Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
L'objectiu d'aquesta assignatura és presentar la filosofia del jove Wittgenstein a través de l'anàlisi del Tractatus logico-philosophicus
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
ANTONI DEFEZ MARTIN
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CG4- Comunicar-se en alguna tercera llengua (anglès, francès, italià o alemany) en diferents formats i contextos sobre temes de la seva especialitat
  • CG7- Formular propostes i hipòtesis noves i creatives per impulsar millores i / o resoldre situacions complexes
  • CE13- Emprar doctrines filosòfiques històriques i contemporànies en els debats filosòfics actuals
  • CE18- Formular, tant oralment com per escrit, problemes filosòfics complexos i controvertits, i ser capaç de construir arguments d'acord amb les principals estratègies que s'han articulat per a resoldre'ls
  • CE19- Investigar més enllà dels contextos tradicionals de la filosofia, examinant les limitacions i virtuts d'altres disciplines, i aplicar les competències i tècniques filosòfiques en aquests contextos

Continguts

1. El sentit de les filosofies de Wittgenstein i el projecte del Tractatus

2. Lògica, llenguatge i món

3. Els problema dels límits del llenguatge i el col·lapse del realisme metafísic

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Elaboració individual de treballs 10,00 32,00 10,00 52,00
Exposició dels estudiants 20,00 0 20,00 40,00
Lectura / comentari de textos 5,00 0 5,00 10,00
Prova d'avaluació 8,00 40,00 0 48,00
Total 43,00 72,00 35,00 150

Bibliografia

  • Kenny, A. (1984). Wittgenstein. Madrid: Alianza.
  • McGuinness, B. (1988). Wittgenstein, el joven Ludwig . Madrid: Alianza.
  • Monk, R. (1994). Ludwig Wittgenstein. Barcelona: Anagrama.
  • Wittgenstein, L. (2007). Tractatus logico-philosophicus. Barcelona: Edicions 62.
  • Wittgenstein, L. (2009). Cuadernos de notas (1914-1916). Madrid: Síntesis.
  • Wittgenstein, L. (1989). Conferencia sobre ética. Barcelona: Paidós.
  • Wittgenstein, L. (1991). Diarios secretos. Madrid: Alianza.
  • Wittgenstein, L. (1997). Aforismos de Cultura y Valor. Madrid: Espasa.
  • Wittgenstein, L. (1995). Investigacions filosòfiques. Barcelona: Edicions 62.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Lectura i comentari de textos La lectura i el comentari de textos serveixen per veure com i de quina manera els continguts teòrics de l'assignatura formen part de l'exposició i discussió filosòfica. 10 No
Exposicions dels estudiants de les lectures obligatòries i/o dels comentaris de textos Amb les exposicions a classe el alumnes exerciten les capacitats i destreses de reflexió, síntesi i comunicació sobre els continguts de l'assignatura. 10 No
Exercicis parcials Els exàmens serveixen per comprovar que els continguts de les sessions i les competències associades han estat assolits per l'alumne. 80

Qualificació

Saber contestar correctament les qüestions teòriques plantejades als exàmens, així com realitzar correctament el comentari de text que s'hi proposi.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es posarà "No presentat" a l'estudiant que, sense una causa justificada, no realitzi totes les activitats d'avaluació.

Avaluació única:
Consistirà en un examen que abastarà els continguts de tota l'assignatura i que constarà tant de qüestions teòriques com d'un comentari de text.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Al començament de curs s'anunciaran les hores i el dia de tutoria presencial i/o on-line.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

Sempre serà possible la comunicació via mail entre professor i alumnes

Observacions

Al llarg de les classes s'anirà introduint la bibliografia específica a cada tema i autor.

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
En cas que la docència esdevingués 100% virtual, totes les activitats de l'assignatura (exposicions teòriques, lectura i comentari de textos i exposicions dels alumnes) es realitzarien on-line. En aquest sentit es facilitarien a través de la pàgina moodel de l'assignatura els materials de les classes: resums, textos, qüestionaris, etc.

Modificació de l'avaluació:
En cas que la docència esdevingués 100% virtual, els exercicis d'avaluació consistiran en activitats (preguntes de relació i reflexió, dissertacions, comentaris de text, etc.) que els alumnes haurien de realitzar a casa i després enviar-los per internet al professor.

Tutoria i comunicació:
Les tutories i la comunicació amb el professor es realitzarà a través d'alguna de les plataformes on-line existents, o bé usant el correu electrònic de la facultat.