Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2007
Descripció:
Societat de la informació. El paper de la família i l'entorn social en l'educació. Intervenció en famílies. Influència educativa dels mitjans de comunicació. Projectes educatius de ciutat.
Crèdits:
4,5
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Gens (0%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MARIA DELS ANGELS ROURA MASSANEDA

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dt-dj 18:30-20 34

Altres Competències

  • 1. Promoure en els alumnes una comprensió adequada dels processos evolutius i educatius en el marc de les relacions que s'estableixen entre cultura, ensenyament, aprenentatge i desenvolupament. 2. Capacitar als alumnes perquè comprenguin les relacions que s'estableixen entre els processos evolutius i els processos educatius, 3. Facilitar i ajudar als alumnes a la comprensió de les pràctiques educatives familiars i al coneixement dels programes associats per la seva millora. 4. Facilitar i ajudar als alumnes a la comprensió de les pràctiques educatives que es donen a l'entorn social i al coneixement dels programes associats per la seva millora. 5. Ajudar als alumnes a incorporar estratègies per cooperar en grup que els capaciti per discutir constructivament, planificar i realitzar tasques conjuntament i, especialment, utilitzar i regular les relacions interpersonals.

Continguts

1. 1. Cultura, ensenyament, aprenentatge i desenvolupament. L'organització social de l'educació. Les pràctiques educatives com a contextos de desenvolupament. La perspectiva ecològica de Urie Bronfenbrenner. 2. El desenvolupament entès com un viatge en solitari de les persones. La teoria de Piaget. La concepció piagetiana de l'educació i les seves implicacions educatives. 3. El desenvolupament mediat per la cultura. La teoria històric-cultural de Lev S. Vigotski. Aprenentatge i desenvolupament. La Zona de Desenvolupament Pròxim. 4. Desenvolupament i família. Les pràctiques educatives familiars i els canvis evolutius individuals. Models d'intervenció a les famílies. 5. L'influència educativa dels mitjans d'educació. Televisió i tecnologies de la informació. Els valors a les tecnologies de la informació i la comunicació. 6. L'aprenentatge al llarg de la vida i la seva implicació pel desenvolupament humà. Alfabetització i educació d'adults. La formació permanent. 7. Els projectes educatius de ciutat. Diagnosi, elaboració i actuacions. 8. Estratègies d'intervenció psicològica als àmbits educatius. La perspectiva comunitària. L'educació escolar i les persones.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 3,00 2,00 5,00
Lectura / comentari de textos 3,00 3,00 6,00
Sessió expositiva 1,50 0,50 2,00
Total 7,50 5,50 13

Bibliografia

  • Bronfenbrenner, U. (1987). La ecología del desarrollo humano. Buenos Aires: Paidós.
  • Cole, M. (1999). Psicología cultural. Madrid: Morata.
  • Piaget, J. (1985). Escrits per a educadors. Vic: Eumo.
  • Vigotski, L.S. (1979). El desarrollo de los procesos psicológicos superiores. Barcelona: Crítica.
  • Vigotski, L.S. (1995). Pensamiento y lenguaje. Barcelona: Paidós.
  • Vila, I. (1998). Familia, escuela y comunidad. Barcelona: Horsori.
  • Mª Luisa Máiquez...(et al.) (2000). Aprender en la vida cotidiana : un programa experimental para padres . Madrid: Aprendizaje Visor.
  • M.J. Rodrigo; Palacios,J (1998). Familia y desarrollo humano. Madrid: Alianza Editorial.
  • Monereo, C; Pozo, I (2005). El asesoramiento educativo a examen. Barcelona: Graó.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %

Qualificació

Mètodes docents:
Classes presencials, discussió en grups i realització de pràctiques.
Tipus d'exàmens:
L'avaluació es farà a partir dels treballs realitzats a classe.

Observacions

Prerequisits:
Cap

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.