Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2021
Descripció:
Aplicar els coneixements sobre la creació audiovisual a l'escriptura d'un guió de curtmetratge.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MARC PLANA BOTEY
Idioma de les classes:
Català (70%), Castellà (20%), Anglès (10%)

Competències

  • B9. Utilitzar l'enginy i la creativitat per trobar solucions adequades a problemes inèdits
  • E2. Guionitzar productes audiovisuals i multimèdia
  • E12. Capacitar per a definir temes de recerca o de creació personal innovadora que es materialitzin mitjançant recursos estètics, expressius i artístics, i que puguin contribuir al coneixement o desenvolupament dels llenguatges audiovisuals o la seva interpretació.

Continguts

1. Introducció: el relat cinematogràfic

          1.1. Els models narratius

          1.2. Llarg, curt, televisió, documental...

2. Procés de desenvolupament del guió

          2.1. Premises narratives

          2.2. L’estructura

          2.3. La definició de personatges

          2.4. El tractament i l’escaleta

          2.5. L'escena: conflicte, clímax i canvi.

          2.6. El diàleg

          2.7. El guió literari

3. Els factors de la ficció (aplicats al guió a desenvolupar)

          3.1. El tema

          3.2. La instància narrativa

          3.3. Els personatges

          3.4. La trama

          3.5. El temps

          3.6. L’espai

          3.7. Ritme i to

4. Estratègies narratives (aplicats al guió a desenvolupar)

5. Relats, guions i guionistes model

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Altres 0 1,00 0 1,00
Aprenentatge basat en problemes (PBL) 20,00 15,00 0 35,00
Elaboració individual de treballs 18,00 64,00 0 82,00
Sessió participativa 22,00 10,00 0 32,00
Total 60,00 90,00 0 150

Bibliografia

  • BALLÓ, Jordi i PÉREZ, Xavier (1995). La llavor immortal. Barcelona: EMPÚRIES.
  • BORDWELL, David (1985). La narración en el cine de ficción. Barcelona: PAIDÓS.
  • GARCÍA MÁRQUEZ, Gabriel (2003). Como se cuenta un cuento. Barcelona: Random House Mondadori.
  • Mackendrick, Alexander (2013). On Film-Making: Manual de escritura y realización cinematográfica. Madrid: Cine Jaguar.
  • McKEE, Robert (2002). El guión . Barcelona: ALBA.
  • PÉREZ, Xavier (1999). El suspens cinematogràfic. Barcelona: PÒRTIC.
  • TARKOVSKI, Andrei (1991). Esculpir en el tiempo. Madrid: RIALP.
  • TUBAU, Daniel (2006). Las paradojas del guionista. Reglas y excepciones en la práctica del guión (Barcelona). Alba.
  • BISKIND, Peter (2004). Moteror tranquilos, toros salvajes. Barcelona: Anagrama.
  • VVAA (2006). Best of Creativescreenwriting Interviews. 1994-2004. Los Angeles: Creative screenwriting. Recuperat , a --

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Anàlisis d'un llibre (assaig o novel·la). Lectura i anàlisis d'un dels llibres proposats a classe.
Comprensió lectora i capacitat de relacionar les idees generals del llibre amb l'activitat narrativa.
20 No
Portafoli Presentació del procés creatiu seguit per a fer el guió i de la gènesi del projecte.
Avaluació de variacions del guió i de la flexibilitat en el seu desenvolupament.
Anàlisi dels recursos narratius utilitzables en el guió a desenvolupar.
Utilització de referents teòrics.
Relacionar el model teòric amb una pel·lícula.
20 No
Taller i desenvolupament pautat del guió. Aquesta activitat integra diferents aspectes del treball de classe:
1. Exposició pautada de les diferents fases del desenvolupament del guió: escaleta, estructura, caracterització dels personatges i tractament. Cal que el professor hagi pogut fer el seguiment de tot el procés.
2. Participació en el taller: presentació del projecte, participar en les anàlisis d'altres projectes, debatre els punts teòrics clau...
3. Exercicis de classe.
30 No
El guió literari Presentació del guió literari i del dossier de producció.
Coherència amb el desenvolupament presentat a classe.
Unitat, qualitat literària del projecte (ús formal i profunditat temàtica del guió), i creativitat de la idea.
Integració intel·ligent i exhaustiva dels elements que formen el producte.
20 No
Autoavaluació Coherència de l'autoavaluació amb el treball realitzat en el curs.
Reflectir en l'autoavaluació els criteris d'avaluació generals.
10 No

Qualificació

El principal criteri de qualificació és la capacitat de justificar, progressivament i de manera teòrica, el desenvolupament del guió realitzat i la seva qualitat final. Aquest és l'objectiu últim del taller, de les tutories, els treballs i l'avaluació final.

S'espera, per tant, que es produeixi una retroalimentació constant entre el desenvolupament del guió i el treball a l'aula.

Al ser un curs pràctic, l'assistència a classe és el punt de partida i de trobada de l'aprenentatge teòric. L'assistència és per tant important. Qualsevol problema al respecte ha de ser consultat amb anterioritat per a buscar alternatives.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Absència sistemàtica de l'alumne a classe sense haver desenvolupat el guió en estadi avançat ni haver entregat cap treball.

Avaluació única:
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté feedbacks dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Observacions

Al ser un curs pràctic, l'assistència a classe és el punt de partida i de trobada de l'aprenentatge teòric. L'assistència és per tant important. Qualsevol problema al respecte ha de ser consultat amb anterioritat per a buscar alternatives.

Assignatures recomanades

  • Documentalisme
  • Estètica i teoria de l'art
  • Estructures i dispositius narratius
  • Guió videogràfic
  • Història del pensament contemporani
  • Llenguatge cinematogràfic
  • Llenguatges contemporanis
  • Sociologia i teoria de la comunicació

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
En cas d'una situació com la de confinament, el curs serà impartit online, gravat des de l'aula.

Modificació de l'avaluació:
En cas d'una situació com la de confinament, les presentacions es podran fer igualment com estava previst.

Tutoria i comunicació:
En cas de confinament, les tutories es faran online a través d'un formulari que es farà en funció de les dates.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.