Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
Principis de química ambiental Anàlisi i caracterització d'aigües: determinació de la concentració de clorurs, fosfats, duresa i alcalinitat de l'aigua. Terres: pH, conductivitat i capacitat d'intercanvi catiònic. Contaminació de l'aigua. Quimica de sóls. Contaminació de sóls
Crèdits ECTS:
3
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Poc (25%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MIGUEL COSTAS SALGUEIRO

Competències

  • CG1. - Capacitat per analitzar críticament, a partir de la recollida d'informació i la interpretació de dades, situacions complexes i dissenyar estratègies creatives i innovadores per resoldre-les.
  • CG2. - Saber comunicar-se oralment i per escrit en l'àmbit científic i professional, utilitzant les llengües pròpies i l'anglès.
  • CG4. - Planificar i avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los aplicant criteris de qualitat.
  • CE5- Analitzar i avaluar els problemes ambientals des de una perspectiva multidisciplinar
  • CE10 - Analitzar la dinàmica natural de processos i recursos geològics, hidrícs i /o sòls
  • CE12 - Identificar, avaluar riscos naturals i dissenyar plans de prevenció.

Continguts

1. Introducció a la Química Ambiental

2. Quimica del medi acuatic

3. Contaminació de l'aigua

4. Quimica dels sols.

5. Contaminació dels sols. Tractament del sól contaminat

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 3 9 12
Classes expositives 13 15 28
Prova d'avaluació 0 8 8
Resolució d'exercicis 2 9 11
Treball en equip 6 10 16
Total 24 51 75

Bibliografia

  • Baird, Colin (cop. 2001 ). Química ambiental (2nd ed.). Barcelona: Reverté. Catàleg
  • Manahan, Stanley E (cop. 2000 ). Environmental chemistry (7th ed). Boca Raton, [etc.]: Lewis Publishers. Catàleg
  • Baird, Colin (1998 ). Environmental chemistry (2nd ed.). New York: W. H. Freeman and Co.. Catàleg
  • Baird, Colin (cop. 1995 ). Environmental chemistry . New York: W. H. Freeman and Co.. Catàleg
  • Manahan, Stanley E (1994 ). Environmental chemistry (6th ed.). Boca Raton [etc.]: Lewis Publishers. Catàleg
  • O'Neill, Peter (1993 ). Environmental chemistry (2nd ed.). London [etc.]: Chapman & Hall. Catàleg
  • Sierra Rodríguez, Miguel Ángel (2008 ). Principios de química medioambiental . Madrid: Editorial Síntesis. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Entrega Problemes de Química del medi aquàtic Correcta solució dels problemes 20
Preparació d'un treball sobre un cas de contaminació d'aigües Estructuració correcta del treball
Discussió raonada i correcta dels conceptes
20
Preparacio d'un treball sobre contaminació dels sóls Correcta organització del treball
Correcta discussió raonada dels conceptes
20
Prova d'avaluació del curs Correcta solució dels problemes proposats
Correcta resposta a les qüestions plantejades
40

Qualificació

a) Correcta estructuració dels treballs i respostes a examens
b) Correcta discussió dels conceptes desenvolupats al llarg del curs

Es farà promig de totes les activitats d'avaluació sempre i quan la nota de la prova final sigui igual o superior a 4.

En cas contrari, per tal d'aprovar l'assignatura, l'estudiant haurà d'obtenir un 5 a la 2ona prova d'avaluació del total de l'assignatura (prova de recuperació)

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà no presentat l'alumne que no hagi participat en activitats d'avaluació que representin un mínim del 50% de la nota final