elles, els criteris d'avaluació i el cos de coneixements didàctics entorn dels procediments d'ensenyament i aprenentatge respectius.
  • Promoure i facilitar els aprenentatges en la primera infantesa, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional, psicomotora i volitiva.
  • Dissenyar, planificar i avaluar processos d'ensenyament i aprenentatge, tant individualment com en col·laboració amb altres docents i professionals del centre.
  • Dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat i que atenguin la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans que conformin els valors de la formació ciutadana.
  • Reflexionar en grup sobre l'acceptació de normes i el respecte als altres.
  • Estimular i valorar l'esforç, la constància i la disciplina personal en els estudiants.
  • Conèixer fonaments de dietètica i higiene infantils.
  • Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa i de l'entorn social.
  • Mantenir una relació crítica i autònoma respecte dels sabers, els valors i les institucions socials públiques i privades.

Continguts

1. DIDÀCTICA DE L’EXPRESSIÓ CORPORAL: -Aproximació conceptual. -Tendències actuals. -Expressió i comunicació corporal i currículum

2. SENSOPERCEPCIÓ. (introjecció): -Reconeixement de les parts del cos. -Els sentits. -Les sensacions. - Dissociació segmentaria. - To muscular i percepció energètica. - Respiració relaxació. - Equilibri.

3. HABILITATS I/O TÈCNIQUES QUE CONFIGUREN EL LLENGUATGE CORPORAL -El gest: unitat bàsica del moviment. -El mov. Coordinat en l’expressió corporal. -Organització de la percepció de l’espai i del temps.

4. CREATIVITAT CORPORAL -Joc sensorial, joc de descarrega, joc gestual, joc dramàtic, dansa lliure, improvisació

5. ELS LLENGUATGES EXPRESSIUS -Tipus de llenguatges expressius -Els llenguatges de suport -La Dansa com a llenguatge d'expressió

6. DEL JOC DRAMÀTIC A LA DRAMATITZACIÓ: El procés dramàtic com a eina educativa.

7. RECURSOS DIDÀCTICS COMPLEMENTARIS: -la pràctica reflexiva. - la pedagogia sistèmica.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 5,00 5,00
Elaboració individual de treballs 5,00 4,00 9,00
Lectura / comentari de textos 0 8,00 8,00
Prova d'avaluació 4,00 12,00 16,00
Sessió participativa 19,00 0 19,00
Simulacions 6,00 12,00 18,00
Total 34,00 41,00 75

Bibliografia

  • Alvarez Novoa, C. (1995). Dramatización. El teatro en el aula.. Barcelona: Octaedro. Catàleg
  • Arteaga, M. y otros (1997). Desarrollo de la expresividad corporal . Barcelona: Inde. Catàleg
  • Berger, I. (2000). Danza la vida. Madrid: Narcea. Catàleg
  • Cañas, J. (1999). Actuar para ser . Granada: Mágina. Catàleg
  • Castañer, M. (2000). Expressión Corporal y danza. Barcelona: Inde. Catàleg
  • Stokoe, P. (1967). La expresión corporal y el niño. Buenos Aires: Ricordi. Catàleg
  • Hernandez, I. (1991). Jugando a ser . Salamanca: Amarú. Catàleg
  • Laguna, E. (1995). Como desarrollar la expresión a través del teatro.. Barcelona: Ceac. Catàleg
  • Lazaro cantarín,J. (1998). Taller de teatro. Madrid: CSS. Catàleg
  • Lora, J. (1991). La Educación Corporal. Barcelona: Paidotribo. Catàleg
  • Luria, A.R. (1984). Sensación y percepción. Barcelona: Martinez Roca. Catàleg
  • Mateu, M. (1992). Actividades corporales de expresión. Barcelona: Paidotribo. Catàleg
  • Motos, T. Aranda, G. (2001). Práctica de la expresión corporal. Ciudad Real : Ñaque. Catàleg
  • Motos, T. tejedo, F. (1999). Prácticas de dramatización. Madrid: La avispa S.L.. Catàleg
  • motos, T. (2003). Bases para el taller expresivo creativo. Malaga : Dykinson. Catàleg
  • Villada, P. Vizuete, M. (2002). Los fundamentos teóricos didácticos de la E.F. . Madrid: M.E.C.D.. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Avaluació inicial i final de la pròpia riquesa i expressivitat corporal A través d'una avaluació inicial i final valorar els coneixements expressius i creatius adquirits en acabar la matèria elaborant una graella d'observació i utilitzant mitjans audiovisuals. 15
Treball individual: anàlisi i reflexió de les vivències del dia a dia.
treball en parella: recull d'activitats cercant variants i creant propostes adequades al marc escolar
valorar la capacitat d'anàlisi i reflexió de les vivències 25
Prova escrita Avaluar els coneixements aconseguits mitjançant una prova escrita 20
Avaluació: treball del dia a dia individual i en grup avaluar l'esforç interès i les capacitats desenvolupades en el dia a dia 20
participació en les pràctiques Avaluar la participació i les aportacions individuals al grup classe 20

Qualificació

Per poder ser avaluat és imprescindible haver assitit el 80% de les sessions pràctiques i haver aprovat l'examen escrit.
Hi haurà recuperació de l'examen que es podrà optar com a màxim a un
aprovat. Només és podran presentar a l'examen de recuperació aquells que s'han presentat a examen en primera opció.
Els treballs cal presentar-los en el plac preestablert.
No cal portar certificat de cap tipus de falta d'assistència.

Aspectes que tindrem en compte a l'avaluació:
Coneixement teòric
Capacitat reflexiva
Capacitat per relacionar continguts
treball en equip
Reflexió crítica
Interdisciplinarietat
Criteris d’aprenentatge cooperatiu
Exposició correcte
Creativitat
Relació amb els blocs de continguts d'Educació física.


.

Observacions


No assistir a les classes pràctiques amb la vestimenta adequada, pot tenir repercussions en la nota final.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.