Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Introducció a l'estudi de la literatura catalana contemporània i la seva problemàtica històrica, amb especial atenció a les conseqüències culturals de la guerra civil espanyola. Estudi històric i filològic de les principals etapes, moviments, autors i obres de la literatura catalana de l'època de la postguerra fins a la literatura produïda en l'actualitat.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
FRANCESC XAVIER PLA I BARBERO
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • CG2- Comunicar-se oralment i per escrit de manera clara, coherent i correcta
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE51- Conèixer a fons la tradició literària, gramatical i lingüística de la llengua catalana per poder aplicar-la en l'ensenyament o en el món del treball o de la comunicació
  • CE52- Argumentar amb rigor i amb sentit crític sobre temes i problemes relacionats amb la llengua i la literatura catalanes

Continguts

1. Introducció a l'estudi de la literatura catalana contemporània i la seva problemàtica històrica, amb especial atenció a les conseqüències culturals de la guerra civil espanyola. Estudi històric i filològic de les principals etapes, moviments, autors i obres de la literatura catalana de l'època de la postguerra fins a la literatura produïda en l'actualitat.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 50 50 100
Total 50 50 100

Bibliografia

  • Joaquim Amat-Piniella (2001). K. L. Reich. Barcelona: Ed. 62/Club Llibre. Catàleg
  • Josep Pla (2001). El carrer Estret. Barcelona: Destino. Catàleg
  • Blai Bonet (2011). El mar. Barcelona: Club editor. Catàleg
  • Aurora Bertrana (2019). Entre dos silencis. Barcelona: Club editor.
  • Mercè Rodoreda (2007). El carrer de les Camèlies (Postfaci de X. Pla). Club del llibre. Catàleg
  • Quim Monzó (1989). La magnitud de la tragèdia. Barcelona: Quaderns Crema. Catàleg
  • Jaume Cabré (2009). Les veus del Pamano (La Butxaca). Barcelona: Proa-La Butxava. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Examen final i prova de lectura. Hi haurà una prova prèvia de lectura de les noveles. 100

Qualificació

Cal llegir 5 de les novel·les obligatòries.
La nota final serà el resultat d'un examen final. Hi haurà un examen obligatori previ de control de lectura. El treball, optatiu i tutoritzat pel professor, servirà per millor la nota final.

Observacions

Durant el curs, s'han de llegir obligatòriament 5 de les 7 novel·les. A més, hi haurà una selecció de poemes.