Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2022
Descripció:
Aquesta assignatura és una introducció a les principals teories sobre la societat contemporània i sobre la comunicació de masses. La presentació de conceptes s’alternarà amb el comentari de textos i l’anàlisi d’exemples audiovisuals, considerant en cada cas el context històric, les aportacions i límits de cada teoria, així com la seva vigència.
Crèdits ECTS:
4

Grups

Grup B

Durada:
Anual
Professorat:
Gabriel Sevilla Llisterri
Idioma de les classes:

Competències

  • B1. Recollir, seleccionar, avaluar i transmetre la informació de manera eficaç i eficient, en funció d'objectius determinats i de diferent procedència i format.
  • B2. Llegir, comprendre i comentar textos científics.
  • B3. Comunicar-se de manera efectiva oralment, per escrit i audiovisualment.
  • B7. Expressar-se en anglès oralment i per escrit a nivell equivalent del B2 d'acord amb els estàndards del marc europeu de referència.
  • B10. Desenvolupar la capacitat d'anàlisi, de síntesi i de judici crític, identificant i argumentant les causes i el context
  • E4. Situar els continguts del propi camp de coneixement en la història i analitzar la seva evolució en relació a altres disciplines culturals

Continguts

1. L’estudi de la societat contemporània

          1.1. La sociologia: definició i objecte d’estudi

          1.2. Orígens de la sociologia

          1.3. Actualitat de la sociologia

2. Les etapes de la societat contemporània

          2.1. L’era de la revolució (1789-1848)

          2.2. L’era del capital (1848-1875)

          2.3. L’era de l’imperi (1875-1914)

          2.4. L’era dels extrems: el curt segle XX (1914-1991)

          2.5. Posmodernitat i fi de la història (1991-2021)

3. Anàlisi de la societat contemporània (1)

          3.1. Durkheim i el funcionalisme

          3.2. Marx i el materialisme històric

          3.3. Weber i l'acció social

4. Anàlisi de la societat contemporània (2)

          4.1. Darwinisme social: Spencer i Kropotkin

          4.2. Funcionalisme, teories del conflicte, interaccionisme

5. La comunicació de masses

          5.1. Lasswell: teoria de l’agulla hipodèrmica

          5.2. Katz i Lazarsfeld: teoria dels efectes limitats

6. Comunicació, computació i intel·ligència artificial

          6.1. Shannon i Weaver: teoria matemàtica de la informació

          6.2. Turing: el joc de la imitació

7. Les indústries culturals

          7.1. L’Escola de Frankfurt i Hollywood

          7.2. Les indústries culturals segons la UNESCO

          7.3. Les indústries culturals a l’Estat espanyol

8. La societat de la informació

          8.1. McLuhan: l’aldea global i les quatre edats de la comunicació

          8.2. Castells: internet, globalització i societat xarxa

          8.3. Segmentació d’audiències i vigilància permanent

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 8,00 9,00 0 17,00
Lectura / comentari de textos 7,00 13,00 0 20,00
Prova d'avaluació 5,00 27,00 0 32,00
Sessió expositiva 20,00 11,00 0 31,00
Total 40,00 60,00 0 100

Bibliografia

  • Adorno, Th. i Horkheimer, M. (1998). Dialéctica de la Ilustración. Madrid: Trotta.
  • Castells, M. (2008). La era de la información (Vol. 1). La sociedad red. Madrid: Alianza.
  • Durkheim, E. (2005). Las reglas del método sociológico. Madrid: Biblioteca Nueva.
  • Giddens, A. (2018). Sociología. Madrid: Alianza.
  • Horkheimer, M. (1998). Teoría crítica. Buenos Aires: Amorrortu.
  • Jameson, F. (1992). El posmodernismo o la lógica cultural del capitalismo tardío. Barcelona: Paidós.
  • Lasswell, H. D. (1985). Estructura y función de la comunicación en sociedad. Dins Moragas Spá, M. (Ed.), Sociología de la comunicación de masas, tomo II (, p. 50-68). Barcelona: Gustavo Gili.
  • Lyotard, J. F. (2006). La condición posmoderna. Madrid: Cátedra.
  • Marx, K. i Engels, F. (2017). Manifest del Partit Comunista. Barcelona: Taifa.
  • Mattelart, A. & Mattelart, M. (1997). Historia de las teorías de la comunicación. Barcelona: Paidós.
  • McLuhan, M. (1993). La Galaxia Gutenberg. Génesis del 'Homo typographicus'. Barcelona: Galaxia Gutenberg.
  • Turing, A. (1950). Computing Machinery and Intelligence. Mind, 59(236), 433-460
  • Weber, M. (2001). La ética protestante y el espíritu del capitalismo. Barcelona: Península.
  • Weber, M. (1993). Economía y sociedad. Madrid: FCE.
  • Snowden, E. (2019). Vigilancia permanente. Barcelona: Planeta.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Examen de sociologia: preguntes teòriques i comentari de textos. Es valorarà el nivell de coneixement de les teories sociològiques explicades a classe i les competències d'anàlisi de textos teòrics. També l'ordre, la correcció i la claredat expressiva. 40
Treball escrit: anàlisi d'un discurs mediàtic aplicant una teoria de la comunicació vista a classe. Es valorarà la capacitat d'anàlisi d'un discurs mediàtic contemporani aplicant alguna de les teories de la comunicació vistes a classe, determinant les seves aportacions, límits i vigència, així com el desenvolupament del seu context històric. També es valorarà l'ordre, la correcció i la claredat expressiva. 40 No
Presentació grupal a classe de conceptes sociològics claus. Es valorarà la capacitat d'aprofundir en un concepte sociològic clau i de situar-lo en el seu context històric. 20 No

Qualificació

Es valorarà el nivell de coneixement de les teories sociològiques explicades a classe, les competències d'anàlisi de textos, la capacitat d'anàlisi d'un discurs mediàtic contemporani i l'ordre, la correcció i la claredat expressiva.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
L'estudiant que no faci ni l'examen ni el treball es considerarà 'no presentat'.

Avaluació única:
Per les característiques d’aquesta assignatura, no es contempla l’opció d’avaluació única.

Requisits mínims per aprovar:
Per superar l’assignatura, cal obtenir una qualificació mínima de 5.

Tutoria

Les tutories es poden demanar enviant un email al professor.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

S'habilitarà un Forum al Moodle on tota la informació del curs estarà disponible i a través del qual els alumnes també podran fer preguntes.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.