Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
Estudi de la filosofia de l'època moderna. Del Renaixement a Leibniz
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
Josep Olesti Vila

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dl 10:30-12:00, dc 10:30-12:00
Pràctiques d'aula1 dl 10:30-12:00, dc 10:30-12:00

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context
  • CE9. Adquirir la capacitat d'analitzar críticament amb claredat i rigor els arguments filosòfics presentats en els esmentats textos
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada

Continguts

1. Consideracions preliminars

2. La filosofia en l'època del Renaixement

3. La filosofia de Descartes

4. Al marge del cartesianisme: el llibertinatge erudit; Pascal

5. El racionalisme postcartesià: Spinoza, Malebranche, Leibniz

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Altres 0 15,00 15,00
Anàlisi / estudi de casos 3,00 105,00 108,00
Sessió expositiva 42,00 0 42,00
Total 45,00 120,00 165

Bibliografia

  • Bréhier (2000). Història de la filosofia. UAB-Tecnos. Catàleg
  • Copleston, Frederick C (1999- ). Historia de la filosofía (5a ed.). Barcelona: Ariel.
  • Descartes, René (2005 ). Meditaciones metafísicas con objeciones y respuestas . Oviedo: KRK. Catàleg
  • La Mothe Le Vayer (2001). Diálogos del escéptico. El cuenco de plata. Catàleg
  • La Mothe Le Vayer (1988). Dialogues faits à imitation des anciens. Fayard. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Lectura dels textos obligatoris assenyalats; recensió Competència conceptual i lingüística 15
Exàmens: un examen parcial, a meitat de semestre, i un examen final. - Coneixement de la matèria i capacitat d'expressar-lo
- L'examen parcial, si escau, allibera matèria de l'examen final
80
Participació activa en les sessions a classe Pertinència 5

Qualificació

1. Coneixement i competència expressiva
2. Recensió del diàleg De la divinitat de La Mothe Le Vayer.
3. Lectura de les Meditacions metafísiques de Descartes.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No lliurar l'examen final

Observacions

- Les sessions a classe es centraran especialment en Descartes, Spinoza i Leibniz.
- Es pressuposa una lectura, paral.lela a les sessions a classe, d'una història de la filosofia, preferentment Bréhier o Copleston.
- Cal que tot estudiant es faci amb un exemplar de les Meditacions de Descartes i del diàleg De la divinitat de La Mothe Le Vayer (el primer, de lectura obligatòria; el segon, de lectura i recensió obligatòria).

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.