Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2010
Descripció:
Introducció històrica als principals autors de la filosofia antiga amb consideració explícita al problema de les fonts: 1. Estudi de la contextualització històrica i historiogràfica dels principals autors i les doctrines d'aquest període. 2. Aproximació sistemàtica als principals problemes tractats en els diversos corrents de la filosofia antiga. 3. Introducció a l'obra dels principals autors.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
Carla Carreras Planas  / Oriol Ponsati Murla

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dl 11:30-13:00, dc 11:30-13:00
Pràctiques d'aula1 dl 11:30-13:00, dc 11:30-13:00

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context
  • CE9. Adquirir la capacitat d'analitzar críticament amb claredat i rigor els arguments filosòfics presentats en els esmentats textos
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són

Continguts

1. Plató

          1.1. És una bona idea la teoria de les idees?

          1.2. Lectura i comentari de "El banquet"

          1.3. Lectura i comentari de "Fedre"

          1.4. Lectura i comentari de "Fedó"

          1.5. Lectura i comentari de la "Carta VII"

2. Aristòtil

          2.1. Aristòtil i el seu context històric

          2.2. El corpus aristotèlic

          2.3. La metafísica

          2.4. La filosofia de la natura

          2.5. Aristòtil després d'Aristòtil

3. La filosofia hel·lenística

          3.1. El món hel·lenístic

          3.2. L'estoïcisme antic: lògica, física i ètica

          3.3. Epicur

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Elaboració individual de treballs 2,00 45,00 47,00
Exposició dels estudiants 4,00 25,00 29,00
Prova d'avaluació 3,00 25,00 28,00
Sessió expositiva 36,00 10,00 46,00
Total 45,00 105,00 150

Bibliografia

  • Ferrater Mora, Josep, (1994 ). Diccionario de filosofía (Ed., rev., aum. y actualizada). Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Terricabras, Josep Maria (1986 ). Textos de filosofia Ergo : curs d'orientació universitària . Barcelona: Vicens-Vives.
  • Bréhier, Émile (1998-2002 ). Història de la filosofia . Madrid [etc.]: Tecnos [etc.]. Catàleg
  • Copleston, Frederick C. (2001- ). Historia de la filosofía (6a ed.). Barcelona: Ariel.
  • Guthrie, W.K.C. (1984-1993 ). Historia de la filosofía griega . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Torelló, Ramón María (1993 ). Introducció a la filosofia grega . Barcelona: Enciclopèdia Catalana. Catàleg
  • Armstrong, A.H. (1993). Introducción a la filosofia antigua. Buenos Aires: Eudeba. Catàleg
  • Plató (2010 ). El banquet ; Fedre . Barcelona: Educaula. Catàleg
  • Plató (2009 ). Cartes . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Plató (cop. 1999 ). Fedó . Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Lledó, Emilio (1995 ). El Epicureísmo (2ª ed.). Madrid: Taurus. Catàleg
  • Long, Anthony A (1984 ). La Filosofía helenística : estoicos, epicúreos, escépticos . Madrid: Alianza. Catàleg
  • García Gual, Carlos (1981 ). Epicuro . Madrid: Alianza. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Dos comentaris de text El professor proporcionarà diversos textos al llarg del semestre, dels quals l'estudiant n'haurà d'escollir dos per realitzar-ne un comentari. Es prendrà en consideració especialment la correcció formal, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments exposats per l'estudiant. 10
Treball de curs Realització d'un treball de curs. El tema del treball s'haurà de pactar prèviament amb el professor. Es tindran especialment en compte la correcció formal que escau a un treball acadèmic, així com la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant. 50
Prova escrita Examen consistent en el comentari de text i/o exposició d'un tema. Tindrà lloc el dia assignat pel calendari d'exàmens de la Facultat de Lletres. 40

Qualificació

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Obtindrà la qualificació de "No presentat" tot estudiant que no lliuri tots tres treballs d'avaluació obligatòria: 2 comentaris de text, treball de curs i examen.

Assignatures recomanades

  • Antropologia filosòfica
  • Ètica
  • Història de la filosofia antiga I

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.