Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2009
Descripció:
Introduir l'alumne en les qüestions bàsiques de la teoria de l'art a partir dels textos dels autors: Nietzsche , Heidegger i Benjamin.
Crèdits:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Gens (0%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:

Competències

  • Capacitat d'anàlisi i síntesi i de raonament crític
  • Capacitat d'organització i planificació del treball i l'aprenentatge individual
  • Capacitat d'organització i planificació del treball i l'aprenentatge en equip
  • Habilitat en la comunicació oral i escrita en les llengües catalana i castellana
  • Capacitat de gestionar i ordenar informació
  • Responsabilitat i qualitat en el treball
  • Capacitat d'aplicació de coneixements a la resolució de problemes
  • Capacitat de consulta i maneig de fonts bibliogràfiques
  • Capacitat per transmetre informació, oral, escrita i visual sobre els continguts propis del món de la cultura.

Altres Competències

  • Coneixements instrumentals aplicats: planimètrics i gràfics, fotografia i imatge en moviment, informàtics, materials de l’obra d’art
  • Capacitat d’anàlisi integral de l’obra d’art; coneixement de fonts literàries i documentals, historiografia, metodologia i crítica d’art
  • Visió interdisciplinària de les humanitats
  • Coneixement de terminologia específica

Continguts

1. Sota el paradigma de la tragèdia grega (en polèmica envers la ciència de l’estètica): El Naixement de la tragèdia de Nietzsche.

          1.1. L’art no és un fenomen humà; és un fenomen de la "vida".

          1.2. L’art és un fenomen doble: Apol·lo i Dionís; l’embriaguesa i el somni.

          1.3. La sentència de Anaximandre, la saviesa de Silè i el "mirall transfigurador" de l’art.

          1.4. L’art com a fenomen endèmic i epidèmic.

          1.5. L’artista: a mig camí entre el sacerdot i el filòsof.

          1.6. "Tenim l’art per no morir de la veritat" o "L’art te més valor que la veritat". La veritat de l’experiència i de l’art és una "veritat simbòlica".

          1.7. Exemple: lectura i comentari de "Les Bacants" d'Euripides.

2. Sota el paradigma de "l’obra" (en polèmica envers la tècnica):"L'origen de l'obra d'art" de M.Heidegger

          2.1. Els conceptes d’origen i d’essència: el cercle hermenèutic.

          2.2. Les coses, els instruments i les obres d’art.

          2.3. La Terra i el Món en El parell de botes de Van Gogh.

          2.4. L’obertura de l’obra d’art: el no-ocultament; l’aletheia.

          2.5. La veritat "històrica" de l’obra d’art. Distinció entre els "objectes estètics" i les "obres d’art".

          2.6. La lluita entre Món i Terra: el temple grec.

          2.7. L’art i "l’altre".

          2.8. El traç i la meravella.

          2.9. Recapitulació de les lectures de les obres de Nietzsche i de Heidegger: què és l’art?, qui és l’artista?, en quina relació estan l’art i la veritat?

3. Sota el paradigma de la tècnica (en polèmica envers la modernitat). "L'obra d'art a l'època de la seva reproductibilitat tècnica", "Petita història de la fotografia" de Walter Benjamin.

          3.1. La imatge com a llindar.

          3.2. El concepte d'aura.

          3.3. L'art i l'experiència.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Cerca i anàlisi d'informació 0 25,00 25,00
Elaboració individual de treballs 0 25,00 25,00
Lectura / comentari de textos 0 20,00 20,00
Prova d'avaluació 3,00 10,00 13,00
Sessió expositiva 50,00 0 50,00
Sessió participativa 10,00 10,00 20,00
Visionat/audició de documents 25,00 0 25,00
Total 88,00 90,00 178

Bibliografia

  • Nietzsche (2000). El nacimiento de la tragedia. alianza.
  • Heidegger (1998). El origen de la obra de arte. alianza.
  • Colli (1994). El nacimiento de la filosofia. Barcelona: Tusquets.
  • Vernant (2000). L'univers, els déus, els homes. Empuries.
  • Vernant (1992). Los origenes del pensamiento griego. Paidós.
  • Vernant (2002). Mito y tragedia en la grecia antigua. Paidós.
  • Kerényi (1998). Dioniso. Raíz de la vida indestructible.. Herder.
  • Zambrano (1980). El hombre y lo divino. Fondo de cultura económica.
  • Benjamin, Walter (1987). Dirección única. Madrid: Alfaguara.
  • Benjamin, Walter (1993). L'Obra d'art a l'època de la seva reproductibilitat tècnica : tres estudis de sociologia de l'art (2a ed.). Barcelona: Edicions 62.
  • Benjamin, Walter (cop. 2004). Sobre la fotografía. Valencia: Pre-Textos.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Elaboració de treballs.Recensió dels textos de lectura obligatòria. Terminologia específica. Correcció lingüística. Responsabilitat i qualitat en el treball. Consulta i maneig de bibliografia. Capacitat de pensament propi.
Prova d'avaluació. Completesa en les respostes. Correcció lingüística. Maneig bibliografia. Creativitat.

Qualificació

L'alumne haurà de fer tres recensions de les treslectures obligatòries del programa i un exercici escrit final, tipus comentari de text. Les recensions valdran un 30% i l'exercici final un 70%.

Es valorarà especialment la comprensió dels textos en funció de les classes teòriques, el treball personal de l'alumne (lectures), i la correcció de l'escrit. Pel que fa a aquest darrer critèri és indispensable la correcció sintàctica i ortogràfica en l'exercici escrit.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.