Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2021
Descripció:
Anàlisi històrica i empírica de les crisis i expansions econòmiques. Determinants de les crisis i expansions econòmiques des d'una perspectiva històrica. La importància de l'entorn econòmic per a l'activitat empresarial. L'anàlisi de conjuntura econòmica: definició i conceptes bàsics. Principals agregats econòmics. Indicadors avançats del cicle econòmic. Tècniques univariants i multivariants per a l'anàlisi i predicció de l'entorn econòmic.
Crèdits:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
Xavier Baso Coll  / Rosa Ros Massana
Idioma de les classes:
Català (60%), Castellà (30%), Anglès (10%)

Competències

  • CG.1. Integrar, contextualitzar i sistematitzar les teories rellevants i les tendències emergents en l'anàlisi de l'empresa i el seu entorn econòmic.
  • CG.4. Elaborar informes, estudis tècnics o tesi a partir del coneixement i anàlisi crítica.
  • CG.5. Treballar per continuar aprenent principalment de manera autònoma i aplicar els principis deontològics propis d'un empresari, directiu o investigador.
  • CE.1. Integrar coneixements, també des d'una perspectiva històrica i social, per a realitzar un diagnòstic de l'entorn econòmic o empresarial per a la presa de decisions.
  • CE.3. Identificar els problemes econòmics i empresarials o temes d'investigació rellevants i formular les preguntes i hipòtesis basant-se en un marc teòric.

Continguts

1. PRIMERA PART

          1.1. Principals canvis en el model de creixement des del decenni de 1970

                    1.1.1. Alentiment del creixement econòmic i increment de la inestabilitat

                    1.1.2. L'evolució de la desigualtat

                    1.1.3. Canvi tecnològic, canvi estructural i productivitat

                    1.1.4. De les polítiques keynesianes a la "revolució conservadora"

          1.2. La "finançarització" de l'economia i les seves conseqüències

                    1.2.1. El creixement dels actius financers al món

                    1.2.2. Globalització, desregulació i innovació financera

                    1.2.3. Els resultats de la "finançarització": les crisis financeres

          1.3. Aquesta vegada és diferent? La crisi de 2008 en perspectiva històrica

                    1.3.1. La innovació financera i l'especulació immobiliària

                    1.3.2. Els desequilibris exteriors de l'economia americana

                    1.3.3. Endeutament i desigualtat

                    1.3.4. La difusió de la crisi: el cas espanyol

2. SEGONA PART

          2.1. L'entorn econòmic i la realitat empresarial: relacions perilloses?

                    2.1.1. Anàlisi de l'entorn econòmic: nocions bàsiques

                    2.1.2. La importància de l'entorn econòmic per a l'activitat empresarial

          2.2. Instruments essencials de l’anàlisi de l’entorn econòmic

                    2.2.1. Aspectes bàsics de l'anàlisi de sèries temporals

                    2.2.2. La qüestió de la velocitat en el canvi de les sèries

                    2.2.3. L'anàlisi del cicle mitjançant indicadors mensuals que aproximen al cicle

                    2.2.4. El seguiment del cicle mitjançant un sistema d'indicadors avançats, contemporanis i retardats

          2.3. L'anàlisi de l'entorn macro a la pràctica: economia catalana, espanyola i europea

                    2.3.1. Fent un diagnòstic de conjunt de l'economia catalana

                    2.3.2. El seguiment de la conjuntura del mercat laboral espanyol

                    2.3.3. Determinant si l'economia de la zona euro ha tocat un mínim cíclic a partir dels indicadors de sentiment econòmic

                    2.3.4. Determinant la posició cíclica de l'economia alemanya mitjançant el rellotge del cicle econòmic

          2.4. Nous factors de risc/oportunitat en l'entorn macro:geopolítica

                    2.4.1. Nocions bàsiques d'anàlisi macro de països: aspectes polítics i institucionals

                    2.4.2. Geopolítica: concepte i eines d'anàlisi

          2.5. Casos d'estudi

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Elaboració individual de treballs 6,00 55,00 0 61,00
Lectura / comentari de textos 0 49,00 0 49,00
Sessió expositiva 16,00 3,00 0 19,00
Sessió participativa 8,00 5,00 0 13,00
Tutories de grup 8,00 0 0 8,00
Total 38,00 112,00 0 150

Bibliografia

  • Comín, Francisco (2013). Crisis económicas en España :. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Glyn, Andrew (2010). Capitalismo desatado :. Madrid: Centro de Investigación para la paz [etc]. Catàleg
  • Keen, Steve (2021). ¿Podemos evitar otra crisis financiera?. Madrid: Capitan Swing.
  • Kindleberger, Charles P (1991). Manías, pánicos y cracs :. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Marichal, Carlos (2010). Nueva historia de las grandes crisis financieras :. Barcelona: Debate. Catàleg
  • Reinhart, Carmen M (2011). Esta vez es distinto :. Madrid, [etc.]: Fondo de Cultura Económica. Catàleg
  • Mazzucato, Mariana (2019). El valor de las cosas. Madrid: Taurus.
  • Roncaglia, Alessandro (2015). Economistas que se equivocan. Las raíces culturales de la crisis. Saragossa: Prensas Universitarias de Zaragoza.
  • Saez, Emmanuel i Zucman, Gabriel (2021). El triunfo de la injusticia. Madrid: Taurus.
  • Skidelsky, Robert Jacob Alexander (2009). El Regreso de Keynes. Barcelona: Crítica. Catàleg
  • Stiglitz, Joseph E. (2010). Caída libre :. [Madrid]: Santillana [etc]. Catàleg
  • Garrido, R.; Fernández, J.L; Mañas, E.; Peinado, M.L. (2003). Análisis del entorno económico de la empresa. Madrid: Pirámide.
  • Espasa, Antoni (1993). Métodos cuantitativos para el análisis de la coyuntura económica. Madrid: Alianza. Catàleg
  • The Economist (2010). Guide to Economic Indicators: Making Sense of Economics (7a). Londres: John Wiley and Sons.
  • Servei Estudis BBVA. Recuperat , a https://www.bbvaresearch.com
  • CaixaBank Research, Informe mensual. Recuperat , a http://www.caixabankresearch.com/publicaciones/im/anteriores
  • Cambra Oficial de Comerç de Barna, Informe de conjuntura de l'economia catalana. Recuperat , a https://www.cambrabcn.org/ca_ES/serveis-corporatius/estudis/
  • CESifo, informe IFO . Recuperat , a https://www.ifo.de/en
  • Eurostat. Recuperat , a https://ec.europa.eu/eurostat/home?
  • Idescat. Recuperat , a https://www.idescat.cat/
  • Institut Nacional d’Estadística. Recuperat , a http://www.ine.es/

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Classes participatives de la primera part Es valorarà l'assistència, la participació a classe i l'elaboració d'exercicis breus 10 No
Elaboració d'un informe a partir de l'anàlisi de dades i la lectura de textos Es valorarà la capacitat d'integrar l'anàlisi i els principals conceptes exposats a l'assignatura i als textos de referència 25 No
Classes participatives de la segona part Es valorarà l'assistència i la participació a classe 10 No
Redacció d'un informe aplicat: anàlisi de l'entorn macroeconòmic d'un país i recomanacions per a la direcció Es valorarà la capacitat d'anàlisi i d'ús de les dades pertinents per a la presa de decisions empresarials 55 No

Qualificació

S'avaluarà l'assimilació dels objectius i les competències de l'assignatura. L'avaluació comprendrà tots els materials utilitzats a les classes teòriques i pràctiques, així com les lectures obligatòries.
L'estudiant haurà de redactar dos informes, un per cada part de l'assignatura. Així mateix, també es valorarà la participació a classe.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La nota No Presentat es reservarà per aquells estudiants que no hagin presentat cap dels dos informes de l'assignatura

Avaluació única:
Els estudiants podran sol·licitar l'avaluació única, és a dir, la realització d'un examen final que comptarà el 100% de la nota, en els terminis establerts per la Facultat.
L'examen avaluarà el contingut de les classes i de la bibliografia obligatòria que assenyalin els professors.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.
Els exercicis presencials i online s’han d’atendre a les normes acadèmiques de citació. La còpia, el plagi o la utilització fraudulenta d’informació està penalitzada per la normativa vigent de la UdG. L'article 21 diu:
21.1 La realització fraudulenta de qualsevol dels exercicis exigits en l'avaluació d'una assignatura comportarà la no superació de l’assignatura, amb independència del procés disciplinari que es pugui seguir contra l'alumne infractor.

Tutoria

Les hores de tutoria tindran lloc en les franges horàries que fixa el departament. Les consultes i tutories hauran de ser acordades prèviament per mitjà del correu electrònic.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

La interacció entre els estudiants i el professor té especial importància al llarg del procés d'elaboració dels informes que els estudiants han de redactar per superar l'assignatura. Les comunicacions presencials o online entre professor i estudiants sempre tindran lloc durant l'horari laboral i docent.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.