Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
Fenòmens de transport. Balanços de matèria i energia. Descripció de les principals operacions de separació.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Indistintament (50%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
ESTHER BADOSA ROMAÑO  / MARIA DOLORS BALAGUER CONDOM  / JESUS COLPRIM GALCERAN

Competències

  • CG1. - Capacitat per analitzar críticament, a partir de la recollida d'informació i la interpretació de dades, situacions complexes i dissenyar estratègies creatives i innovadores per resoldre-les.
  • CG3. - Treballar en equip contribuint a l'elaboració de projectes específics i multidisciplinaris.
  • CG4. - Planificar i avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los aplicant criteris de qualitat.
  • CE-4. Comprendre, a nivell estructural i funcional, les bases moleculars de les estructures i els processos biològics i les seves aplicacions.
  • CE-5. Comprendre, a nivell estructural i funcional, les bases cel · lulars i fisiològiques dels éssers vius.
  • CE-7. Comprendre i aplicar els principis i teories de les reaccions químiques a l'estudi de compostos, biomolècules i materials, així com al desenvolupament de processos.
  • CE-8. Conèixer les principals operacions bàsiques d'enginyeria, integrant-les amb els fonaments químics i / o biològics, i saber aplicar-les.
  • CE-10. Identificar i comprendre les diferents etapes d'un procés biotecnològic, des del disseny al desenvolupament i les seves principals aplicacions.

Continguts

1. Processos biotecnològics. Característiques i operacions implicades.

2. Balanços de matèria. Balanços d'energia

3. Concepte d'operació bàsica. Tipus d'operacions

4. Introducció als fenòmens de transport. Mecanismes de transport.

5. Estudi d'un procés biotecnològic

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 5 19 24
Classes expositives 25 10 35
Classes participatives 7 10 17
Debat 6 8 14
Prova d'avaluació 5 25 30
Resolució d'exercicis 12 18 30
Total 60 90 150

Bibliografia

  • Pauline M. Doran (2011). Bioprocess Engineering Principles (1995). Academic Press: Academic Press. Catàleg
  • S Kato, F Yoshida (2009). Biochemical Engineering. A textbook for Engineers, Chemists and Biologists. Wiley-VCH .
  • F Godia, J. Lopez Santin (editores) (1998). Ingeniería Bioquímica. Ed. Síntesis.
  • Bailey, James Edwin (cop. 1986 ). Biochemical engineering fundamentals (2nd ed.). New York [etc.]: McGraw-Hill. Catàleg
  • Aucejo, Antoni (1999 ). Introducció a l'enginyeria química . Barcelona: Pòrtic. Catàleg
  • Calleja Pardo, Guillermo (1999 ). Introducción a la Ingeniería Química . Madrid: Editorial Sintesis. Catàleg
  • Costa López, José (1994 ). Curso de ingeniería química : introducción a los procesos, las operaciones unitarias y los fenomenos de transporte . Barcelona [etc.]: Reverté. Catàleg
  • Geankoplis, Christie J (cop. 2003 ). Transport processes and separation process principles (includes unit operations) (4th ed). Upper Saddle River: Prentice Hall. Catàleg
  • Griskey, Richard G (cop. 2002 ). Transport phenomena and unit operations : a combined approach . New York: Wiley-Interscience. Catàleg
  • McCabe, Warren L (cop. 2001 ). Unit operations of chemical engineering (6th ed.). Boston [etc.]: McGraw-Hill. Catàleg
  • McCabe, Warren L (cop. 2002 ). Operaciones unitarias en ingeniería química (6ª ed.). Madrid [etc.]: MacGraw-Hill. Catàleg
  • Costa López, José (1994 ). Problemes d'introducció a l'enginyeria química . Barcelona: Publicacions de la Universitat de Barcelona. Catàleg
  • Carrasco, Félix (2002 ). Operacions bàsiques de la indústria alimentària : problemes i material didàctic (3a ed.). Girona: Universitat de Girona.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Avaluacio Continuada Examens durant els períodes d'avaluació continuada 40
prova final Nota obtinguda 60

Qualificació

Examenes d'avaluació continuada (2) durant el curs, 40%
Prova final escrita 60%

Cal treure un mínim de 4 en la prova final per a fer mitja.

S'aprova l'assignatura en obtenir una nota de 5.00/10.00 o superior.

Si no s'assoleix la nota de 5.0, es pot anar a la recuperació, on en un únic exàmen amb tots els continguts del curs,donarà una nota màxima de 5.0/10.0 en cas de superar-lo.

Si es dessitja pujar nota, només en el cas d'haver assolit una nota mínima de 5.0/10.0 en la mitja abans de la recuperació, es podrà anar a l'exàmen de recuperació per a millorar la nota de la prova final, no es pot millorar la nota de les avaluacions continuades.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Només es qualificarà l'assignatura com a "No presentat" quan no s'hagi comparegut a l'exàmen final.