Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2009
Descripció:
Construcció de la diferència (sistema sexe-gènere, cultura, etc., en l'activitat investigadora, formadora i professional). Discurs i ideologia. Identitat, diversitat i poder. Regulació social del normal i del patològic.
Crèdits:
4,5
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
TERESA CABRUJA UBACH  / ANTONIA DORADO CABALLERO

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dl 11-13 38

Altres Competències

  • - Reconèixer i reflexionar d'una manera crítica sobre les relacions entre cultura, ciència i sistema social.
  • - Comprendre les dinàmiques socio-històriques que impregnen la idea de subjecte "tradicional" i la d'"alteritat", i que participen en la reproducció i transmissió de prejudicis, estereotips i relacions de poder.
  • - Formar en una anàlisi crítica dels supòsits amb els quals es treballa des del propi coneixement especialitzat i la pròpia activitat, a fi de poder dur a terme una pràctica professional reflexiva, autocrítica i compromesa.
  • - Conèixer i desenvolupar "eines" d’anàlisi i actuació, de tipus dinàmic, dialògic i participatiu, que siguin sensibles a les desigualtats de poder en la societat actual.

Continguts

1. Ciència, cultura i Valors: Introducció. 1.1.El debat modernitat-postmodernitat i positivisme-postpositivisme i el seu impacte en les ciències psicològiques i socials. 1.2.La "crisi de la Psicologia" : La Psicologia moderna/La psicologia postmoderna i postpositivista. 1.3. Les aportacions del socioconstruccionisme

2. La construcció de la diferència en l'activitat investigadora, formadora i professional. 2.1. El subjecte modern de la racionalitat positivista i la construcció de l'"alteritat": "diferència cultural" i "diferència sexual i de gènere". 2.2. El currículum ocult a la formació universitària i a la pràctica professional: prejudicis i valors. 2.3. El rol expert-no expert i les relacions de poder.

3. La construcció de la diferència racional-irracional i del binomi "normal-patològic" des de la ciència. 3.1. La psicologia i les ciències mèdiques com a constructores de subjectivitats i relacions. 3.2. La antipsiquiatria i la construcció social de la psicopatologia.

4. La construcció cultural de la identitat 4.1. Noves teories identitàries: història, cultura i narrativitat 4.2. La diferència cos-màquina i natura-cultura desde la ciberpsicologia.

5. La pràctica de la reflexivitat en la producció del coneixement psicològic i el seu exercici

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Altres 0 0 0
Prova d'avaluació 0 0 0
Sessió pràctica 0 0 0
Visionat/audició de documents 0 0 0
Total 0 0 0

Bibliografia

  • Cabruja i Ubach, Teresa, (2005). Psicología : perspectivas deconstruccionistas. Barcelona: Editorial UOC.
  • Armistead, Nigel (1974). : La reconstrucción de la Psicología Social, . barcelona: hora. Catàleg
  • Berger, P i Luckmann, T (1966). La construcción social de la realidad, . Buenos Aires: Amorrortu. Catàleg
  • Billig, M (1979). Psychology, Racism and Fascism. . Birmingham: : Searchlight.
  • Burr,V. (1996). Introducció al construccionisme social. . Barcelona: uoc. Catàleg
  • Butler J. (2003). Cuerpos que importan. buenos aires: paidos. Catàleg
  • cabruja, t. (2007). Subjetividad, discurso y relaciones de poder. Una aproximación desde la psicolog. Dins torras m (Ed.), Cuerpo e Identidad (, p. 117-139). barcelona: uab.
  • Davis, B. (1999). Sapos y culebras y otros cuentos feministas. . Madrid: Catedra.
  • Derrida Jacques (1989). La escritura y la diferencia. Barcelona: Anthropos. Catàleg
  • Fanon, F. (1968). Peau Noire, Masques blancs Pieles negras, Mascaras Blancas. La Habana: Instituto del Libro.
  • Figueroa-Sarriera, Heidi. (1996). El realismo mágico de los espacios cibernéticos: la reinversión del cuerpo. Dins Gordo, A. y Linaza J (Ed.), Psicologia(s), discurso(s) y poder (, p. 405-415). Madrid: Visor.
  • Foucault, M (1999). Obras esenciales de Michel Foucault. . Barcelona: Paidos. Catàleg
  • Fox-Keller, E. (1985). Reflexiones sobre Género y Ciencia. . valencia: alfons el magnanim. Catàleg
  • Geertz, Clifford (1996). Los usos de la diversidad. Barcelona México: Paidos. Catàleg
  • Gergen, K. (1998). La psicología social como historia. Anthropos, , (177), 39-49
  • Gergen, Kenneth J (1996). Realidades y Relaciones. Barcelona: Paidos. Catàleg
  • Goffman, E. (1979). La presentación del yo en la vida cotidiana. . Buenos Aires: Amorrortu.
  • Gordo, A. y Linaza, J. (1996). Psicologia(s), discurso(s) y poder. Madrid: Visor.
  • Hare-Mustin, R.T. i Marecek J. (1994). Marcar la Diferencia. Psicología y construcción de los sexos.. Barcelona: Herder. Catàleg
  • Henriques, J., Hollway, Urwin, C., Venn, C., y Walkerdine, V. (1984). Changing the Subject: Psychology, social regulation and subjectivity.. Londres: Methuen.
  • Ibáñez, T. (1994). Psicología Social Construccionista. México: U de Guadalajara.
  • . Psicología Social. Una visión crítica e histórica (1998). Barcelona: Anthropos.
  • Lyotard, JF (1986). La condición postmoderna. Barcelona: Gedisa. Catàleg
  • Martín-Baró, Ignacio (1985). Acción e Ideología: Psicología Social desde. el salvador: uca. Catàleg
  • Montero, M. (1994). Construcción y crítica de la psicología social. Barcelona: Anthropos.. Catàleg
  • Psicologia critica (2007). Archipiélago..

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Activitat 1: Exercicis de Lectura, debat, reflexió i aplicació de continguts del temari. Treball en grup petit i amb tot el grup classe. Textos i guió proposats. S'entreguen 4 informes i un treball. 50
Activitat 3: Participació en els tallers proposats i entrega dels informes sol.licitats. Realització individual. 20
Activitat 4: Una prova individual a mig curs de comprensió i reflexió. 30

Qualificació

L’avaluació dels continguts de l’assignatura es farà a través d'avaluació continuada i es tindrà en compte la participació a les classes de teoria i de pràctiques.

En concret:
- Una prova individual a mig curs de comprensió i reflexió, 30%.
- Un treball grupal dissenyat per a la continuïtat de participació a classe i els seus informes, 20%.
- Un treball grupal aprofundit i d'aplicació, 30%.
- La valoració de les pràctiques: asssistència i participació a les sessions programades i avaluació dels treballs demanats, 20 %.

Hi ha la possibilitat d'un exàmen final amb tot el temari de l'assignatura.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.