Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
en català
Crèdits ECTS:
3
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Gens (0%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
ROSER GÜELL ORDIS

Competències

  • Conèixer els continguts psicomotors i d’expressió corporal i el desenvolupament curricular actual d’Educació Infantil.
  • Conèixer les àrees curriculars de l'Educació Primària, la relació interdisciplinària entre elles, els criteris d'avaluació i el cos de coneixements didàctics entorn dels procediments d'ensenyament i aprenentatge respectius.
  • Promoure i facilitar els aprenentatges en la primera infantesa, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional, psicomotora i volitiva.
  • Dissenyar, planificar i avaluar processos d'ensenyament i aprenentatge, tant individualment com en col·laboració amb altres docents i professionals del centre.
  • Dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat i que atenguin la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans que conformin els valors de la formació ciutadana.
  • Reflexionar en grup sobre l'acceptació de normes i el respecte als altres.
  • Estimular i valorar l'esforç, la constància i la disciplina personal en els estudiants.
  • Conèixer fonaments de dietètica i higiene infantils.
  • Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa i de l'entorn social.
  • Mantenir una relació crítica i autònoma respecte dels sabers, els valors i les institucions socials públiques i privades.

Continguts

1. DIDÀCTICA DE L’EXPRESSIÓ CORPORAL: -Aproximació conceptual. -Tendències actuals. -Expressió i comunicació corporal i currículum

2. SENSOPERCEPCIÓ. (introjecció): -Reconeixement de les parts del cos -Els sentits -Les sensacions: imatge interna, treball de manipulació, coneixement visual, coneixement auditiu, coneixement cinestètic.

3. HABILITATS I/O TÈCNIQUES QUE CONFIGUREN EL LLENGUATGE CORPORAL -El gest: unitat bàsica del moviment. -El mov. Coordinat en l’expressió corporal. -Organització de la percepció de l’espai i del temps.

4. CREATIVITAT CORPORAL -Joc sensorial, joc de descarrega, joc gestual, joc dramàtic, dansa lliure, improvisació

5. ELS LLENGUATGES EXPRESSIUS -Tipus de llenguatges expressius -Els llenguatges de suport -La Dansa com a llenguatge d'expressió

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 10 10 20
Elaboració de treballs 1 17 18
Prova d'avaluació 0 14 14
Simulacions 21,5 1,5 23
Total 32,5 42,5 75

Bibliografia

  • Alvarez Novoa, C. (1995). Dramatización. El teatro en el aula.. Barcelona: Octaedro. Catàleg
  • Arteaga, M. y otros (1997). Desarrollo de la expresividad corporal . Barcelona: Inde. Catàleg
  • Berger, I. (2000). Danza la vida. Madrid: Narcea. Catàleg
  • Cañas, J. (1999). Actuar para ser . Granada: Mágina. Catàleg
  • Castañer, M. (2000). Expressión Corporal y danza. Barcelona: Inde. Catàleg
  • Stokoe, P. (1967). La expresión corporal y el niño. Buenos Aires: Ricordi. Catàleg
  • Hernandez, I. (1991). Jugando a ser . Salamanca: Amarú. Catàleg
  • Laguna, E. (1995). Como desarrollar la expresión a través del teatro.. Barcelona: Ceac. Catàleg
  • Lazaro cantarín,J. (1998). Taller de teatro. Madrid: CSS. Catàleg
  • Lora, J. (1991). La Educación Corporal. Barcelona: Paidotribo. Catàleg
  • Luria, A.R. (1984). Sensación y percepción. Barcelona: Martinez Roca. Catàleg
  • Mateu, M. (1992). Actividades corporales de expresión. Barcelona: Paidotribo. Catàleg
  • Motos, T. Aranda, G. (2001). Práctica de la expresión corporal. Ciudad Real : Ñaque. Catàleg
  • Motos, T. tejedo, F. (1999). Prácticas de dramatización. Madrid: La avispa S.L.. Catàleg
  • motos, T. (2003). Bases para el taller expresivo creativo. Malaga : Dykinson. Catàleg
  • Villada, P. Vizuete, M. (2002). Los fundamentos teóricos didácticos de la E.F. . Madrid: M.E.C.D.. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Avaluació inicial i final de la propia riquesa i expresivitat corporal portar a terme una avaluació inicial i una final dels aprenentatges aconseguits al llarg del quadrimestre, amb l'objectiu principal d'experimentar el mètode d'avaluació aplicat. 10
Treball individual: recull d'activitats, vivències i espai per la reflexió valorar la capacitat de reflexió sobre les vivències personals de la pràctica 30
Prova escrita Avaluar els coneixements globals adquirits a través de l'expressió escrita 35
Avaluació: treball del dia a dia individual i en grup avaluar la feina del dia a dia 20
Avaluación personal Avaluar les aportacions individuals al grup classe 5

Qualificació


Per poder ser avaluat és imprescindible haver asssitit el 80% de les sessions pràctiques i haver aprovat l'examen escrit.
Hi haurà recuperació de l'examen que es podrà optar com a màxim a un
aprovat. Només és podran presentar a l'examen de recuperació aquells que s'han presentat a examen en primera opció.
Els treballs cal presentar-los en el plac preestablert.
No cal portar certificat de cap tipus de falta d'assistència.

Aspectes que tindrem en compte a l'avaluació:
Coneixement teòric
Capacitat reflexiva
Capacitat per relacionar continguts
treball en equip
Reflexió crítica
Interdisciplinarietat
Criteris d’aprenentatge cooperatiu
Exposició correcte
Creativitat
Relació amb els blocs de continguts d'Educació física.


.

Observacions


No assistir a les classes pràctiques amb la vestimenta adequada, pot tenir repercussions en la nota final.